夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

2公婆加埋月入2萬樓下既入黎傾下~!

你地點樣儲$$架~!

會唔會成日為左D $$點安排而鬧交架??

珍珠宮

Re: 2公婆加埋月入2萬樓下既入黎傾下~!

我地就得我老公搵錢, 都係2萬樓下

可能因為我地已經供完樓啦, 輕鬆好多!

but結婚前都係一個搵錢2個洗, 而且當時亦都要供樓, 但我地冇為錢而鬧交架, 我地有共識一齊慳, 唔會買無謂野, 佢好慳, so我好放心, 反而係我有時會忍唔住想買野, 但我地duel好, 1百蚊以下我可以自己揸主意, 1百蚊以上就要問過佢先啦(始終搵錢果個係佢, 我都要尊重返佢既)

而家唔使供樓, 一個月都儲到大約3千蚊啦~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

鬧交又唔會喎,老公次次出左糧會扣起佢自己返工要用既錢先,跟住就會全部比哂我,致於我點用佢就唔會理,但當然一定要攪掂哂屋企同細路返學所有開支啦,如果佢果個月唔夠駛會問我逐少逐少咁問我拎d返工用,如果佢果個月拎得多左,我就會知佢大駛左,咁都會問下佢駛左去邊,但就唔會嘈囉,只要佢交代到條數出黎姐,或者佢都係小小地買下野比佢自己姐,所以大多數都係由得佢

複式洋房

我都好想知,我地都唔係大洗,好少買野,但都儲唔到,唉. 不過又唔會鬧交,老公睇$睇得好輕,佢覺得$係用黎洗,反而我就好擔心未來. :cry:
manyeebb 寫道:
你地點樣儲$$架~!

會唔會成日為左D $$點安排而鬧交架??

複式洋房

已經入不敷出,仲邊有得儲呀,唉~~~~~~ :-(

大宅

不嬲都係得我老公一個揾兩個食,跟住三個食,跟住就快四個食啦,一路都儲唔到錢... :cry: :cry: :cry:
遲D都唔知點算,過一日係一日....

子爵府

鬧交又唔會既,講$上黎點都唔like架啦!全家每月都係得萬零架咋!扣起供樓保險,得番1-2千買"食送",死慳爛慳,唯有一日三餐係屋企食law!老公放假一日三餐出街食,好彩bb未識紐買玩具,如果唔係就洗凸

男爵府

好媽媽勳章

我老公話我緊張得制, 因我想儲多d$$, 第時比個仔讀書學野, 但佢又就話應洗就洗, 但都唔係大洗既, 我地唔洗供樓, 但有架車, 真係要洗好多$$, 又要比$99, 又要比我阿媽(因我阿媽幫我湊仔&我地住緊佢第2間屋), 又要供保險(5份), 又要, 還錢(銀行, 結婚時借), 又要乜費物費, 屋企開支, bb用品...唉

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

以前我有做野時兩個加埋大約二萬,屋企燈油火蠟,屋租同囡囡生活費全部老公出,我個 d 扣左返工同出街食飯就剩儲,大約每個月儲到三四千左右•
結婚咁多年都無為錢鬧過交,除左有三次佢白白痴痴俾人坤訂週刊 (全英文,一本都未睇過),buffet club 同咩家居支援真係俾我鬧咋•
而家無左我份收入真係左慳右慳黎儲錢,慶幸每個月都儲到一千左右•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

牛年勳章

無喎~~
初結婚時得我老公一個做 , 月入五千咋
所以依家兩個加埋搵得唔多 , 但都好好架la
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

侯爵府

我只得老公一人揾$養家,但每個月扣哂所有開支
都有$1500-2000儲law!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

講到錢就覺得”敏”而家無端端要養埋99,阿哥唔生性欠人錢,時時都要問我借,其中一份仲做埋擔保,佢無錢還就迫住我還,好似自己欠人錢,撹到自己無錢使,仲講咩儲錢

:-( :-( :-(

大宅

老公d糧時時都唔同,ot/"樽"貼/的士錢個個月都唔同,最多$13xxx,最少$9xxx.......
租$4000,而家已經慳住用,不過唔知點解d錢都用得好快,有時我又會買野俾囡囡,還老公卡數,個個月都冇咩錢儲,遲d打算返亞媽度住,慳返d租,應該可以儲到錢~~~

男爵府

好媽媽勳章

嘩...你要交$4000租呀?? 咁你有冇做野呀??

