1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

宝宝长时间都无乖乖食饭,心情好灰,日日甘煮都唔食,我已经唔想对住她,她令我好怒,好心情都可以整到无晒,日日记住料,饿又饿过,每次食一点就唔食,食的超级慢,根本唔咪食野,日日饮奶都唔得了,晚上睡觉又经常喊,令我更加觉得烦,我根本就体唔开,每次唔食,我就超级唔开心,她太多野唔食,真系令我好烦~!~!

男爵府

WaiKwanWong 發表於 20-4-7 12:30
宝宝长时间都无乖乖食饭,心情好灰,日日甘煮都唔食,我已经唔想对住她,她令我好怒,好心情都可以整到无晒 ...

小朋友幾大啊?

大宅

ASP2019 發表於 20-4-7 13:07
小朋友幾大啊?

21个月

大宅

WaiKwanWong 發表於 20-4-7 13:43
21个月

我家22個月仔都係一樣,姐姐喂就肯食多D,俾碗飯佢就會Fing到一屋都係 有時淨係肯食菜,白飯碾到成手成頭都係 我都好灰

大宅

yhytmama 發表於 20-4-7 14:54
我家22個月仔都係一樣,姐姐喂就肯食多D,俾碗飯佢就會Fing到一屋都係 有時淨係肯食菜,白飯碾到成手 ...

唔食,甘一天食甘多奶粉,食咩奶粉?里排经常屙,唔知系咪奶粉問題~

伯爵府

宝宝长时间都无乖乖食饭,心情好灰,日日甘煮都唔食,我已经唔想对住她,她令我好怒,好心情都可以整到无晒 ...

我都有同感

別墅

唔食飯,食唔食粥仔?

大宅

Hattie 發表於 20-4-7 18:09
唔食飯,食唔食粥仔?

唔粥 好多野都唔食,之前体电视都食到,已经4个月都无话餐餐食,面又食一点就唔要~好灰,无晒动力~

子爵府

回覆樓主:

唔肯食飯肯唔肯食其他野?

面包/pancake/蛋糕呢d食嗎?
自己手拎住野食肯食嗎? 如小雞脾

大宅

wowobibi 發表於 20-4-8 13:40
唔肯食飯肯唔肯食其他野?

面包/pancake/蛋糕呢d食嗎?

唔肯食面包蛋糕,喜欢食的又食唔多~好多野食点点~

大宅

吾食都冇解。我已睇開依架事。我歲半囝都係吾多食正餐。餵佢食飯好似對戰咁。體重未有9.5kg. 生長線25以下。
一日加埋有食到一碗粥份量就偷笑啦

大宅

yhytmama 發表於 20-4-7 14:54
我家22個月仔都係一樣,姐姐喂就肯食多D,俾碗飯佢就會Fing到一屋都係 有時淨係肯食菜,白飯碾到成手 ...

我都差唔多

大宅

YuYu88922 發表於 20-4-9 22:07
吾食都冇解。我已睇開依架事。我歲半囝都係吾多食正餐。餵佢食飯好似對戰咁。體重未有9.5kg. 生長線25以下 ...

真係食好少,咁我囡好少少,肯飲湯,但正餐唔多食。

大宅

完全明白你
我都有同感,每日最煩惱就係食嗰2餐飯,打完一場杖都唔肯食,餵飯餵到精神分裂,氹又試過,鬧又試過,利誘就勉強食幾啖,最初睇住電視都肯食,現在睇電視都唔食,好煩。
之前99都餵到,現在連99都餵唔到

大宅

最好唔俾小朋友看電視,會唔專心。之前我都係好痛苦,唔知係咩我懷孕時唔多食野,我仔都唔係好食,之後改咗方法,情況有改善。

https://www.fhs.gov.hk/tc_chi/mulit_med/000043_p2.html

https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=tVqzn4X2aCY&fbclid=IwAR2-IJvTLx4foqt13jEch_FUvFB8K-ArmWOxBlIlkCwnLymKFbJx48EcuW8

https://m.youtube.com/watch?fbclid=IwAR0qDgXydwdMJCc5xU8oxe0-

子爵府

改善辦法有,但要有恆心,耐性,完成以下步驟

1) 正餐前2小時,除左水,不提供任何飲品及食物
2) 全家一齊食
3) 食飯期間任何人手上都無電子產品、玩具,只有食物同餐具
4) 小朋友可以開始學習自己食,開始可以用手、之後俾餐具佢試
5) 唔食問多幾次就由佢,千祈唔好打罵
6) 正餐食唔好,餐後唔好俾零食,直至下一餐
7) 煮嘅菜式多D款式,例如有時飯、有時係飯糰,有時可以整下餃子,煎餅咁

複式洋房

我囡2歲幾都係!都唔多食飯,呢個星期更加食好小嘢!唔知係咪出大牙!我都超嘈底,夜晚瞓覺又會喊,一係就一早5,6點叫食奶!

大宅

idaidaho 發表於 20-4-10 21:06
我囡2歲幾都係!都唔多食飯,呢個星期更加食好小嘢!唔知係咪出大牙!我都超嘈底,夜晚瞓覺又會喊,一係就 ...

如果唔食飯,你系咪比奶她饮?饮几次?

大宅

吾食都冇解。我已睇開依架事。我歲半囝都係吾多食正餐。餵佢食飯好似對戰咁。體重未有9.5kg. 生長線25以下 ...

我女宜家一碗都食唔到

大宅

甘奶饮几次啊?饿好长时间都唔食~

首頁

尾頁

跳至