2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

我嘅new born baby girl係919出世,依家每餐100ml人奶(日頭係人奶)/奶粉(夜晚2餐奶粉)。日頭係2-3個鐘一餐,夜晚3個鐘一餐。每次食完就poo poo,然後就又肚餓,然後又食,especially夜晚。 大家有無同樣嘅問題?會唔會食太多呢?Thx!

別墅

回覆:請問大家嘅BB每日食幾餐奶?(人奶/奶粉)每餐幾ml?

我個囡都係9/19出世,我宜家係主力奶粉(90ml)中途肚餓就食人奶當甜品!每隔4個鐘餵奶,不過,阿囡一到凌晨時間就亂晒,隔一兩個鐘又喊,我都唔知點好!

大宅

回覆:請問大家嘅BB每日食幾餐奶?(人奶/奶粉)每餐幾ml?

我個女914。每餐先人奶15分鐘+90ml奶粉隔四小時。如中途打c egg會再比人奶。假如離開房間餵或第二個人餵奶粉就會有些亂。。

大宅

引用:我嘅new+born+baby+girl係919出世,依家每

原帖由 keiasahi 於 12-09-28 發表
我嘅new born baby girl係919出世,依家每餐100ml人奶(日頭係人奶)/奶粉(夜晚2餐奶粉)。日頭係2-3個鐘 ...
我都係919,bb成日訓,唔多醒,人奶加奶粉 60ml

別墅

我係囝囝920,全人奶B,多數食90ml一餐,有時食70ml,3個鐘一餐。

男爵府

引用:我嘅new+born+baby+girl係919出世,依家每

原帖由 keiasahi 於 12-09-28 發表
我嘅new born baby girl係919出世,依家每餐100ml人奶(日頭係人奶)/奶粉(夜晚2餐奶粉)。日頭係2-3個鐘 ...
你好叻呀,咁快叫做餐餐人奶

男爵府

引用:我個囡都係9/19出世,我宜家係主力奶粉(9

原帖由 julian96 於 12-09-28 發表
我個囡都係9/19出世,我宜家係主力奶粉(90ml)中途肚餓就食人奶當甜品!每隔4個鐘餵奶,不過,阿囡一到凌 ...
my baby DOB 24/9.昨天俾我發現,人奶做甜品,況且我仲係滴滴仔,先餵人奶吾点,喊到儍!但奶粉我就悄悄俾到100ml我個仔暫時都幾大食10mins 已finished.

別墅

係呀!有時pump出來既奶仲飲唔哂,如果要多奶,多飲湯同水,keep住3-4個鐘pump一次奶就ok啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+julian96+於+12-09-28+發表我

原帖由 sze.gloria 於 12-09-30 發表
my baby DOB 24/9.昨天俾我發現,人奶做甜品,況且我仲係滴滴仔,先餵人奶吾点,喊到儍!但奶粉我就悄悄俾到100 ...
同我囡囡同一日,我都係每餐人奶+奶粉90ml,我都係滴滴仔,咁你而家仲係晤係呀?

男爵府

我個仔都係919,一日8餐,每三小時一餐。人奶、奶粉各半

男爵府

引用:我個仔都係919,一日8餐,每三小時一餐。人

原帖由 chingwachai 於 12-10-05 發表
我個仔都係919,一日8餐,每三小時一餐。人奶、奶粉各半
每餐100ml

別墅

回覆:julian96 的帖子

我個b仔都係,有時兩個中,但兩點打後食個餐可以挨五六個中先叫肚餓,搞到亂哂

別墅

引用:Quote:原帖由+julian96+於+12-09-28+發表我

原帖由 sze.gloria 於 12-09-30 發表
my baby DOB 24/9.昨天俾我發現,人奶做甜品,況且我仲係滴滴仔,先餵人奶吾点,喊到儍!但奶粉我就悄悄俾到100 ...
10mins finished?咁快?!

大宅

我個仔921出世,日頭通常埋身,訓到兩個零鐘;夜晚pump出來喂,已家飲到135ml,訓到3個、3個半鐘。

男爵府

我個BB 09.20出世,每餐奶粉3安,每3hrs 食!BB 好似吾飽,但醫生,姑娘話夠!駛吾駛加量呢?

男爵府

我個BB 09.20出世,每餐奶粉3安,每3hrs 食!BB 好似吾飽,但醫生,姑娘話夠!駛吾駛加量呢?

大宅

引用:我個BB+09.20出世,每餐奶粉3安,每3hrs+食

原帖由 Babylyly 於 12-10-07 發表

...
我諗BB食量同佢嘅size應該成正比。我個B已家接近10磅,飲135ml。

大宅

回覆:Erica小白兔 的帖子

我都係924,囡囡,都係滴滴仔,所以儲埋兩餐人奶先一次比佢食,人奶比兩餐每餐100ml其他時間比奶粉90ml,每三個鍾一餐。

男爵府

引用:Quote:原帖由+sze.gloria+於+12-09-30+發表

原帖由 Erica小白兔 於 12-10-05 發表
同我囡囡同一日,我都係每餐人奶+奶粉90ml,我都係滴滴仔,咁你而家仲係晤係呀?

...
個衰仔推開我,昨日試用泵,....一次得40 ml:;pppp:,亦冇時間泵,中西E都叫我專心俾奶粉算數wooo,心大心細,當然想俾最好嘅佢gar....

男爵府

引用:我個仔921出世,日頭通常埋身,訓到兩個零

原帖由 Fay711 於 12-10-07 發表
我個仔921出世,日頭通常埋身,訓到兩個零鐘;夜晚pump出來喂,已家飲到135ml,訓到3個、3個半鐘。

...
FAY,你阿仔出世幾多磅呀?

首頁

尾頁

跳至