如果返阿媽度住你老公鍾唔鍾意先??
Jackievv 寫道:
老公d糧時時都唔同,ot/"樽"貼/的士錢個個月都唔同,最多$13xxx,最少$9xxx.......
租$4000,而家已經慳住用,不過唔知點解d錢都用得好快,有時我又會買野俾囡囡,還老公卡數,個個月都冇咩錢儲,遲d打算返亞媽度住,慳返d租,應該可以儲到錢~~~

男爵府

好媽媽勳章

我地遲多2年99話退休喎, 老公話要養埋佢喎, 唉...仲話如果想慳d既話就叫埋99黎我地度住, 起碼唔洗幫佢交租先~!

十萬個唔願意呀 :tongue:

我地又唔係搵得多, 99又唔係得佢一個仔.........唉~!
venus.c 寫道:
講到錢就覺得”敏”而家無端端要養埋99,阿哥唔生性欠人錢,時時都要問我借,其中一份仲做埋擔保,佢無錢還就迫住我還,好似自己欠人錢,撹到自己無錢使,仲講咩儲錢

:-( :-( :-(

複式洋房

我都係得老公一個搵錢...得嗰萬幾蚊三個人食,仲要供樓!
不過我地未試過為錢嘈,只係有時洗多左係下個月扣番起一D,
平均每個月都可以儲到二,三千蚊!
不過遲D阿仔返左學可能就無錢儲LU~
真係想快D供完樓咁就可以輕鬆D!

大宅

我2公婆都係加埋搵2萬蚊咋, 仲要供樓, 又要比我亞媽(因為佢同我湊囝囝,

我同c6註冊好耐, 之後都係分開住 , 諗住之後先罷酒, 因為冇錢想申請公居, 點知果時我冇野做諗住可以申請到啦, c6過人工過左幾蚊唔得 :-( ,
最衰係我99佢好要面, 冇啦啦叫我c6申請"房協既底息貸款"嚟買樓, 加埋佢個妹名, 我c6仲係d冇主見,咩都聽晒佢亞媽話, 仲要去睇樓都唔叫我, 只有佢地一家人去, 買左一層20幾年既樓, 佢亞媽話好靚唔駛裝修, 佢亞媽話如我地比首期, 點知房協批左, 我地要氹返d首其比佢, 你話哩d咩人嚟架, 我地冇錢裝修, 我第一次上去睇果層爛樓, d窗一開就好似會dee落街咁, d地下, 係油木地下, 仲要係烈開晒 :-( , 仲有d冷氣, 唔開都冇野, 一開就嘈度嚇, 跟本瞓唔度, 最後佢仲要叫我細佬上去油油, 99就自己搞靚個地下, 只係打下立, d冷氣我問亞媽借錢買過, d窗係近期我有野做先可以整過新, 最慘係一落雨就勁滲水, 真係唔想再主層爛樓

又要房協同銀行2面供, 供成12000蚊, 就係想死 :-( :-( :-(
:-D

男爵府

大家幫我朋友諗諗...
兩公婆有做野,夾埋約18000,供樓去了6000左右,其他開支唔清楚,朋友仔依家大肚,諗緊將來邊個湊bb,唔想請工人,佢份工半日,想搵人湊半日,但唔知係唔係都要3000,其實佢都想自己湊,但就一家少了7000收入。我地都叫佢保住份工,唔知搵人湊半日要幾$$$呢?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

最初就兩個搵錢,有左小朋友就得老公一個搵錢,三個食,又要供樓,不過我都要求每月儲$1000,因為仔仔讀小一,將來會用好多錢,所以係銀行買左份儲蓄人壽保險10年期的,唔係靠自已好難儲.....從未因為錢而嘈過,因為金融風暴後,老公轉左工,由3萬多人工變成1萬多,佢自己要面對改變都要好大勇氣,我做佢老婆只可以係身邊默默支持佢,什麼都做唔到,難道夫妻只可以共富貴嗎?現在雖然生活大不如,但我們生活得仍然快樂^^

大宅

manyeebb 寫道:
嘩...你要交$4000租呀?? 咁你有冇做野呀??

如果返阿媽度住你老公鍾唔鍾意先??

我係全職媽咪,因為冇人幫到我湊女,所以冇做野!!
未結婚之前我地都係係亞媽度住,老公仲提議裝潢下間屋,等可以有多d位俾囡囡!!!

首頁

尾頁

跳至