自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位jm 我想問下大家架
我媽媽左手成日痺,背痛,佢話挺唔直條腰
之前去左急診室照過x way 話無咩特別,就轉左物理治療。
然後我戴我屋企人去左一間中醫,中醫話應該椎間盤退化,圧住神經線
做左四次艾灸話放輕鬆d肌肉同筯
一次都要成五舊水,但又好似無咩效果咁
我有問過點解唔推拿同埋正骨
個中醫只係話要等d筋骨放鬆左先可以做到
我係咪應該要轉?定大家有無類似我媽既情況可以介紹另一個?

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

港島你啱嗎?

琥珀宮

koey_0124 發表於 19-10-12 12:46
各位jm 我想問下大家架
我媽媽左手成日痺,背痛,佢話挺唔直條腰
之前去左急診室照過x way 話無咩特別,就 ...

「我有問過點解唔推拿同埋正骨
個中醫只係話要等d筋骨放鬆左先可以做到」

中醫呢個話法好奇怪。

我覺得推拿應該可以鬆到筋拿,而唔係掉轉!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

照磁力共振好啲,不過幾千蚊太貴
珍惜 感恩
You got this!!

子爵府

回覆 koey_0124 的帖子

睇脊醫照磁力共振搵出病因再對症醫治

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我最近經驗,因為拉親條頸,頸對落同手都痛到不得了,完全唔可以瞓低!睇左一星期西醫,都係痛,跟住去睇中醫諗住做針灸,但中醫就冇針灸,開藥比我食,食完啲藥隻手就開始麻痹,睇咗一個星期冇再睇,轉去睇跌打,跌打睇完話我可能係拉親條頸同有骨刺,頸椎移位,但好輕微,因上年去滑雪跌親個頭,返嚟冇痛冇理佢,頸椎移位應該係咁嚟。跟住去照X光,韌帶撕裂同有骨刺,骨刺仲要生係膊頭入邊,仲要係最痛嗰隻,睇咗一星期冇再去睇因為唔痛同好貴每次$600,現在還有小小手麻痹,所以你媽媽手麻痹,會唔會係頸椎問題?影響到背痛同條腰?

大宅

tingbb@mama 發表於 19-10-12 15:26
照磁力共振好啲,不過幾千蚊太貴

係 好貴
我有同事椎間盤突出 西醫叫做手術
中醫就話可以唔使

大宅

edunpx 發表於 19-10-12 16:02
我最近經驗,因為拉親條頸,頸對落同手都痛到不得了,完全唔可以瞓低!睇左一星期西醫,都係痛,跟住去睇中 ...

我都覺可能頸椎移位壓到神經線
您睇跌打?

禁止訪問

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

koey_0124 發表於 19-10-15 18:51
我都覺可能頸椎移位壓到神經線
您睇跌打?

係呀,最後都係要睇跌打,依家剩番手痹,應該係骨刺影響,因為唔係經常痹,但已經唔痛!

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

沙田中心劉志偉(跌打佬)正骨 唔dump症不過幾貴

大宅

edunpx 發表於 19-10-15 19:38
係呀,最後都係要睇跌打,依家剩番手痹,應該係骨刺影響,因為唔係經常痹,但已經唔痛!
...

咁跌打果陣係同您正骨定點架?

伯爵府

koey_0124 發表於 19-10-15 20:41
咁跌打果陣係同您正骨定點架?

我唔識點講,佢同我蚊嗰條頸,再用手唔知係按摩定係推拿,第一次俾佢整,我都有d驚,但整咗又真係好好多!前後整咗兩次,條頸放鬆左好多。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

edunpx 發表於 19-10-12 16:02
我最近經驗,因為拉親條頸,頸對落同手都痛到不得了,完全唔可以瞓低!睇左一星期西醫,都係痛,跟住去睇中 ...
其實你應該去睇脊醫,睇下有無得推正移位位置。不過每次較貴。。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

左手成日痺,睇埋個心穩陣d,左手手痺都係心臟病其中一個病徵

大宅

edunpx 發表於 19-10-15 19:38
...

想問多少少 跌打係咪可以轉介照埋x光架

伯爵府

koey_0124 發表於 19-10-15 23:10
想問多少少 跌打係咪可以轉介照埋x光架

佢覺得有需要,就會叫你去照X光,佢會俾埋張紙你,需要照邊度,化驗所地址係佢俾埋我。

伯爵府

Tabo63 發表於 19-10-15 21:19
其實你應該去睇脊醫,睇下有無得推正移位位置。不過每次較貴。。

多謝你,我依家好返好多,只係仲有少少麻痹,依家會落公園拉下隻手,當做物理治療,跌打醫師叫我去游水,但係我好懶!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

edunpx 發表於 19-10-15 23:48
多謝你,我依家好返好多,只係仲有少少麻痹,依家會落公園拉下隻手,當做物理治療,跌打醫師叫我去游水, ...
我都類似你情況,手有時會痺,唯有得閒就郁下手,fing 多幾下。游水有時都要做下。

首頁

尾頁

跳至