在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Michelleleewan 發表於 18-3-29 17:27
如果兼職有一至二萬,每天返四小時 五日,會(emoji)兼職嗎?

咩工咁好人工?

別墅

Handsomewoman 發表於 18-4-4 21:52

咩工咁好人工?

8小時搵50000
4小時搵10000-20000
已經唔算多了,又冇咗lunch hour

大宅

回覆樓主:

我三年前移民,都揾到差唔多呢個數。不過去到人地嘅地方,雖然都做返同一行,但係就做junior嘅位,日日都好想做返以前個level。不過身邊啲人始終係呢度大,人地經驗同文化都係好融合,我哋啲外來人都起碼做多十年八年先有著落(emoji)
犧牲咗事業最黃金嘅時候,換來嘅係一本護照同多咗時間參與個囡嘅生活。值唔值到呢刻我都唔知,未諗通。
工作上帶俾我嗰種滿足感,暫時都未有代替品。

複式洋房

kayeeian 發表於 18-4-10 13:51
我三年前移民,都揾到差唔多呢個數。不過去到人地嘅地方,雖然都做返同一行,但係就做junior嘅位,日日都好 ...

你好叻呀,決定移民都要好大勇氣。放心!到女女日漸長大,你就知道是值得!

大宅

Laiyi113 發表於 18-4-10 14:22
你好叻呀,決定移民都要好大勇氣。放心!到女女日漸長大,你就知道是值得!
...

多謝你
因為移民呢段時間太難捱
我都同自己講移民都係畀自己去第二個地方試下, 因為如果移民只係為咗畀個女,佢會好大壓力。
入咗藉老公就話去邊都得,希望有機會返亞洲做嘢,到時唔會太脫節。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

我最近都爭扎緊依樣野,睇EK先知大家都煩惱。我個case就小朋友準備升小,好想多啲時間跟到佢啲野,但老公搵少我一半(冇供樓,冇壓力),所以好爭扎係咪放棄份工。我有唸過人工少啲轉份準時收工或收早嘅工,但減薪又未必減辛,好苦惱
感恩

男爵府

chu.c9 發表於 18-4-13 08:53
我最近都爭扎緊依樣野,睇EK先知大家都煩惱。我個case就小朋友準備升小,好想多啲時間跟到佢啲野,但老公搵 ...
其實我自己及身邊越來越多朋友都遇過中年危機。意思是人已去到中高層,薪高厚職就會被公司開刀。
興幸我是40歲時被辭職,我花了幾年時間由頭再來,現在亦so far so good。但是有些朋友就快將50才被解僱,有些找回一半工資的工作,有些空檔期超過4個月至今仍未找到。

女人—過50時,反而要隨遇而安,有得做就做,無得做亦不要給自己太大壓力。搵份人工低D的,儘量儲多D退休金。

對我來說,黃金時間可能好短,所以可以搵得幾多得幾多,否則家庭壓力會好大。

From: 一個經歷過97, SARS, 金融風暴的人

禁止訪問

禁止訪問

大宅

baba_dan39 發表於 18-4-13 11:19
回覆 kayeeian 的帖子

我都移民過的, 頭幾年真係極不習慣, 不過只要你意志堅定, 應該沒問題的 ...

多謝你明白
其實有好多人都覺得有得移民去新地方 係件好事
但係 呢幾年自己反而覺得好迷惘
冇乜方向

大宅

kyliema2006 發表於 18-4-13 10:49
其實我自己及身邊越來越多朋友都遇過中年危機。意思是人已去到中高層,薪高厚職就會被公司開刀。
興幸我是4 ...

我都同意年紀越大,唔應該只有單一收入來源
不過投資嗰啲嘢真係唔識
做生意又冇乜天份咁
都唔知可以點

男爵府

kayeeian 發表於 18-4-10 13:51
我三年前移民,都揾到差唔多呢個數。不過去到人地嘅地方,雖然都做返同一行,但係就做junior嘅位,日日都好 ...

我現在面臨緊這個情況..... 唔知點選擇....

份工好,有好老闆好人工,工作地點時間都好好,我個行好快升,如果肯博都容易上.....但已經有兩個小朋友,心態好想照顧佢哋..... 自己都覺得唔夠時間分配比佢地⋯⋯

就快小一,老公好想一家返外國,我自己都認同小朋友係外國係讀得開心啲....同多啲時間同佢地一齊,但就要犧牲自己事業,同埋都唔捨得香港屋企人⋯⋯仲有好多未知數.....

好亂....

男爵府

回覆 JAlove 的帖子

真係好難諗。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

首頁

尾頁

跳至