想生BB

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

我選擇咗深圳市羅湖區人民醫院(深圳市第五人民醫院)
的生殖醫療中心展開我的求子之旅
嗰度位置比較近羅湖火車站,
過關後可以坐地鐵一個站國貿站下車,找金光華出口步行3分鐘前往

去到找第三座三樓才是生殖中心
先在地下層收費處掛號生殖中心,費用RMB 21 ,
之後上返3樓,接待處比頭先張收條D護士,
佢會比個號碼妳,入去見醫生問清楚您地需要D咩療程,
或者在香港做過D咩化驗都比佢睇下先再決定做定唔做。

如果做的話,佢會比好多嘢你填,要驗好多嘢,醫生會開好多化驗單比你,
都係嗰句啦,大陸睇醫生要先比錢後服務,當然香港驗咗D乜,
醫生覺得有用就唔洗驗多次啦!
兩公婆要抽一天時間,通常星期一,要最遲09:00要到醫院,
女要空肚10小時,兩公婆抽血,照Xray,B超。
化驗報告,有D即日,有D半個月,所以驗身部份大家要預大約一個月時間
期間找個星期五兩公婆聽講座,帶香港結婚證書,驗證後才能給您們開始療程的

大宅

BK Milk勳章

回覆:我的深圳IVF旅程分享之(初診)

多謝分享,請問要幾多錢架?

複式洋房

回覆 chingyi_so 的帖子

化驗費連見醫生夫婦加埋大約RMB6000-7000

大宅

BK Milk勳章

多謝分享,祝早孕

複式洋房

開始療程初期
有好多方案醫生會建議妳join的,以我的身體情況就選了呢個方案,
就是月經來第二天打一枝Hold卵針,目的是多留一粒卵用,果次月經正常,6日完畢,
乾淨了2日,再來多8日,果8日只是每天流1至2滴.
打電話比醫生問,佢話正常,每人對針藥的反應不同.
之後月經沒有再來了!

禁止訪問

引用:開始療程初期有好多方案醫生會建議妳join的

複式洋房

之後⋯

醫生約我在今次月經的第21天覆診,
抽血及B超
醫生話:情況OK,可以在第28至29天開始打排卵針!
咁我問佢:我係唔係即是下次月經來的第2天回來打針呀?
醫生話:如果來的話就是,不來的妳就28or29天回來打針啦!
有可能係枝Hold卵針影響妳,或者⋯月經不會來的。

於是等到第29天,比醫生講中,冇來!
不過我已經請定假回去覆診,又是抽血及B超,
之後就開咗4天催卵針比我回家打,打完4天再返去覆診
抽血照B超觀察卵泡生長情況

禁止訪問

引用:之後⋯醫生約我在今次月經的第21天覆診,抽

禁止訪問

引用:之後⋯醫生約我在今次月經的第21天覆診,抽

複式洋房

D針係進口針(Merck Serono廠商),筆型,要租冰袋帶回家架,
我打IU225每日,打肚皮,一枝筆可以打兩日,
入面有七個針頭士啤用的,每枝RMB1664

講起打針,護士教果陣睇好似好簡單,
回家⋯打開盒針⋯上好針頭⋯望往自己個肚皮⋯
好驚⋯心呼⋯都係好驚⋯手震⋯狂笑⋯!
唉!終於叫C6幫我打,佢都手震呀!
喔!原來唔係好痛,嚇史我呀!
成世人就最怕打針,仲有十一日要打,點涯呀!

打了4日冇晒藥,回去覆診,B超照到有2粒卵,
醫生說:妳對D薬的反應比較慢咼,繼續開多4日針比妳,
第八天來B超觀察先再決定是否需要給妳加藥啦!

