6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個bb由6個月開始就便秘
佢依家已經一歲喇,足足便秘左6個月
呢6個月,見親佢痾屎,個心都好痛,睇左好幾個醫生都無用
但最近佢終於自己識痾,仲無喊過,我呢6個月都試左好多方法,我明白做父母果種無助,所以想同大家分享我bb便秘時,我試過既方法,未必人人有用,但希望幫到大家

大宅

頭6個月bb去poo poo都好正常,踏入6個月,我就開始加固,同時轉左2號奶粉,但就即刻出事喇

佢成個星期都無poo poo,但就會「龍」屎,成日想痾又痾唔到,「龍」親都喊,痾到都係痾小小,再唔係就痾到好希,但佢食量都算多,攪到我好擔心佢有入無出

經過左成個月都係咁,有日佢想痾但又喊到癲左,夜晚又訓得唔好,我即刻帶左佢去附近兒科睇醫生,醫生話摸到佢成肚poo poo,而且好硬,就幫佢塞左粒甘油條,果次仲比左乳果糖同埋軟便藥,keep住食藥時,啲poo poo都正常,但一停藥又唔ok

大宅

之後又捱左差唔多2星期,中間,我試過轉左第二隻奶粉,又試過轉返1號奶粉,都係痾唔到,有日又係想痾又痾唔到,喊到癲左,我即刻衝落去睇醫生,醫生又幫佢塞藥,又係比乳果糖同軟便藥再加益生菌,但情況仍然一樣,我問過醫生,醫生淨係叫飲多啲水食多啲菜

禁止訪問

大宅

跟住又捱左2星期,都係唔掂,已經有比菜同飲水,今次轉左睇第二個醫生,呢個醫生聽完佢情況,差唔多2個月都無自己痾過poopoo ,就轉介左我地去睇兒童外科

去到見兒童外科,一照超聲波,就照到超大舊硬poo poo,醫生過睇個size,應該都儲左2個月,佢話硬到痾唔到出黎,期間bb有痾過啲希既poo poo,我問如果有咁大舊poo頂住又點痾到希既poo poo,醫生解釋話,因為舊poo頂住左個出口,其他poo poo就係旁邊痾出黎,而咁岩舊大poo poo就有個位kick住左出唔到黎

大宅

今次醫生幫我地gig左半支好大支藥水,叫我地第二日要gig埋果半支,放清晒啲poo poo再睇下咩情況

當晚bb痾左超級勁多poo,多到我都唔明點解佢個肚可以收埋咁多poo ,我仲以為今次應該一天都光晒

但係,過左成個星期,bb都係無痾過屎,咁我地又帶bb返外科醫生到覆診,醫生過照超聲波睇到入面舊大poo已經無左,啲poo都係林既,叫我地keep住一日3次乳果糖,再睇情況

其實bb一日3次乳果糖,個份量都唔算少,咁醫生都話入面啲poo係正常,我地唯有再返屋企等佢痾poo poo

大宅

捱到去9個月大,打針時,見返接生果位兒科醫生,講左情況比佢聽,佢話睇到bb有肛裂,不過應該唔係先天問題,如果係先天問題,一出世就已經發現,唔會幾個月後先有時,但佢就懷疑佢可能係巨結腸

巨結腸即係可能之前舊大poo poo 撐大左條腸,咁條腸大左就用唔到力迫啲poo poo出黎,咁醫生開左一星期軟便藥再加乳果糖再加益生,話等佢成個星期都痾到好希,睇下條睇縮返細會唔會好啲

如是者,我地食左一星期軟便藥,果個星期,終於有好日子過,日日都有便便,但係內心就好擔心,咁細個食咁多藥

大宅

同埋醫生叫我地要比勁多菜佢食先得,菜要多過粥

一星期過後,bb又係回到最初,情況都無好轉,之後我就開始覺得睇醫生好似無咩用,因為個個醫生都係話,bb咁細個其實咩都做唔到,咁我唯有自己上網係咁搵下資料,見到有咩方法都試吓

包括按摩、開奶茶、竹蔗粟米水、凡士林搽肛門、菜多過粥、係咁隊佢飲水等等

跟係係BK識左個同路人媽媽,佢個bb情況同我差唔多,佢就話佢有自行買甘油泵,幾日幫佢放一次屎

咁我唯有又跟住試下,我大約4日就泵一次,其實每次泵完頭一轉poo poo佢都係喊到癲左,之後再痾果3-4次就無點喊,但叫做好過佢自己「龍」唔到,面又紅,聲又喊到沙晒

