自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我自從第一次嚟M已經開始會痛,每次都會一陣一陣咁痛,痛到好想請假唔翻工,但係啲血就時多時少。而且我每次時間都唔準,有時1個半月嚟一次,有時去到2個月先一次。

有冇人同我一樣每次嚟M都咁辛苦?我幾年前做過婦科檢查都冇問題,經痛貼果D試過又冇咩效果咁。真係唔想下下都食止痛藥,到底M痛有冇得斷尾啊?上網睇到好多人做天灸醫M痛,又得唔得?距離更年期仲有段日子,唔想再咁落去喇

男爵府

haibcheng 發表於 23-11-2 17:07
我自從第一次嚟M已經開始會痛,每次都會一陣一陣咁痛,痛到好想請假唔翻工,但係啲血就時多時少。而且我每 ...

睇中醫調理首選,我上年都宮寒,慢慢燉湯+中藥,而家不知幾大隻,一d都唔寒,抵抗力仲好好,身邊倫住肺炎、流感都野我唔到,就算感染到小小,晚上訓一覺、早上就好番,但野我個個病足兩星期

禁止訪問

男爵府

hauhauhau 發表於 23-11-2 17:25
睇中醫調理首選,我上年都宮寒,慢慢燉湯+中藥,而家不知幾大隻,一d都唔寒,抵抗力仲好好,身邊倫住肺炎 ...

借問聲你燉什麼湯?謝謝你

大宅

經痛貼果D係令個肚暖啲我個人都覺得冇乜用,我覺得你應該直接去睇中醫,始終西藥治標唔治本嘛

男爵府

Elsa媽咪 發表於 23-11-2 17:37
借問聲你燉什麼湯?謝謝你

要問番你睇開中醫,全程是中醫跟進,人人體質不同

珍珠宮

haibcheng 發表於 23-11-2 17:07
我自從第一次嚟M已經開始會痛,每次都會一陣一陣咁痛,痛到好想請假唔翻工,但係啲血就時多時少。而且我每 ...

如果你係由十幾歲就一直有顯著經痛問題,有可能係你先天體質有環節偏弱,最好揾中醫調理好返佢。

天灸會有幫助,其實你平日多d煲艾草泡腳都會有幫助。但係要斷尾就要揾個好醫師醫好佢。呢個問題長期唔解決,遲早容易衍生出婦科問題。

別墅

我屋企兩姐妹都係自小M來就痛,我哋飲食習慣都算檢點,其實好少飲凍嘢或者食生冷嘢,但偏偏手腳成日都係凍嘅,M來嗰陣摸個肚嘅話係feel到凍凍地,我M來期間會覺得特別凍,M期間即使返到公司個人都好辛苦,根本做唔到嘢。
係之後去睇中醫做天灸同飲藥先舒服啲,啱啱嗰次M個暖好多,只淨返少少肚谷住嘅感覺,希望keep住睇可以唔再M痛,雖然每個人體質唔同,但我覺得中醫可以治到宮寒,有耐性睇點都有效果睇到

大宅

Leekawing 發表於 23-11-2 18:17
經痛貼果D係令個肚暖啲我個人都覺得冇乜用,我覺得你應該直接去睇中醫,始終西藥治標唔治本嘛 ...

我已經直接同個人講話M痛飲嘅中藥,諗住應該差唔多掛

大宅

gogobbw 發表於 23-11-3 10:46
我屋企兩姐妹都係自小M來就痛,我哋飲食習慣都算檢點,其實好少飲凍嘢或者食生冷嘢,但偏偏手腳成日都係凍 ...

我好少可食、飲凍嘢,係去旅行先會食下,平日都著長裙長褲嘅,都唔明點解身體咁差…

想請問你天灸係點做法?做幾多次開始feel到冇咁辛苦?一諗到下星期可能M嚟就覺得慘,弊在有時要準備去旅行,都預唔到幾時回嚟,又唔想考食避孕藥調經,見到啲朋友食到成面暗瘡都繼續食,都唔知為咩…

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

可以

別墅

haibcheng 發表於 23-11-3 17:59
我好少可食、飲凍嘢,係去旅行先會食下,平日都著長裙長褲嘅,都唔明點解身體咁差…

想請問你天灸係點做 ...

天灸有分時間貼嘅,夏天4次同冬天4次,我去蘇安莎診所度睇就係,醫師問症之後會跟返你係咩問題再貼唔同穴位,貼1個鐘頭左右就搣咗佢。因為我真係好寒,所以醫師有幫埋我開中藥。其實貼完嗰幾個星期都暖好多,啲中藥都應該好有效,因為我飲咗一個星期,再下一次M來已經係暢順,血色同量都變返後生啲嗰時咁,摸落個肚度唔覺得凍。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

天灸唔會醫治到..

大宅

既然已經做過婦科檢查
就應該從中醫入手
調理好身體
飲中藥後最重要忍口
以免前功盡廢

伯爵府

gogobbw 發表於 23-11-6 11:18
天灸有分時間貼嘅,夏天4次同冬天4次,我去蘇安莎診所度睇就係,醫師問症之後會跟返你係咩問題再貼唔同穴 ...

蘇安莎會吾會好貴

珍珠宮

gogobbw 發表於 23-11-6 11:18
天灸有分時間貼嘅,夏天4次同冬天4次,我去蘇安莎診所度睇就係,醫師問症之後會跟返你係咩問題再貼唔同穴 ...

請問你睇邊位中醫師?大約幾多錢?

別墅

longlong1129 發表於 23-11-7 23:27
蘇安莎會吾會好貴

個陣睇600/4貼,如果同日睇埋係免診金

別墅

Evachau 發表於 23-11-8 08:41
請問你睇邊位中醫師?大約幾多錢?

我唔知你想睇咩問題,我都係同姑娘講有咩問題,直接叫姑娘介紹醫師比我咋。價錢上面有。

珍珠宮

gogobbw 發表於 23-11-8 11:36
我唔知你想睇咩問題,我都係同姑娘講有咩問題,直接叫姑娘介紹醫師比我咋。價錢上面有。
...

Thx for sharing

大宅

haibcheng 發表於 23-11-3 17:58
我已經直接同個人講話M痛飲嘅中藥,諗住應該差唔多掛
你都唔知自己咩底,咩體質,可能有啲藥材唔啱你體質,食完反效果咪仲無謂,辛苦自己又嘥咗$$

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