時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

男爵府

本港新冠肺炎疫情惡化,更出現不少源頭不明的個案。港大深圳醫院院長盧寵茂今日(12日)出席港台節目《城市論壇》,以「山林大火」比喻本港疫情。他又指,內地疫情控制「非常出色」,又稱內地是成功例子,香港絕對應該學習,若要追回國家標準,香港每日應做近2萬個測試。
指內地到港人士無新症

港大深圳醫院院長盧寵茂以「山林大火」比喻本港疫情,認為政府早前控制好疫情後,並未有做好「下一步」,包括檢視社區內的隱形病人,而在關口上,亦未有控制好外來輸入個案。

他批評,歐美地區出現大爆發,情況「一塌糊塗」,故口岸應做得更好,除非核酸測試到位,否則有關的高危地區,不能豁免強制檢疫的安排。相反,他稱由內地到港、且要隔離的人士中,基本上已無新症。

港大深圳醫院的僱員及獲授權人員,現時屬於免檢疫人士之一。對於有指本港的豁免人士過多,盧寵茂說,應先區分高危區域,若由高危地方到港,同意需要嚴謹的檢疫措施。

不過,他稱醫院位於深圳,深圳至今只有462宗病例,而當地已經140日無本地個案,60日無輸入個案,看不到為何將深圳視為高風險地區,「如果你驚深圳嘅人過黎,不如調轉話,深圳嘅人驚香港嘅人過去仲多。」他又指,所有同事到港前,都會先做核酸檢測。

被問及每日的病毒檢測量達7,500個是否足夠,盧認為,現時疫情已在本地爆發,更涉及多區,故不應將7,500作「滿足上限」。他又以內地為例,當地每日做約378萬個核酸測試,若要追回國家標準,香港每日應做近2萬個測試。
wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PKFC 發表於 20-7-12 23:49
香港爆成咁, 真係要學下內地

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/496935 ...

原教授之前講果句好啱, 唔見棺材唔流眼淚
放下自在

伯爵府

諍言

大宅

PKFC 發表於 20-7-12 23:52
本港新冠肺炎疫情惡化,更出現不少源頭不明的個案。港大深圳醫院院長盧寵茂今日(12日)出席港台節目《城市 ...

說實話

二月嗰時香港混亂都情有可原,話曬都係新嘢
到今日阿陳女士都仲係咁多藉口,真係唔知佢呢几個月做乜鬼,太唔爽手,又驚呢樣又怕嗰樣,唉

珍珠宮

回覆樓主:

佢唔講,我真的不知道原來深圳已經連續140日無本地新增,60日無輸入個案。

伯爵府

其實本地0個案時 更應把握時間全民檢測 抽出隱藏帶菌者。可惜

珍珠宮

唔講真係唔知,內地有大包圍核酸測試。 有班仇中仲日日講大陸無得驗所以比美國少。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

cattz288 發表於 20-7-12 23:52
原教授之前講果句好啱, 唔見棺材唔流眼淚

粗俗
從未聽過人講啲咁嘅字眼
仲要係一個公眾人物、有識之士

學下張醫生啦

水晶宮

佢係咪批評香港政府!?好似唔批評得如果唔係就係黃鬼!

水晶宮

回覆樓主:

乜原來香港將深圳視為高風險地區? omg! 呢個香港政府搞乜? 用咁幾個月前標準嗎?居然將深圳人士當高風險,將美國返港人士當中低風險 暈! 香港政府太離地!

水晶宮

回覆樓主:

內地疫情控制「非常出色」
盧又指,比起歐美地區,內地疫情控制「非常出色」,又稱內地是成功例子,香港絕對應該學習。他舉例指,北京早前曾爆發疫情,但在短時間已完全受控,過去四日已無新症。他說,內地做了大量核酸測試,北京在一周內,已做了接近900多萬個核酸測試,整個城市有超過2,000個採樣點,實驗費只需75元,費用全由政府負責,更動員全國之力,即使深圳亦派員到北京幫手。

水晶宮

回覆樓主:

北京之前爆,好快已受控 已經4日0確診啦!
盧講得啱,香港太多豁免人士啦!以至病毒流入社區造成大爆發 高危地區如美國都只是家居隔離!離譜!

水晶宮

回覆樓主:

用內地測試濟平好多政府都唔肯用,香港始終都係資本主義主道,商家賺大錢最緊要

子爵府

2024年龍年勳章

香港唔係中國咩?
香港好果時,又唔叫大陸學香港?
全世界大陸最好,除咗香港.....
大陸乜都好㗎,早日返歸吧!

Life must go on

水晶宮

ddkaka 發表於 20-7-13 02:01
用內地測試濟平好多政府都唔肯用,香港始終都係資本主義主道,商家賺大錢最緊要
...

香港隔離位得返10個 對現時香港情況不容樂觀 本土大爆,日日仲比外國返來,應該停下啦!

幸福花    發表於 20-7-13 10:01

琥珀宮

PKFC 發表於 20-7-12 23:49
香港爆成咁, 真係要學下內地

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/496935 ...

美國CNN記者驚訝北京有99%人都戴口罩,同埋都跟隨政府規定去做,北京街頭訪問一個後生女,佢話戴口罩係社會責任。佢都有提亞洲人都戴口罩。

香港其實唔錯,比歐美日好㗎嘞,但內地更好。

去片睇睇

https://youtu.be/VuaA6ZDaElA

水晶宮

SandyKL 發表於 20-7-13 02:21

美國CNN記者驚訝北京有99%人都戴口罩,同埋都跟隨政府規定 ...

我都覺好多香港人都做得好好,好多人自律戴口罩,我覺得最大問題在於香港政府警覺性太低,放寬太多人士免檢疫,機組人員船員等,還有家居隔離! 呢d根本就高風險! 政府真是做得好差 後知後覺。。。
唔係馬後炮,未本土大爆發前,我已經覺得政府防疫措施太多漏洞啦!遲早香港本土會大爆發! 果然真是

子爵府

emilylam 發表於 20-7-13 02:27
我都覺好多香港人都做得好好,好多人自律戴口罩,我覺得最大問題在於香港政府警覺性太低,放寬太多人士免 ...

同意

琥珀宮

emilylam 發表於 20-7-13 02:27
我都覺好多香港人都做得好好,好多人自律戴口罩,我覺得最大問題在於香港政府警覺性太低,放寬太多人士免 ...

第一波係內地輸入,第二波係家族聚會,第三波係檢疫漏洞。

盧茂寵提出用內地測試劑,香港醫學會傳染病顧問委員會主席梁子超點回應?擺明唔信內地測試劑,雖然內地有哂靚數據。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1534202-20200626.htm?spTabChangeable=0

首頁
12345...9

尾頁

跳至