跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,想問下曾經申請/成功經Express Entry 或省提名的jm,你們的job reference letter係點準備?

我同先生本身都想申請,但因為我們都係銀行做,平時離職都會有一封公司出的離職信,但只會列出職位、任職日子、人工等資料。而加拿大大移民館果邊就要有證明係證明我們的工作經驗要同NOC list的工的job duties match 到。如果要我地搵返之前做過的銀行拎返封有company letter head而且要詳列job duties 的job reference letter,又要有HR /老細簽名,幾乎無可能

想問大家有無在準備job reference letter上遇到類似困難?或者你們係點準備d job reference letter 架?

大宅

miku_nishikido 發表於 19-8-22 22:35
大家好,想問下曾經申請/成功經Express Entry 或省提名的jm,你們的job reference letter係點準備?

我同 ...

我都想知!我地兩公婆都係呢個情況!
你諗住自己申請Express Entry 定搵agent 搞?

大宅

回覆 blueaqua 的帖子

[reply]回覆 blueaqua 的帖子[/reply]

搵agent呀,但前提要準備到呢D資料先叫搵agent正式做application

大宅

Agent 會話你知,但無理由需要前僱主寫詳細job duties,前僱主 ref letter 只需要交代你係間公司做左幾耐就ok。 最難搞就係現任僱主 ref letter,除非你老闆唔介意你申請移民肯幫你,否則就要自己想辦法搵個藉口。

大宅

wrymoep 發表於 19-8-23 02:19
Agent 會話你知,但無理由需要前僱主寫詳細job duties,前僱主 ref letter 只需要交代你係間公司做左幾耐就 ...

你係成功申請左?
已搵agent,佢所講就的確要提供以上要求的job reference letter

大宅

回覆 miku_nishikido 的帖子

我當時係死搵難搵人簽架.... 好彩人脈OK .. 而都仲有熟人O係舊公司做.... 除左第一份工.... 當時搵左個舊上司O係白紙上簽左封信... 再加我離職信,糧單,稅單去民政署宣誓資料真實 ... 咁就過左關... 不過AGENT 話唔可以份份工用呢招的....

大宅

teddycoko 發表於 19-8-23 10:05

我當時係死搵難搵人簽架.... 好彩人脈OK .. 而都仲有熟人O係舊公司做.... 除 ...

唔該哂你!原來可以咁做!

請問你是否每份工的job reference 都有證明到job duties?

大宅

係... 十年內每份工..... 好彩我都唔算轉得多工

大宅

miku_nishikido 發表於 19-8-23 08:05
你係成功申請左?
已搵agent,佢所講就的確要提供以上要求的job reference letter
...

係,我過左!
我睇到有人講係最近10年內既工全部都要 detailed job duties,咁唔怪得知! 我呢份工做左超過10年了!

大宅

wrymoep 發表於 19-8-23 11:06
係,我過左!
我睇到有人講係最近10年內既工全部都要 detailed job duties,咁唔怪得知! 我呢份工做左超 ...

恭喜你!

我果行都成日轉公司,所以10年入面都轉左3-4間銀行,唉。

複式洋房

miku_nishikido 發表於 19-8-22 22:35

我同 ...

我係得現任工有details job reference letter, 同HR講到明移民先肯寫俾我。其他工的話我得一兩份有簡單reference letter 即係只有工作年期同job title, 其他工無reference 我就交employment contract and mpf 信跟住再寫多封信解釋點解會無reference letter。 我個background check 比較耐成半年唔知係咪因為咁但最後都批左

大宅

IvyannaY 發表於 19-8-25 00:52
我係得現任工有details job reference letter, 同HR講到明移民先肯寫俾我。其他工的話我得一兩份有簡單ref ...

謝謝你!請問你是幾時apply同埋係邊種移民項目?

複式洋房

miku_nishikido 發表於 19-8-25 09:18
謝謝你!請問你是幾時apply同埋係邊種移民項目?

我係2018年4月申請省提名,批左後加分到EE, EE係2018年8月入紙

大宅

IvyannaY 發表於 19-8-25 09:22
我係2018年4月申請省提名,批左後加分到EE, EE係2018年8月入紙

介唔介意分享下係邊一行業?謝謝

複式洋房

Maru939 發表於 19-8-26 12:50
介唔介意分享下係邊一行業?謝謝

你好,Noc 1241

洋房

回覆 IvyannaY 的帖子

你好呀,我都係類似情況,可以聯絡你請教下嗎?

複式洋房

helibb 發表於 19-8-27 20:39

你好呀,我都係類似情況,可以聯絡你請教下嗎?

可以

別墅

你好 我可唔可以pm你?我都係想攪

複式洋房

lamjoanne 發表於 19-10-17 12:07

你好 我可唔可以pm你?我都係想攪

可以呀

男爵府

回覆樓主:

要job detail,要配合返佢地要求