大宅

Keep住用甘油泵差唔多2個月,又去到打一歲針見醫生,同醫生講左甘油泵,問醫生會唔會對bb有影響或依賴,醫生淨係講左句,佢有需要都要用,今次醫生再開左纖維粉比我地試下,佢仲話有啲小朋友要去到小學先正常返,聽完當堂灰晒

去到一歲,我都開始認命,覺得自己BB唔識自己屙屎,可以做嘅我都做晒

今次再試埋纖維粉,成人份量係每次一包,醫生叫我每次半包一日一次,飲左2-3日,bb會「龍」屎,會痾到小小,但都係會喊,但係感覺佢起碼會自己屙到先,雖然痾得少,中間都仍然要用甘油泵

大宅

但係我自己做資料蒐集,其實食纖維粉要飲勁多水先得,佢好似啲沙咁吸乾你啲水,同埋BB咁細個其實最好唔好食咁多,我食完醫生俾我嗰幾包,就冇再比BB食

但係仍然keep住一日三次乳果糖,同埋中間試過兩三隻唔同牌子嘅益生菌,我覺得呢兩樣野對我BB都冇用

同路人果位便秘媽媽有日同我講,佢BB一歲之後情況有好轉,我聽完都好開心,同埋好希望我BB都可以好似佢咁

一歲之後,可以食嘅嘢多咗,我轉左3號奶粉,同埋試咗俾佢飲西梅汁,我會西梅汁溝暖水,我唔知係因為3號奶粉嘅關係,定係西梅汁關係,定係佢真係大個左好啲,最近佢終於可以成功唔使任何野幫助之下,屙到靚poo poo

大宅

呢六個月屋企人同BB都過得好辛苦,我完全明白果中無助,同埋心痛

我希望呢篇野可以幫到大家舒緩心情,大家加油

大宅

mamasoon 發表於 21-2-22 23:55
頭6個月bb去poo poo都好正常,踏入6個月,我就開始加固,同時轉左2號奶粉,但就即刻出事喇

佢成個星期都無 ...

應該要逐樣轉,先加固後轉奶,咁BB唔適應既話都知係邊樣引起。
我個陣都係等BB加固一排先幫佢從aptamil白金1號轉2號,好彩BB都適應得幾快,poo poo都去得好順

大宅

Katrina_x 發表於 21-2-23 00:02
我小朋友飲enfintas,基本日日有便便,
同時我都每日喂d磨爛左既水果比佢食

我個b都係飲enfintas ,但醫生話其實唔關奶粉事,我試左咁多野,我自己都覺得唔關奶粉事

大宅

加左固的話,就要係餐同餐之間比bb飲返d水,so far我個b食緊illumx都keep到每日有一次便便

大宅

mamasoon 發表於 21-2-23 00:30
但係我自己做資料蒐集,其實食纖維粉要飲勁多水先得,佢好似啲沙咁吸乾你啲水,同埋BB咁細個其實最好唔好食 ...

想問下西梅汁係飲邊隻
我囡情況同你小朋友一樣
但我地係一歲打後先出現呢個情況
灰到一個點

大宅

我都好明白你既心情,之前睇住仔仔谷便便谷到喊真係好心痛,自己又幫唔到佢,好在轉咗食aptamil白金之後佢腸胃就好咗,可能因為隻奶粉有益生菌幫到佢啦,依家都冇乜點便秘,差唔多日日都有便便

禁止訪問

大宅

baby21082016 發表於 21-2-23 18:15
想問下西梅汁係飲邊隻
我囡情況同你小朋友一樣
但我地係一歲打後先出現呢個情況

我買圖中果隻,細支裝,一支分3次加水比佢飲

如果係一歲後先咁,有無試係飲食著手?

我明白,一定搵到方法,咩都試下,加油

大宅

Katrina_x 發表於 21-2-23 19:55
唔係話質疑醫生,我BB飲呢隻之前係飲另一隻牌子,便便真係冇咁好

我個過程入面轉左4隻奶粉,所以我覺得我bb情況唔關奶粉事

大宅

mamasoon 發表於 21-2-23 23:01
我買圖中果隻,細支裝,一支分3次加水比佢飲

如果係一歲後先咁,有無試係飲食著手?

好似你咁咩方法都試晒
所以好頭痕
你呢樽係邊到買得到呀

首頁

尾頁

跳至