夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係在職媽,份工壓力好大,阿姐朝令夕改+程序覆雜,d野做極都做唔完,一到埋數就話我慢,攪到成日ot, 我朝朝5:30起身煮飯比細仔帶飯,然後返工朝8:30晚8:00,日日個人散晒,屋企餐飯煮唔到,餐餐外賣,返到屋企已經好攰,又比c6埋怨黑口黑面,放假好想自己休息下,又或者一家人一齊食飯。
我c6放星期日及閒日,加上返夜,放星期日即係星期六晚開工到第二朝收工(星期日)咁返黎瞓到下午我完全理解,但起身就自己出街去踢波喎,其實我都好想去做facial ,但冇人睇住兩個仔。c6以前唔駛返工既第二朝,都會同我食早餐然後送我返工,宜家又話要踢波 冇一齊食好耐。
我明白每人都有佢興趣,但我都係想佢放假可以陪下我,又或者比我放下假(自己出街),坦白講c6放假真係放假,因為就算我星期六或日返左工 ,佢都可以放兩個仔係佢媽度,咁就唔駛煮兩餐,或者出街食,而我湊就都係要煮洗等等。
剛才又話下個月搵兩個假日約朋友出黎食飯,問我得唔得,我其實好嬲,好想同佢講,但又唔知點講,唔通話佢自私精咩。最後我扮聽唔到,佢就發脾氣啦,嗚嗚

LeBlue    發表於 19-10-25 16:47

珍珠宮

你老公係一向都成日踢波同約朋友食飯
還是最近先約得咁密

子爵府

回覆 winkho 的帖子

你肯定佢係踢波?

翡翠宮

winkho 發表於 19-9-30 22:37
我係在職媽,份工壓力好大,阿姐朝令夕改+程序覆雜,d野做極都做唔完,一到埋數就話我慢,攪到成日ot, 我朝 ...

點解吾老實同你講你想點?吾洗嘈交吾洗鬧,只係話比佢知一個月想最少一日同佢食飯最少一日做facial
扮聽吾到有乜意義

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

將第一個post copy 俾佢睇!完!

溝通呀!同我哋講倒不如同佢講!

大宅

HOPEFORBB 發表於 19-9-30 22:52
回覆 winkho 的帖子

你肯定佢係踢波?

要溝通之餘,真係要求證下佢係咪真係去踢波。

子爵府

畀面勳章

平心靜氣同佢講你嘅意願,講唔出就whatsapp.. 唔洗嘈

侯爵府

回覆樓主:

有冇多餘錢請幫手,如果有請鐘點或工人減輕你工作,如果冇你試下寫信或whatsapp佢你負擔感受同需要私人空間

男爵府

唔好起身煮丶放鬆d

子爵府

我係在職媽,份工壓力好大,阿姐朝令夕改+程序覆雜,d野做極都做唔完,一到埋數就話我慢,攪到成日ot, 我朝 ...

其實無男人想自己老婆樣衰既, 我太太都會叫我睇仔, 佢自己book 定做facial.....

依家又剩低我和仔仔在家.....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-10-1 16:58
其實無男人想自己老婆樣衰既, 我太太都會叫我睇仔, 佢自己book 定做facial.....

依家又剩低我和仔仔在家. ...

不過出現問題、爭拗……當面傾,好過上網呻

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-10-1 17:18

我朋友(男),不太鐘意老婆化妝,做facial……怕比人追
只可以話各花入各眼

除非經濟出了問題, 不然女人做facial 係應該的, 化妝亦係一種尊重和禮貌.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你要直接講喎 呻解決唔到

公爵府

你直接將以上說話同佢講

大宅

多謝各位回覆,你們說的也對-要溝通。但這對我來說太難了,多年來,沉默已成為我的習慣,不喜歡表達,無論在任何場合,環境。

大宅

winkho 發表於 19-10-10 20:59
多謝各位回覆,你們說的也對-要溝通。但這對我來說太難了,多年來,沉默已成為我的習慣,不喜歡表達,無論 ...

你多年來的習慣唔代表係岩,你而家係想對方改變,但你唔講佢其實唔知。。。婚姻係你自己,你連同老公表達自己都話做唔到,其實真係冇人幫到你。

珍珠宮

回覆樓主:

好認同樓上講,無男人想自己老婆樣衰嘅~有咩咪直接同老公講lo~
想一齊食飯,想做facial定想點,你唔講,唔通旨意佢自己估咩~溝通好重要~

大宅

winkho 發表於 19-10-10 20:59
多謝各位回覆,你們說的也對-要溝通。但這對我來說太難了,多年來,沉默已成為我的習慣,不喜歡表達,無論 ...

我老公都有呢個問題,一放假就出去開party男男女女,打波,日日擺fb,仲有人想介紹女仔添,我出聲就話唔理解唔體諒,佢都有興趣,返工辛苦好多嘢講,但我都返工搵錢,放假湊仔,放工湊仔咩都做曬,我興趣呢?所以依家講嘢都費事講,因為曬時間,佢唔滿意可以出去搵一個體諒明白佢興趣女仔,又話唔係呢個意思,依家我都會出去食飯出去玩,要佢感受下

男爵府

男人結左婚唔會稔咁多
你有唔妥一定要講出來
比番個波佢
唔講是你問題
講左至少是大家要一同解決既問題
不過你C6好似好少見,多數男人有小朋友會好忙,
因要幫手湊上堂學野等
樓主是否好TOUGH?所有野自己一人攪掂晒?

珍珠宮

下次佢問你「得唔得」
你想怒爆佢時可先回佢:「等我唸下先。」等妳有多點時間來平復自己心情,唸到有甚麼建設性的言語再與他平心溝通。
有冇和他平心探討過為何他有如此改變呢?

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至