親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

同個2歲小朋友,去日本邊度好?

我同老公plan出年同亞仔去日本玩.我兩公婆就去過東京同北海道,所以原先計劃去大板,但睇過下d行程有d悶唔多吸引.
想問一下大家既意見,究竟去大板好or東京?
如去大板又應該簡d乜行程?
謝謝各位.

禁止訪問

好媽媽勳章

Re: 同個2歲小朋友,去日本邊度好?

男爵府

我想跟團去,and 多謝你既意見.

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

東京~~~迪士尼樂園

我地都plan左出年自遊行

男爵府

muimuichu :

其實我都係想去東京多d,但老公話去過2次,想去d未去過既地方,我會盡力說服個c6.
自遊行我怕我應付唔黎,但又好似舒服d.有乜心得大家交流一下啦.

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

lailaihan,

其實只要計劃好行程,自遊行真係舒服好多
我諗住去東京迪士尼樂園,好想帶熙熙去世界真細小到坐船,再加shopping買bb野,行下食行玩下,諗起都開心

你地plan左幾時出發? 2yr前唔洗買機票,所以我地應該2yr前出發~~~yeah

男爵府

muimuichu:

我地只係計劃中,maybe會係佢返學之前去,我都有諗過2yr前唔洗買機票既問題,慳返d錢買野仲好.
我地好少係樓下撞到,睇下有冇機會係日本撞到.

伯爵府

好媽媽勳章

伯爵府

好媽媽勳章

伯爵府

好媽媽勳章

2yr前唔係唔洗買機票, 只係要買infant ticket, 加埋税大慨1,000蚊倒, 但係BB無位, 要抱住.

建議自由行去東京 (迪士尼+上野動物園+行下街、食下野、shopping下)帶住BB悠閑D好. 第一次出門我唔敢去咁多日, 怕BB唔適應, 咁多日就好難涯. 最近帶囡囡(23個月大)去完日本, 跟團的, 囡囡全程都很合作, 可惜我揀錯團 (仙台+東京), 我覺得唔係咁適合小朋友, 不竟主題樂園比較適合小朋友多D. 雖然整個旅程亜囡無扭計, 但佢一返到香港, 即刻成個生猛晒, 好似好relax, 所以我建議第一次出門不宜太多日, 怕小朋友思家

男爵府

elysemama :

你同囡囡跟團辛苦?一早起身,夜一夜先返酒店,但就係好在有人幫你安排好晒一齊.如果比你下次再同囡囡去,你會跟團or自由行呢?

伯爵府

好媽媽勳章

Hi, lailaihan,

其實我地跟個團又唔算辛苦, 6:30或7:00 morning call, 都ok. 不過我覺得行程有好多時間係旅遊巴上, 無自主性; 我今次同屋企人一齊去, 當初我都係貪方便. 如果我再同囡囡去, 我會揀自由行。

男爵府

你地甘多時間係旅遊巴,囡囡有冇扭計呀?

伯爵府

好媽媽勳章

囡囡算乖, 冇乜扭計, 全團得佢一個細佬, 個個都讚佢乖; 我都覺得佢算係咁, 無認床、無暈車浪、無暈機浪, 不過去唔到大便個晩, 佢就哭着要返屋企(掛住屋企個馬桶

複式洋房

elysemama:

唔好意思,想問吓所謂infant ticket係咪去航空公司度買淨機票?因為我問過"專X"旅運,2歲小朋友既價錢要2XXX蚊,只係平成人三兩百!!

係咪一定2歲以下先可以買infant ticket?

elysemama 寫道:
2yr前唔係唔洗買機票, 只係要買infant ticket, 加埋税大慨1,000蚊倒, 但係BB無位, 要抱住.

建議自由行去東京 (迪士尼+上野動物園+行下街、食下野、shopping下)帶住BB悠閑D好. 第一次出門我唔敢去咁多日, 怕BB唔適應, 咁多日就好難涯. 最近帶囡囡(23個月大)去完日本, 跟團的, 囡囡全程都很合作, 可惜我揀錯團 (仙台+東京), 我覺得唔係咁適合小朋友, 不竟主題樂園比較適合小朋友多D. 雖然整個旅程亜囡無扭計, 但佢一返到香港, 即刻成個生猛晒, 好似好relax, 所以我建議第一次出門不宜太多日, 怕小朋友思家
[center]Larry's birthday ticker[/center]

伯爵府

好媽媽勳章

hellojoyce,

對! 要回程時也未滿24個月才可以出infant ticket, 一般是正價機票的 1/10 價錢, 去東京的正價機票是$7,xxx, 1/10即係$7xx 連埋税項$2xx, 共$1,000左右

男爵府

如果我帶住小朋友跟團的話,我見過有

男爵府

芝達 :

想請問一下你話果個"主題樂園團",係邊間旅行社呢?我都想參考一下.

Thank you!!

伯爵府

lailaihan,

我老公話約埋你地一齊去喎
lailaihan 寫道:
muimuichu:

我地只係計劃中,maybe會係佢返學之前去,我都有諗過2yr前唔洗買機票既問題,慳返d錢買野仲好.
我地好少係樓下撞到,睇下有冇機會係日本撞到.

男爵府

muimuichu :

甘開心......
你地計劃幾時去?等我同個c6講下先.

首頁

尾頁

跳至