自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近睇緊一間村屋
估價680
業主開700
我哋還670
地產話我哋還得太過分
所以想問吓有冇人買樓係低於估價買的
想參考吓⋯⋯萬分感謝

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我幾年前係低過估價買嘅!
因為業主放咗一段時間唔知道估價升咗二十幾萬咗!
後來埋枱傾,臨時加番幾萬蚊先成交

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

棉花sugar 發表於 21-1-25 14:02
最近睇緊一間村屋
估價680
業主開700

業主開198銀行估120萬

珍珠宮

pomanlife 發表於 21-1-25 14:06

有古怪,有命案?

大宅

差咁遠

大宅

熊熊老婆 發表於 21-1-25 14:06
我幾年前係低過估價買嘅!
因為業主放咗一段時間唔知道估價升咗二十幾萬咗!
後來埋枱傾,臨時加番幾 ...

你好好彩,個業主就係冇搵銀行估過價,係個地產自己搵銀行估

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sochui 發表於 21-1-25 14:07
有古怪,有命案?

唔係。海笑時係咁低,間間銀行估價有差異,呢間低到嚇親

彩鑽殿

棉花sugar 發表於 21-1-25 14:10
差咁遠

係,所以要搵多幾間銀行黎估價

伯爵府

幾年前買, 三間銀行都估價高過買價。。

通常市跌, 就會咁

公爵府

牛年勳章

棉花sugar 發表於 21-1-25 14:11
你好好彩,個業主就係冇搵銀行估過價,係個地產自己搵銀行估

所以事後個經紀話畀個業主鬧爆 個業主最後只係肯畀半佣
經紀係咁講,我信住先

伯爵府

市價係幾多先

大宅

最近睇緊一間村屋
估價680
業主開700

每間銀行估價都唔同。
有一次,我買嗰陣時, 匯豐估低啲,如650萬,恆生高啲如660萬。 結果中間價位,如655萬成交。

彩鑽殿

mlcbb 發表於 21-1-25 14:15
市價係幾多先

市價差不多200

伯爵府

pomanlife 發表於 21-1-25 14:17
市價差不多200

差咁遠, 睇黎真係鬼屋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

無話過唔過份㗎喎! 如果唔啱價,咪唔deal 囉!尤其宜家時勢

伯爵府

最近睇緊一間村屋
估價680
業主開700

有呀,業主急放,低了30萬左右

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

最近睇緊一間村屋
估價680
業主開700

比估價低1.5%都算過份, 你個AGENT太幫業主了. 你應該搵第二個AGENT睇樓.

大宅

回覆樓主:

好記得人生第一次買樓冇乜經驗,還業主價時比銀行估價叫低左30萬,業主應該嬲左,大大聲隔住個電話同agent講冇錢唔好學人買呢個屋苑,叫我買隔離次一等屋苑。個陣出黎做嘢冇幾耐,真係好傷心,到而家都仲記得

子爵府

好少機會會低過銀行估價,除非業主急放盤

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

村屋 估到價應該無屎錯(中x銀行最高)所以業主應該唔肯減咁多 你預番都係估到既價先買到,低過就難講.

珍惜 感恩
You got this!!

首頁

尾頁

跳至