自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老實講 你而家做人阿媽有冇諗返轉頭你阿媽當年有冇咁對待你...
三催四請 快啲做乜做乜...
你想要佢做乜嘢 佢就偏偏慢吞吞
成日感覺第二啲人嘅仔女點解咁自律咁聽話

但係其實你睇返自己細個係咪都係咁乖呢 定係還是你覺得而家個世代比自己個世代更加恐怖 所以唯有逼不得已更加吹行佢
其實做佢阿媽我都唔想咁嘅行為舉止

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我個代係自動波學習,冇乜補習社的年代,要自己努力地力爭上游,唔洗父母叫先做;

現在班王子公主是好吃懶做的手機/電腦遊戲一族,
催多两催要做功課同温考試,
就話阿媽好煩和做人冇意思,
郁d又話要自殺(聽新聞學的).
去補習都唔見成績有進步(我只求合格)

真係唔識教,尤其係迷上打機的男仔

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

CA321 發表於 20-6-13 17:17
老實講 你而家做人阿媽有冇諗返轉頭你阿媽當年有冇咁對待你...
你想要佢做乜嘢 ...

冇,因為我用我媽咪係兩種唔同style 嘅人

侯爵府

你想要佢做乜嘢 ...

有!我媽養育我只負責三餐溫飽,從冇過問功課,交友和工作,更從沒帶過我去旅行。名符其實天生天養。

wcpcelia    發表於 20-6-14 10:12

水晶宮

我細個好乖,我女唔及我一半。

但佢有我教育和栽培佢,好過我好多。

男爵府

Myluckybaby 發表於 20-6-13 18:01
有!我媽養育我只負責三餐溫飽,從冇過問功課,交友和工作,更從沒帶過我去旅行。名符其實天生天養。
...

有時會諗係咪要天生天養依家啲細路先識生性

伯爵府

你想要佢做乜嘢 ...

我細個係自動波. 連我亞媽都話我個囡, 即係佢個孫點解要三催四請﹑事事要人提!仲有我亞媽當年唔會理我讀書d嘢, 更加冇補習, 但有要求我成績. 我媽係見到99分都會問點解會扣咗1分嘅人. 而我對個囡只能係接受﹑認命…
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

男爵府

我唔知自己乖唔乖
但細個幾兄弟姊妹好驚阿媽
佢用雙眼啤住我地我地已經唔敢郁
不過佢從來冇打過我地

其實我依家都有d似佢
我"xxx"叫我小朋友全名
佢已經立即知我想點

珍珠宮

我媽係完全吾理我,一年級自己沖涼,三年級已經自己埋爐頭炒菜煮飯

功課自己搞掂,吾識返學比老師鬧,屋企根本冇多餘錢比我去補習學嘢,所以返學要好專心

以前獨立好多根本冇港孩呢個名詞

象牙宮

回覆樓主:

我阿媽唔理我地2兄妹架,小學唔識功課都係問爸爸,上到中學初頭問同學或老師,之讀唔上心散左中五讀完就算了! 從來無諗過補習,以前阿媽唔肯返工,仲邊敢用爸爸咁多錢丫! 打鬧哦我仔都會,佢仲細果陣囉…而家都中四了,佢自己既事了

侯爵府

回覆樓主:

細個屋企無皇管,大人全部返工,做家務做功課温書全靠自律

而家新一代又唔同,唔打得又唔鬧得好惡教

珍珠宮

我細個係被逼自動波
有句俗語講得好岩
窮人孩子早當家
如果唔係我父母咁窮,我肯定唔會逼住發奮
要上進、擺脫窮人生活
我細個目標係搵一份好工,將來有自己獨立一間房

到我小朋友呢代
我屋企都有一書房一睡房提供
我有時都明
不過老實講,我又冇理由降低自己生活質素
用來為咗教好屋企仔女

珍珠宮

畀面勳章

你想要佢做乜嘢 ...

我唔會跟足阿媽個套
有好多直頭係相反
因為小朋友係獨一無二無一套係0岩曬咁多個
教法我會以自已細個感受回想先再諗點同個女傾

做左人阿媽而家感受會大左
更體諒父母既苦處
我相信每個父母當下所做既已經係最好
但有好多自已細個唔好既感受
都會提自已唔好再加係自已個女身上

象牙宮

回覆樓主:

冇! 以前我返學自己啲書自己揸張書單出去買! 早餐都係自己買麵包返學校食! 仲會做暑期工賺錢自己買書! 但係而家佢地乜都係我做

wcpcelia    發表於 20-6-14 10:13

侯爵府

回覆樓主:

無,唔同環境唔可以比較,但阿媽一定比我辛苦,因幾個仔女都唔算好乖,反而我兩個仔係有學習障礙,但算乖仔,係比較被動,但肯聽我意見,唔會頂嘴。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細個都係唔乖嗰批架,不過我讀書幾叻,老師錫架。而爸媽無收學校投訴就ok。

我老公係掛住玩嗰批黎添,不過佢孻仔,佢阿媽高齡生佢,有尐縱壞。

所以我仔細時,又係好鍾意玩架,但我老公唔覺有問題架。因為個仔點不乖,都唔夠佢當年吖嘛。

而大女細時似我,讀書唔使管,自動波,都ok。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

我好生性,唔發脾氣,唔揀飲擇食,身體好少病痛,大人講乜就做乜,唔扭計。
我個仔?唔好提

侯爵府

Jane1983 發表於 20-6-13 18:03
我細個好乖,我女唔及我一半。

但佢有我教育和栽培佢,好過我好多。

我相反,阿女乖過我。
我遲到欠功課,小學上堂畫公仔,初中上堂坐第一排照睇小說,高中就寫小說。
放學周街逛,明明學校離屋企只十五分鐘腳程,放三點二,五點二先至返屋企。
我女,功課永遠交齊,亦唔會遲到,放學即返屋企(因為多嘢做多嘢溫)。

禁止發言

回覆樓主:

男爵府

我好記得自己小學6年班升中,第一輪自行,我自己有Band 1心儀中學,同我媽講要揀中學喇,我阿媽話:你有心水咪自己報!結果我自己影印身分證丶成績表丶回郵信封等文件,再自己買公文袋,果陣未有上網,我返學校問老師間中學的地址寄去,之後收到回覆再自己跟指示參加筆試面試,結果係成功取錄嘅! 掉轉諗,我宜家仔女,唔好話揀中學,大學唔駛我理已偷笑

首頁

尾頁

跳至