自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日開咗個香港淘寶戶口,選擇貨品後,想付款時好似吾可以選擇自己集運商,只能選擇淘寶裏提供的集運輸。係咪有特別位置可以輸入資料。

請教各位

淘寶有沒有那個置可以輸入自己選擇的集運商及自提點?

如果在淘寶選購電器,怎樣可以選擇自到國內三腳插頭電器?

珍珠宮

回覆樓主:

先去集運的app開一個戶口
佢會提供一個假地址俾你
你將個地址入落淘寶個地址到就得啦

件貨有咗運送號碼就可以去返集運個app到認領

詳情睇返自己所揀既集運app點運作
通常入面有哂教材

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你去你間集運網頁睇
會有大陸倉收貨地址
你淘寶既送貨地址要寫集運倉地址
你間集運會教你點填地址/電話/會員號

大宅

namnamnamlolo 發表於 20-9-1 14:29
先去集運的app開一個戶口
佢會提供一個假地址俾你
你將個地址入落淘寶個地址到就得啦

淘寶網內D貨款我未付,因為我見集運自提點地址吾同我未付款,我反而倒轉咗,我係是旦入個近屋企人附近的集運點地點,之後就,去咗某間集運商註冊咗,佢又無比比地址我,淘寶個地址資料又吾比我改,依家吾知辦。

大宅

D..D 發表於 20-9-1 14:36
你去你間集運網頁睇
會有大陸倉收貨地址
你淘寶既送貨地址要寫集運倉地址

集運無比收貨人名同地址我,入番淘寶網改地址,我在淘寶網內的名稱同地址又改吾到我。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

singzone 發表於 20-9-1 16:08
集運無比收貨人名同地址我,入番淘寶網改地址,我在淘寶網內的名稱同地址又改吾到我。
...

集運公司唔會單獨比個地址你, 要自己在集運公司你的名下就搵到個國內收貨地址, 亦可以問集運公司的客服.

另外淘寶係可以入好多個收貨地址的, 唔明可以問淘寶客服(小蜜).
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

andyman 發表於 20-9-1 16:17
集運公司唔會單獨比個地址你, 要自己在集運公司你的名下就搵到個國內收貨地址, 亦可以問集運公司的客服.

...

好吾該你先,再自己試吓找尋吓先。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

singzone 發表於 20-9-1 16:23
好吾該你先,再自己試吓找尋吓先。

選擇集運公司時一定要留意體積重, 而家啲公司揸得好緊好易中招.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

1.你選左一間集運公司之後去佢公司登記會員,之後會有收件人,電話,收件地址比你

2.去淘寶落單,姓名地址電話都要填集運公司提供ge資料

3.淘寶發貨之後你copy個貨單去集運公司網登記

4.貨品到倉之後你可以選擇合併貨物,再選擇取件方式/地址。

咁樣明唔明呀?開始係複雜d,熟左之後你會發覺好簡單

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

singzone 發表於 20-9-1 14:15
今日開咗個香港淘寶戶口,選擇貨品後,想付款時好似吾可以選擇自己集運商,只能選擇淘寶裏提供的集運輸。係 ...
13a回港後自己換

瑪瑙宮

singzone 發表於 20-9-1 16:08
...

点解会改唔到㗎

翡翠宮

singzone 發表於 20-9-1 14:15
今日開咗個香港淘寶戶口,選擇貨品後,想付款時好似吾可以選擇自己集運商,只能選擇淘寶裏提供的集運輸。係 ...

買電器最好京東買,自營商品直送香港,最重要7日内有壞免費退回大陸。其他貨都可以京東買,呢排狂派運費券,集運費都慳返,研究下!
hk.jd.com

我幫同事喺京東買嘅notebook今日收貨,包郵送上公司

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

用自己地址,預設係官集,用私集要自己填係送貨地址簿

大宅

20150618bb 發表於 20-9-1 16:40
13a回港後自己換

如果本身來的時候係國內2頭,係咪無得改,我只知道加個萬能3腳插頭可以用。

大宅

lyh80115 發表於 20-9-1 17:51

買電器最好京東買,自營商品直送香港,最重要7日内有壞免費 ...

正喎,包郵直接送上門。

大宅

andyman 發表於 20-9-1 16:31
選擇集運公司時一定要留意體積重, 而家啲公司揸得好緊好易中招.

從未訂過野,只知首重後就開始計續重計發,吾知我有無理解錯體積大過重量,會按體積計運費,體積比較難估計。

翡翠宮

singzone 發表於 20-9-1 19:57
正喎,包郵直接送上門。

京東結算已經有晒運費各樣,畀完錢等收貨,中間唔洗操作集運打包發貨,又有7日有壞退貨保障;如用集運,件貨出問題就要硬食,而家好難去深圳退。
如果買貴貨或要牌子正貨,要穩陣就揀京東直送;平價貨無所謂就淘寶、拼多多。

例如圖中買部破壁機,揀咗自取點,運費64.5,本身滿¥99包郵3kg,要補¥31.5運費,我用¥32運費券抵消,完全唔洗畀運費,又有7日退貨保障,呢期Mastercard付款可以再減¥10;抵玩過淘寶畀運費又無保障。

得閒睇下京東港澳會場呢期有乜優惠:
https://3.cn/14m-3HzP

大宅

mcs74 發表於 20-9-1 16:38
1.你選左一間集運公司之後去佢公司登記會員,之後會有收件人,電話,收件地址比你

2.去淘寶落單,姓名地址 ...

感謝你抽時間解答。

1. 巳經在某某集運登記戶口了,已經見公司apps 入面見到東莞倉的地址。

2. 今日入淘淘寶網編輯器改過2次收件人,吾知係咪太多人入慢定係吾比我改。

3. 未比$ 所以未有發貨資料。

4. 即係話你我封5件貨,5件不同時間的到國內貨倉,D貨可以集齊國內倉庫我就可以比指示運落來或者急個人別落來。

知多咗D概念,要實習吓先。

大宅

lyh80115 發表於 20-9-1 20:18

京東結算已經有晒運費各樣,畀完錢等收貨,中間唔洗操作集 ...

我都睇到有D頭暈眼花,同一件貨有D超過某個額又有得D減幾蚊又有利是,件貨價格好似差間間公司都差吾多。

翡翠宮

singzone 發表於 20-9-1 20:05
從未訂過野,只知首重後就開始計續重計發,吾知我有無理解錯體積大過重量,會按體積計運費,體積比較難估 ...

總之睇清楚長度限制, 有啲30CM起就計體積。

首頁

尾頁

跳至