烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

又各位媽咪可否介紹一些簡單菜式, 讓我可以早上預備定才返工, 晚上回家可以很怏地弄好給兩個小朋友食, 謝謝!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

蒸肉餅...

鹽, 糖, 豉油, 豆粉, 早上醃, 放工放在飯面上蒸...

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

別墅

回覆 catfitfit 的帖子

Dear catfitfit,

謝謝你個回覆, 除此之外, 有沒有其他呢? 因我以前很少很少自己做菜, 請多多指教!

catfitfit  別來客氣, 同樣道理, 蒸雞翼, 蒸排骨請自由發揮  發表於 13-10-9 15:35

大宅

引用:又各位媽咪可否介紹一些簡單菜式,+讓我可以

原帖由 Dedemom 於 13-10-09 發表
又各位媽咪可否介紹一些簡單菜式, 讓我可以早上預備定才返工, 晚上回家可以很怏地弄好給兩個小朋友食, 謝謝 ...
义燒炒蛋
蜜糖豆炒瘦肉
茄汁雞肉通粉/意粉
煎豆腐/魚肉餅
魚肉鑲茄子,豆卜

fatcat123    發表於 13-10-11 10:37

日日好心情 , 期待小生命     

子爵府

2018復活節勳章

回覆:請不到工人又要返工, 有2個小朋友, 請問可否早上預備餸菜?

我屋企有個蒸籠、焗爐、airfryer、電磁爐。平時返到屋企,一個蒸餸、一個炒/烚、一個焗同步進行,1個鐘內可以開飯

蒸餸:
蒸排骨 、蒸水蛋、土魷肉餅(放工後去惠康買現成,一蒸就搞掂)、蒸帶子/蝦滑豆腐、蒸桂花魚、蒸鮑魚仔、瑤柱節瓜甫
焗:
焗雞翼、金沙骨,雞排

要餣嘅肉我就早一晚解凍,撈餣料後放雪櫃下格,放工返黎就可以煮啦

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

買定.D 魚放雪櫃..返黎蒸..
南瓜雞柳..
粟米魚塊.
洋蔥牛肉煎旦角
洋蔥三文魚炒魚
蕃茄炒旦.
豆腐肉碎
洋蔥豬扒/蕃茄豬扒
茄子肉碎
翠玉瓜雜菇雞柳
菠蘿炒牛肉
白灼蝦..

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

揍兩個仲要返工? 小朋友放學去邊?
不過請個鐘點煮下飯, 太辛苦了

別墅

回覆 廷廷媽 的帖子

真多謝你們各位媽咪的提供, 謝謝!

無法啦, 而家請不到工人, 你簡人, 人簡你, 而家D工人要間房, 我哋無得比佢, 問勻agent都無工人肯制, 唯有自己嚟, 當慳番D錢囉, 不過都預咗辛苦, 真係無計!

別墅

回覆 廷廷媽 的帖子

其實我都擔心自己做唔做得嚟, 不過真的無計!

講多D容易的菜式我試吓, 謝謝各位!

伯爵府

好媽媽勳章

我有段時間想夜晚好快可以開飯, 我就前一日整定晒d野放雪櫃, 一返到屋企就洗米煮飯, 飯面蒸一個預先準備好既餸, 加碟炒/烚菜, 有時加多個簡單餸, 30mins左右已經有得食.

我既方法, 你可以參考下.

1.買定個大膠盒, 每日夜晚食完飯, 洗完碗就洗定第二日既菜, 洗好切好放膠盒放雪櫃, 第二日攞出來, 倒一倒係底既水就可以炒/烚.

2. 餣定一樣蒸既肉, e.g. 排骨/雞/肉餅, 洗完米, 就放埋係面用蒸架蒸

3. 有時會開多一邊爐煮個唔洗點埋既餸, e.g, 豉油雞翼 (生抽, 老抽, 冰糖, 煲滾, 加雞翼由用細火由佢煲幾個字, 都好入味)

或者煎下魚柳, 都係用細火, 前一日餣定魚柳.

4. 如果前一日有湯剩, 就加d瘦肉, 菜同丸煮通粉/米粉食, d野都係前一日洗定, 15mins左右已經有得食, 仲快.

別墅

回覆 jennynini 的帖子

各位好犀利呀, 我要試吓!

伯爵府

減齡達人勳章

回覆:請不到工人又要返工, 有2個小朋友, 請問可否早上預備餸菜?