禁止訪問

引用:D針係進口針(Merck+Serono廠商),筆型,要

複式洋房

RE: 我的深圳IVF旅程分享之(初診)(入直路)

第八日⋯
C6都放假一齊覆診,抽血照B超後
醫生說:都係得2粒咋咼,一粒生得唔錯,
一粒生得好高冇大到!
我:下!咁點算呀醫生?
醫生:得2粒唔夠,再比多4天針妳,D卵都只可能會增大,
未必再增多,您們是否要終止療程?
我&C6:下⋯⋯⋯!要終止??????
醫生:妳可以先停薬,調養下先,等下次週期再試過,但是以妳體質,
或許下次做都可能同今次差唔多情況,您們要繼續療程嗎?
C6:(so sad)咁!繼續啦!搏一搏啦老婆,醫生!我地繼續
醫生:我試下幫妳加多另一隻薬,睇下又冇好轉啦!
不過呢支針冇筆型,要調,妳每天回來打咼!

於是交完錢取藥上打針房比護士打針時,心裡想到,由開始療程至現在
一直受過痛楚,加埋醫生今日講的說話,針一打入肚皮時,我終於忍不住,
哭出來了!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:第八日⋯C6都放假一齊覆診,抽血照B超後醫

原帖由 宇靖 於 13-04-12 發表
第八日⋯
C6都放假一齊覆診,抽血照B超後
醫生說:都係得2粒咋咼,一粒生得唔錯,
好緊張,後來點?

祝一切順利

複式洋房

複式洋房

加油!

複式洋房

醫生多給我4天針藥,
第9日,抽血照B超打針,2粒,大了少少!
第10日,抽血照B超打針,多咗2粒,共4粒!
我心諗:發達喇⋯有希望了多咗2粒
醫生:幾好丫,妳對加果隻薬的反應不錯喔!
再打多兩日可以抽卵了!
那天我滿心歡喜地回家同C6報告^^

複式洋房

第11日,抽血照B超,但⋯⋯冇針打,
(下⋯冇??點解呀醫生)
醫生:剛剛醫院薬房用哂呢隻藥,
或者咁啦,我開過第二比妳,不過藥效冇呢隻咁好囉!
我:咁!深圳有冇其他公立醫院有呢隻藥呀?
(我以為同香港一樣,攞張醫生紙就可以去其他醫院配藥,
亦唔想差一天都唔堅持埋落去)
醫生:咁好啦,我打比薬廠問下啦!
有了!薬廠話武警醫院有貨,妳坐的士去配啦
返來時我再開埋其他針比你一齊打啦!

於是我好天真地去咗武警醫院找薬房
藥房:你要找醫生寫單先可以配比妳咼
武警醫院醫生:妳D病曆呢?
呢D藥我唔可以亂開比妳架咼,妳走啦!
我:醫生,羅湖醫院叫我來架,你通容下啦!
我馬上打比我醫生話比佢知情況,轉頭佢再打來,
醫生:妳打比呢個人,佢會開藥比妳的
原來呢人係藥廠sales,他剛剛也在武警醫院,

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

宇靖 發表於 13-4-12 22:19
第11日,抽血照B超,但⋯⋯冇針打,
(下⋯冇??點解呀醫生)
醫生:剛剛醫院薬房用哂呢隻藥,

咁都得~

複式洋房

Sales 同我一齊入去,佢拍一拍醫生膊頭,
望一望我,就開藥比我了!
那天深圳下著暴雨,一個女人仔,
拿著那盒辛苦得來的薬,
上的士回去羅湖醫院打針

人地話大陸乜都靠關係,我終於見識過了,
其實我同我醫生都算有緣份,
糖我都冇買過粒比佢,佢都算對我幾好了!
其實初期我唔係睇呢個醫生架,一匹布咁長,
遲D再同大家分享啦!

第12天,抽血B超打針
醫生:卵子成熟了,4粒都可以抽
2天後來抽卵,老公一齊來取精:lol

禁止訪問

引用:Sales+同我一齊入去,佢拍一拍醫生膊頭,望

首頁
12345...12

尾頁

跳至