自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:未開學已經覺得個Whatsapp 媽媽 group好煩

咁潮既依加
會有同級小朋友父母既group
咁個group有無老師?

比著我,唔會join
如果跟1,2個媽媽遜既,就交換電話whatsapp
但2個group成百人,邊個打邊個都分唔到啦!
重要成日嚮

男爵府

家長其實應該分下咩group可以吹水咩group要小尐出聲。阿仔上次跟学校去交流团,帶隊老師好好form左個group來發放資訊,一開group的msg就係表明佢地老師在臨走及trip中会發放重要資訊,亦post 学生活動相video上去. 叫家長唔好在group回應,有野問就私下问該組老師。
点知,幾十個完全唔認識的家長竟然續個自我介紹,又問好多野。老師又再提家長個group的目的,叫大家少尐回應。之後一有updates,幾十個thank you.你返工抽空想睇下要有排揾。

子爵府

回覆:未開學已經覺得個Whatsapp 媽媽 group好煩

其實真係有須要一個咁嘅group嗎?如果我個仔忘記寫手冊miss咗某啲task, 我唔會幫佢問人囉,唔等佢受下做漏野俾人罰,佢下次點會記得mark手冊

大宅

畀面勳章

引用:9月先小一開學, 7月有兩個group已經開左強

原帖由 芝士粉 於 15-08-18 發表
9月先小一開學, 7月有兩個group已經開左強制加入, 一個全級一個同班
1) 有個同班同學媽媽A send左佢個仔張 ...
同班group就ok姐…
全級就有d誇張喎…
一人一句都睇死你…
有時多回覆,d媽咪唔會睇晒d msg,咁咪miss msg,所以先不停問通告…
仲要強制你加入,咁都得架…
同埋唔理你得唔得閒,照安排活動工作俾你…
咩人來架,咁無禮貌架…

我地幼稚園都有group,我都試過叫group投票,我都知好煩架啦… 所以唔敢再叫…

不過好傾就會傾,唔好傾多數唔理,有時我答左野又無回應,我都算,費事再問…

同埋會分左個吹水group,真真正正好傾,係傾閒計果幾個,就會另外組group係whatsapp傾計…

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

男爵府

反而我大女個group,除左升班時問大家仔女升咩班之外,其他日子都係好清閒,完全唔講其他無謂野。

男爵府

回覆:芝士粉 的帖子

我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每日大約10幅8幅,假期就20幅左右另一位亞媽B見到,就照樣學樣,於是乎每日就平均有20幅,之後亞媽B仲癲到將自己個人豔照(露背相,大頭相)擺埋上谷但個谷嘅成員有d係老豆
當時自己唔識設定“不下載相”,自己又無每次delete,所以k1未讀完,我部手機多了萬六張相

男爵府

回覆:rosewong 的帖子

我唔敢唔入谷呀!因我兩隻嘢都幪吓幪吓,要靠d資訊補充

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每

原帖由 rosewong 於 15-08-20 發表
我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每日大約10幅8幅,假期就20幅左右另一位亞媽B見到,就照樣學 ...
呢啲亞媽好嚇人

rosewong    發表於 15-8-20 08:50

男爵府

我地只有班group
人唔多…十幾個…但偏偏有個媽咪…晚晚十點幾十一點就會問今日有咩功課…幾時默書之類等等
係每晚都問…開頭個個媽咪都會覆…慢慢開始無人覆甚至可能未睇
突然有人答佢…佢即刻唔該之餘仲話好彩有你答
唔知以為自己同空氣講野
老老實實…晚晚問你真係唔煩?十點幾十一點正常小朋友都瞓左覺啦…

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

小一姐,反正唔熟,趁早退group啦

而家就煩呢啲,第時有關學業上嘅比較,會睇到眼火爆

我一直係學校做隱形家長,甚少同其他家長聯誼,做家長義工都唔會,就係怕鬼左呢啲

mrsmacaroon    發表於 15-8-20 09:29

珍珠宮

引用:我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每

原帖由 rosewong 於 15-08-20 發表
我女k1的谷,亞媽A日日擺自己嘅女嘅相,每日大約10幅8幅,假期就20幅左右另一位亞媽B見到,就照樣學 ...
個阿媽傻嘅咩,點會影d咁嘅相仲send比人

rosewong  仲有次擺咗張高抄低胸相  發表於 15-8-20 08:51

珍珠宮

忍下喇,冇辦法!

地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

侯爵府

陪月勳章

gazette821 發表於 15-8-19 17:12
好奇問(本人未結婚生仔),
家長join group係新興架? 我讀書果時無聽過有啲咁ge野喎...
...

係﹐
本因係想互相補充大家對學校的資訊﹐
但如果有D媽媽唔識 do 係咁放自己小朋友活動相、參加活動叫人 Like﹐
確係好煩。

伯爵府

augkBB 發表於 15-8-20 06:22
係咪学校开的?
梗係唔係學校開啦, 係家長自己開架. 我女讀直資學校, 所以在收到 OFFER 後, 在 EK 都已經搵到幾個同級家長啦, 都開學前一兩個月就正式開 GROUP.

男爵府

之後會比較成绩,煩死

禁止訪問

回覆:Yoshika0618 的帖子

禁止訪問

引用:Quote:augkBB 發表於 15-8-20 06:22 係咪学

公爵府

伯爵府

個group太多人,總有些人係唔自律,嘜都Sent一餐,冇計

伯爵府

較咧個群組静音

首頁

尾頁

跳至