我以前無工人時,就夜晚用真空煲煲老火湯,第二朝返工前又翻滾一次,放工就明火大滾20分鐘就飲得!

侯爵府

引用:我有段時間想夜晚好快可以開飯,++我就前一

原帖由 jennynini 於 13-10-09 發表
我有段時間想夜晚好快可以開飯, 我就前一日整定晒d野放雪櫃, 一返到屋企就洗米煮飯, 飯面蒸一個預先準備好 ...
Jn我都係用呢個方法,唯一是最快的。
另,可以煮有味飯,例如:肉餅,蒜蓉豆豉排骨,冬菇滑雞或咸蛋臘腸蒸有味飯,早一晚備料醃味,第二晚蒸飯時,待中途飯將熟的時候,怏手倒入餸料,放平d蒸,冚蓋,直至飯熟便吃得,蒸飯期間烚菜,好快有飯食。加油!

侯爵府

補充:而且蒸有味飯,個晚碗碗碟碟都洗少d!(我覺得)

大宅

引用:補充:而且蒸有味飯,個晚碗碗碟碟都洗少d

原帖由 liuliu 於 13-10-09 發表
補充:而且蒸有味飯,個晚碗碗碟碟都洗少d!(我覺得)
好方法請問蒸飯時,水和米的分量是多少?

侯爵府

回覆:Gabriellemaymay 的帖子

米和水跟你平時煮飯一樣,冇分別。

伯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+jennynini+於+13-10-09+發表

原帖由 liuliu 於 13-10-09 發表
Jn我都係用呢個方法,唯一是最快的。
另,可以煮有味飯,例如:肉餅,蒜蓉豆豉排骨,冬菇滑雞 ...
我有時會整意粉, 都好快, e.g. 白汁火腿吞拿魚露荀螺絲粉. 炒下預先切好既火腿露荀, 加吞拿魚同忌廉湯, 15mins左右就有得食.

或者肉片娃娃菜炒烏冬, 肉片用打邊爐個d豬肉片, 唔洗醃, 先炒肉, 加菜, 炒陣再放烏冬, 小小水同豉油, 比街食既少好多油又好味.

男爵府

回覆:Dedemom 的帖子

蒸肉餅,南瓜麵豉蒸排骨(南瓜先煮熟再蒸比較淋,小朋友好餸飯)麵豉惠康有一樽$1x,好好用),炸菜蒸肉絲,豆卜蒸排角,冬菇/雲耳蒸滑雞,沙甸魚,火腿炒蛋,蕃茄炒蛋,蒸水蛋(可加廋肉),蔥剪蛋角,煎龍利魚,甜酸雞柳,西檸雞(用雞脾肉),魚香茄子(肉碎,茄子)茄子可炸or蒸,用李錦記甜酸醬/西檸醬,魚香茄子醬,節瓜粉絲,算蓉粉絲蒸茄子,金菇炒牛柳,青椒炒牛肉/雞柳,三色椒炒魚皮,煎魚餅,魚肉蒸讓豆腐,豬肉節瓜譜,生菜魚肉湯,節瓜咸蛋瘦肉湯,紫菜魚蛋湯,鹵水雞翼/雞脾,咖哩薯仔紋雞翼,煎雞翼,洋蔥煎豬扒(雞翼,豬扒先用微波爐整熟7成先煎),咖哩/鹵水蘿白豬皮魚蛋,繮蔥牛柏葉,勝瓜炒水魷魚,吉烈炸蝦(買整一包包個d),煎王子豆腐(蛋漿+粟粉~煎好加鹽),彊蔥炒虎蝦(急凍個d),蘿白絲(粗)蠔油煮牛丸,酸辣土豆絲(小辣椒+陳醋or自醋)薯仔切絲洗淨先飛水,白菜炒牛丸,娃娃菜煮粉絲,煎讓豆卜蠔油軒,蟹柳炒蛋白西蘭花底,韮菜豬紅,煎午餐肉,蒸臘腸,西蘭花炒雞脾肉,炸春卷配沙律醬(公仔點心春卷,早一晚放下格解凍),腸仔蕃茄肉醬,栗米肉粒/雞肉(罐頭粟米湯煮),荷包蛋,關東煮(蘿白、獅子卷,魚片~早一晚煮好先入味)下次再續

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 CKMUMMY 的帖子

嘩,好勁呀妳,連帶我都可以係度偷師學嘢,勁呀。

男爵府

回覆:請不到工人又要返工, 有2個小朋友, 請問可否早上預備餸菜

我都偷師中

首頁

尾頁

跳至