自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

今日帶住個八歲嘅仔坐輕鐵,因為要坐成個鐘,個仔又運動完好攰,見到關愛座有位時,環顧一週見到冇有需要嘅人,就叫左佢埋去坐。過左幾個站,隔離關愛座果位落車,我再環顧一週冇老人家後就坐低(ps:有兩個老人家坐係後面非關愛座位)。之後開始人多,我時不時有望下周圍有冇有需要嘅人,中途見到有個小朋友,我就攝過去個仔個位讓畀佢坐。之後小朋友落左車,我就坐返過去。又過左幾個站,突然見到有個阿婆係我前面指指點點唔知講咩(因為我聽緊歌)然後我即刻企起身話:唔好意思,我冇睇到你,畀你坐啊。

大宅

sprite2541 發表於 23-2-11 20:03
今日帶住個八歲嘅仔坐輕鐵,因為要坐成個鐘,個仔又運動完好攰,見到關愛座有位時,環顧一週見到冇有需要嘅 ...

婆婆話:唔係我要坐,係你根本唔應該坐果度,果個係關愛座,唔係你地坐,佢(指住我個仔)咁大個都唔應該坐,果度仲有個八十歲嘅阿伯企係度。我即刻叫左我個仔起身。我解釋話因為剛剛冇見到有需要嘅人所以先坐,而家讓畀佢坐。但係婆婆表示佢要落車了,但依然繼續批判我,隔離個姨姨就附和話:關愛座你地唔應該坐的。然後我想息事寧人就同婆婆講:真係唔好意思。婆婆話:唔係我嘅問題,係你地唔應該坐……我忍唔住問:咁你想我點?最後婆婆就落左車了。請恕我讀得書少?係米就算車上冇有需要嘅人,都唔可以坐關愛座?其實就算唔係關愛座,我見到其他有需要嘅人都會讓坐

大宅

sprite2541 發表於 23-2-11 20:12
婆婆話:唔係我要坐,係你根本唔應該坐果度,果個係關愛座,唔係你地坐,佢(指住我個仔)咁大個都唔應該 ...

但係點解要用關愛座嘅規限哩樣嘢呢?如果關愛座只允許圖上嘅幾類人先可以坐,咁點解佢地上車唔先坐關愛座呢?佢地坐曬其他座位,但係關愛座又唔畀坐吉係度,咁唔係好搞笑咩?

大宅

回覆樓主:

你已經做得好好,唔駛介懷

大宅

回覆樓主:

我最初理解係:唔係老人家/傷殘/孕婦,都可以坐關愛座,但如果之後見到上述有需要既人,咁就要優先讓座。

但之後變成一坐就好易被批鬥,所以盡量都唔會坐。

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

婆婆話:唔係我要坐,係你根本唔應該坐果度,果個係關愛座,唔係你地坐,佢(指住我個仔)咁大個都唔應該 ...

有需要就坐,見更有需要的人就讓座。
好唔鍾意關愛座
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

關愛座的概念其實是源自於北歐地區「無障礙環境」概念的一部分。原意是希望令有需要人士可以像普通人一樣舒適安全地使用交通工具。一般而言,關愛助仍是為四種人而設,包括:傷殘人士,長者、孕婦及手抱嬰兒的成年人(不包括小孩子)。通常運輸機構也會建議大眾把優先座留予有需要的人士,但其實並非硬性規定。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

KUDOS 發表於 23-2-11 20:19
關愛座的概念其實是源自於北歐地區「無障礙環境」概念的一部分。原意是希望令有需要人士可以像普通人一樣舒 ...

社會近年對關愛座的爭議日漸增多。關愛座的設立,原意是讓有需要的人士可優先使用座位,保障他們在乘搭地鐵時的安全。然而,隨著時間的發展,「讓座文化」亦變得極端化,青壯年人士不但在任何時間都不敢使用關愛座,甚至連普通的座位也盡量避免使用,以免被冠上「廢青」之名或被網絡公審。其實讓座是一種善舉,理應出於自然,不應強求他人或自己。而獲人讓座者,也理當心存感謝,不能視之為必然,正如社會並不會強求大眾捐血、賣旗或做義工等。再者,我們亦不應以外表或年齡來判斷他人是否需要使用關愛座,因為身體上的需要不一定會寫在臉上。

男爵府

我只係大肚先坐關愛座
平時唔會坐關愛座
而家太多人放上網
唔坐免得俾人話

象牙宮

日日好攰 發表於 23-2-11 20:16
我最初理解係:唔係老人家/傷殘/孕婦,都可以坐關愛座,但如果之後見到上述有需要既人,咁就要優先讓座。

...
所以點倦唔舒服都唔坐批鬥座。

pansy888hk    發表於 23-2-11 22:58

公爵府

根本就應該取消鬧交座啦

珍珠宮

回覆樓主:

你話你一直留意附近有無人有需要坐,但附近兩個老人家你都無留意到

曾經試過好多人ge列車,關愛座竟然空左係到,我當時好有需要,感覺好感動,覺得呢個係高壓城市,都有一絲溫暖。所以我都盡量延續呢份溫暖,留比需要人士坐。
但我都唔會批鬥坐關愛座ge普通人

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

阿婆黑人憎,其實如果你係男人,應該阿婆唔會敢出聲。

伯爵府

sprite2541 發表於 23-2-11 20:03
今日帶住個八歲嘅仔坐輕鐵,因為要坐成個鐘,個仔又運動完好攰,見到關愛座有位時,環顧一週見到冇有需要嘅 ...

你叫阿婆以後只准坐关爱座喔
佢都唔应该坐正常座

yuyueng    發表於 23-2-11 20:41

大宅

mcs74 發表於 23-2-11 20:25
你話你一直留意附近有無人有需要坐,但附近兩個老人家你都無留意到

曾經試過好多人ge列車,關愛座 ...

因為人多,佢講嘅老人家係我對面果排位企住,中間仲隔住好多人。咁其實係佢隔離坐住嘅人點解唔會讓座呢?我更加好奇係,只有關愛座先應該讓座咩?我覺得讓座係一個人與人之間嘅互相關愛,大家應該懷著感恩的心,而唔係一種理所當然的規條

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我除非整親腳或唔舒服,否則唔敢坐,廢事煩。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章

貓咪達人 發表於 23-2-11 20:22
根本就應該取消鬧交座啦

係啦~啲長者會話,啲後生嘅唔應該坐。
咁如果當時又真係無人有需要,咁坐下都俾人話,變相就嗌交啦

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

個個都手機係手做記者,一般人都唔會座,個吖婆係多是但又冇錯。

子爵府

BK Milk勳章

KUDOS 發表於 23-2-11 20:20
社會近年對關愛座的爭議日漸增多。關愛座的設立,原意是讓有需要的人士可優先使用座位,保障他們在乘搭地 ...

認同。

大宅

KUDOS 發表於 23-2-11 20:20
社會近年對關愛座的爭議日漸增多。關愛座的設立,原意是讓有需要的人士可優先使用座位,保障他們在乘搭地 ...

非常同意。曾經懷孕四個月時坐關愛座都畀人怒視,但係人地冇出聲,好難去解釋自己係孕婦。

首頁
12345...6

尾頁

跳至