自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

政府做得好~

【本報訊】粉嶺高爾夫球場擬建公營房屋,再次受到公眾關注。財政司副司長黃偉綸表明,粉嶺高球場的租約將於今年8月31日屆滿,政府的立場是不續租,球會須於9月1日交回土地;而收回的當中9公頃土地,適合用於發展房屋,惟密度則可再研究。

https://orientaldaily.on.cc/content/%E8%A6%81%E8%81%9E%E6%B8%AF%E8%81%9E/odn-20230616-0616_00176_064/%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E4%B8%8D%E7%BA%8C%E7%A7%9F--%E5%A0%85%E6%B1%BA%E6%94%B6%E5%9B%9E%E9%AB%98%E7%90%83%E5%A0%B4%E9%83%A8%E5%88%86%E7%94%A8%E5%9C%B0

寶石宮

2024年龍年勳章

珠氏家庭 發表於 23-6-16 08:16
政府做得好~

幸福可以好簡單

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

特首粉嶺別墅會唔會拆埋?咁可以起多棟樓

子爵府

為左kpi, 估到會放棄高球場

翡翠宮

畀面勳章

堅決唔續約,又話用地大部分亦會用於繼續支持高球場的國際大型賽事需要,咁球場交俾誰管理?
日日是好日

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mother904 發表於 23-6-16 09:09
堅決唔續約,又話用地大部分亦會用於繼續支持高球場的國際大型賽事需要,咁球場交俾誰管理?
...

政府康樂設施,有須要可以借用

水晶宮

收回都唔代表會破壞生態,收回可以俾公眾休憩用途,都唔應該再俾小圈子專用。

子爵府

howmuch 發表於 23-6-16 09:21
收回都唔代表會破壞生態,收回可以俾公眾休憩用途,都唔應該再俾小圈子專用。
...

男爵府

回覆樓主:

其實有幾多平民入過去? 細個時我媽媽帶我去探阿婆,每次車程途經此處,她就會講,英國佬整黎比有錢人玩的地方,呢d官地一般百姓入不得。話比你入都係吹下

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

公屋政策唔檢討,多多地都唔夠起,上水一個港鐵站,幾十年無變過,成條東鐵線,上2個站已經逼爆。

大宅

...

珍珠宮

我吾反對政府收地起公屋,但希望政府從源頭做起,有規劃咁檢視人口,定出實際長遠政策,而吾係見多人就揾地起樓。眼見而家吾單係內地同胞進佔公屋,係越來越多南亞人,佢地比內地人生得多,又懶工作,得閒就係咁生,呢個先係問題

girlbear    發表於 23-6-16 13:15
十一哥    發表於 23-6-16 12:32

公爵府

2024年龍年勳章

nisha 發表於 23-6-16 08:51
特首粉嶺別墅會唔會拆埋?咁可以起多棟樓

緊係唔拆得啦~
特首係我哋香港最高領導人,
我哋要尊重, 支持, 愛戴......特首~

侯爵府

開心吸收勳章

幅地係政府, 1000蚊租比你, 自己收千幾萬會費. 宜家只係收回部份. 班人講以後無得打波咁. 收番黎做市鎮公園都好, 大家都可以用.

伯爵府

解決房屋問題涉及國家安全, 乃特區政府工作重中之重, 因此凌駕一切其他需要

侯爵府

loved 發表於 23-6-16 09:58
我吾反對政府收地起公屋,但希望政府從源頭做起,有規劃咁檢視人口,定出實際長遠政策,而吾係見多人就揾地 ...

政苦要正視南亞人、真係太多了

侯爵府

Glau 發表於 23-6-16 10:12
幅地係政府, 1000蚊租比你, 自己收千幾萬會費. 宜家只係收回部份. 班人講以後無得打波咁. 收番黎做市鎮公園 ...

唔明點解唔可以收番佢哋正常租金

瑪瑙宮

地少人多, 重打咩高球.

深圳都有得打, 我公司 d 高層都係打大陸場, 交通又方便過以前咁多, 以前就唔方便姐.

Prosperous    發表於 23-6-16 12:39

男爵府

...
粉嶺高爾夫球場爭議 葉劉淑儀:不希望外界扣帽子以權貴形容球會

反建議沙嶺興建公屋

擁有香港哥爾夫球會會籍的葉劉淑儀同意,香港需要興建公屋,但同時亦要平衡各方面的需要,指該處土地有保育的考慮。對於高球場用地可以即時興建1萬個公屋單位,葉劉淑儀認為不是事實,提出北區沙嶺已經平整地基,同時政府已表明不會興建殯儀城,可以考慮用作興建公屋。

葉劉淑儀說,高球場是運動設施,環諮會及環保署署長亦會根據法例去考慮,強調政府會按照法定條例及程序去處理。

原文網址: 粉嶺高爾夫球場爭議 葉劉淑儀:不希望外界扣帽子以權貴形容球會 | 香港01 https://www.hk01.com/article/805 ... articlecopy&utm_medium=referral

公爵府

2024年龍年勳章

Glau 發表於 23-6-16 10:12
幅地係政府, 1000蚊租比你, 自己收千幾萬會費. 宜家只係收回部份. 班人講以後無得打波咁. 收番黎做市鎮公園 ...

最大原因係損害到佢哋嘅固有利益~

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