自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個囡係健康院打, 頭3枝係10價, 最後第4枝響2011年12月19日打, 係13價.
啱啱問左私家醫生, 就算最後1枝先係13價, 都已經ok, 無需要補打.
希望我個case 可以俾d idea 差唔多時間打嘅mami 參巧

大宅

回覆:啱啱問左私家醫生, 最後1枝先係13價...

多謝你!唔該晒!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

畀面勳章

你個女幾時出世?

子爵府

多謝你

水晶宮

我對B同你個B情況一樣
頭三針是10價
最後一針是13價

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

即11年12月19日打後出世嘅小朋友健康院就一定會幫打13價,係咪?

珍珠宮

畀面勳章

丫雅 發表於 13-11-25 15:06
即11年12月19日打後出世嘅小朋友健康院就一定會幫打13價,係咪?

應該係11年10月出世後既BB都係打13價
因為健康院係由12月開始轉13價
十月B第2個月要接受第1支肺鏈針
即係11年12月打

我個女係10月B
當時10月B媽媽個個都煩緊12月係唔係轉針
要唔要出去打定係健康院打
所以好記得

複式洋房

我小朋友情況一樣頭3支10價,最後13價。今日問過健康院姑娘佢都搭唔到我要唔要補打,淨係叫我留意今日政府部門開完會結果

大宅

咁如果我囡囡係11年10月b,咁即係打10價定13價?!要唔要補針?!

大宅

引用:我個囡係健康院打,+頭3枝係10價,+最後第4枝

原帖由 Tonberi 於 13-11-25 發表
我個囡係健康院打, 頭3枝係10價, 最後第4枝響2011年12月19日打, 係13價.
啱啱問左私家醫生, 就算最後1枝先 ...
我仔情況同你小朋友一樣,最後加強針係13價,我今日問健康院姑娘仲需要補打嗎?佢答等政府公佈!

大宅

我仔11年8月 頭1針10價其如3針係13價 唔洗補打

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:丫雅+發表於+13-11-25+15:06+即11年1

原帖由 tomatoMM 於 13-11-25 發表
哦…多謝指教

別墅

回覆:szewah 的帖子

Dec 2010

別墅

引用:我仔11年8月++頭1針10價其如3針係13價+唔洗

原帖由 jacky512 於 13-11-25 發表
我仔11年8月 頭1針10價其如3針係13價 唔洗補打
我仔11年9月出世,情況一樣,都係頭1針10價,其如13價,我仲以為要去補多針添!

別墅

回覆:Tonberi 的帖子

我相信幾時打針先係重點. 根據之前政府講 2011年12月5日轉打13價. 即係話只要BB有最少一針響轉13價之後打就唔駛補.

這是我今早先打電話去健康院confirm自己個囡打左乜, 再問私家醫生得出嘅答案.

我估健康院可能有命令唔答得要唔要補打, 直到開完會有結論.... 我單刀直入or旁敲側擊, 呀姑娘都很有禮貌地唔答我, 所以就走去問下私家囉!

伯爵府

my boy is 11.2010
最後加強針係10價,要去補多針

別墅

回覆 Tonberi 的帖子

我想請問一下, 我小朋友係2011年12月14日打最後一針, 是否應該和你小朋友不用再補打?

另外, 你如何得知最後一針係十三價, 因為我見政府針咭係沒有寫明的。

非常感謝.

Tonberi  我打去健康院,講針咭號碼,呀姑娘幫我check 架.
你個case都似我嘅. 不過,你打去健康院confirm下最後嗰支好d.  發表於 13-11-25 17:21
diong  是, 不過最終等政府講法。  發表於 13-11-25 17:05

子爵府

Poo得好勳章

引用:我個囡係健康院打,+頭3枝係10價,+最後第4枝

原帖由 Tonberi 於 13-11-25 發表
啱啱問左私家醫生, 就算最後1枝先 ...
請問你小朋友係幾時出世嫁,萬分感激

首頁

尾頁

跳至