自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

testher 發表於 21-4-23 09:57
Jm其實睇你心態你應該無生過或未生過小朋友,所以你先會講出呢番說話,生仔要俾首期佢? 唔係話唔得,但唔 ...
你用到平衡時空既 我冇空同你爭論!我有冇小朋友亦不用你關心!
我應該同你生活在不同階層
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-4-23 10:07
諗多左, 果位太太點會預備3份首期, 自己果份都無
食野生活讀書都要人捐錢...之後都係拎綜援,
大個幾個仔要 ...
jm 我緊係想多左啦。 但人生的的確確就係要左思右想.
我地都係5好再用報導做例子,免得被人忙不迭送話我地5睇內文, 5尊重人, 留言涼薄冇同情同理心

侯爵府

testher 發表於 21-4-21 23:46
咁唔生都生咗啦,生咗就要湊架啦,唔洗負責? 錯咗既野講返轉頭有咩用呢? 而且人哋都唔想個老公死咗架, ...

認同,佢之前成家又無食亞公,只係不幸先生發生意外啫

水晶宮

無話可說 發表於 21-4-19 18:16
日做24?唔使訓?生3個老婆點都有責任幫輕屋企喎

唔好凈係識得話人,你知人地家庭背景係點?小朋友仲細,如果冇人幫手湊,只可以焗住只得老公搵錢,老婆喺屋企湊小朋友架喎

伯爵府

kwhkwh 發表於 21-4-23 10:14
你用到平衡時空既 我冇空同你爭論!我有冇小朋友亦不用你關心!
...

我認同你,我親人係bb未出世已經買左層新樓俾佢,幾十年前個個都窮冇比較冇傷害,現今個個有錢,得個幾個細路窮,差天共地

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

kwhkwh 發表於 21-4-23 10:21
jm 我緊係想多左啦。 但人生的的確確就係要左思右想.
我地都係5好再用報導做例子,免得被人忙不迭 ...
我明你, 我都算係個well-planning 既人
樣樣野都三思而後行,
正常成年人做野都係睇埋個後果
睇下自己個承受能力, 即係"睇送食飯"
尤其生小朋友, 涉及另外一個甚至幾個既生命
大人既行為正正就係影響呢D小生命既大半生甚至一生

無呢個思維既人就做左先算, 到時先算
真係2個世界既人
"唔生都生左啦 唔通點呀?" .."生左唔洗湊呀?"
"唔離都離左婚, 我湊唔到囉"

人生有時有突如其來控制不了的事,
但生肓, 1個都可以當你意外, 到第2,3個, 點都識避孕掛?
好多野人為可以控制到結果, 偏偏就唔自制
影響自己, 影響他人

只可以講, 大家睇法係2個平行時空, 同呢樣做野唔理後果既人
都唔會有咩共同結論

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

肥肥寶 發表於 21-4-23 10:30
我認同你,我親人係bb未出世已經買左層新樓俾佢,幾十年前個個都窮冇比較冇傷害,現今個個有錢,得個幾個 ...
而家呢代有能力既都預備定
鬼咩D樓貴成咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlefunpig 發表於 21-4-22 09:42
咁要個男人加班成24小時先有咁既收入、全日見唔到仔女屋企,乜真係好事咩?

...

既然老爺奶奶失業/冇做嘢,我諗多數人都會俾佢哋兩老湊,老婆出埋來做嘢減輕負擔,咁至少老公唔駛一養七,每日一個人做咁多個鐘。突如其來的冇人想發生,不過真係可以警醒大家健康好重要,一家人一齊分擔家庭責任點都好過一個人苦苦力撐

翡翠宮

rayrayus 發表於 21-4-23 10:46
既然老爺奶奶失業/冇做嘢,我諗多數人都會俾佢哋兩老湊,老婆出埋來做嘢減輕負擔,咁至少老公唔駛一養七, ...
真係唔好持住後生, 搏到咁盡, 1日24小時用最多10粒鐘工作已好多
人生唔係淨係得工作
生仔真係量力而為, 生得多係熱鬧開心
但都要睇送食飯
如果佢唔生果2個,
個仔10歲出得去做野俾長老睇
2公婆公一份婆一份都好夠用了
唔洗個老公一個chur 2更去搵果2萬蚊

子爵府

littlefunpig 發表於 21-4-22 23:42
咁要個男人加班成24小時先有咁既收入、全日見唔到仔女屋企,乜真係好事咩?

...

的確有男人因此為自豪
日做十幾廿個鐘都無怨言甚至享受

象牙宮

cherrieloy 發表於 21-4-23 10:22
唔好凈係識得話人,你知人地家庭背景係點?小朋友仲細,如果冇人幫手湊,只可以焗住只得老公搵錢,老婆喺 ...

一養七呀…有老人家架,就算唔一齊住點都可以幫到手掛?!搞唔掂就生1個算啦…而家係3個囉

侯爵府

rayrayus 發表於 21-4-23 10:46
既然老爺奶奶失業/冇做嘢,我諗多數人都會俾佢哋兩老湊,老婆出埋來做嘢減輕負擔,咁至少老公唔駛一養七, ...
冇錯!斷估阿太年輕力壯有氣有力,點都比老爺搵到野做掛。
以事論事,尊重報導尊重新聞。
4個大人,只得 1個搵錢,條數很難計。生活擔子太重了。

男爵府

kwhkwh 發表於 21-4-23 10:14
...

睇得出

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-4-23 10:50
真係唔好持住後生, 搏到咁盡, 1日24小時用最多10粒鐘工作已好多
人生唔係淨係得工作
生仔真係量力而為, 生 ...
呢度有點閱歷的jm 或多或少後生時捱到七彩。
我自己曾捱得緊要, 結果捱出大病,元氣大傷。
好似你話齋, 如一條king, 現年10歲。 捱多幾年上大學就甩難啦。

2份收入,阿仔窮窮地俾佢暑假遊下學, 學乜都得。 好好裁陪,教養。
爺爺狠d 搵埋野做, 搵棺材本5使後生擔心添。
again, 想太多毛病又開始發作。

翡翠宮

kwhkwh 發表於 21-4-23 11:29
呢度有點閱歷的jm 或多或少後生時捱到七彩。
我自己曾捱得緊要, 結果捱出大病,元氣大傷。
好似你話齋, ...
岩岩見FB 有個報導
台灣32歲"靚媽"生5個, 岩岩有第6個
仲會繼續生, 唔會避孕,
小朋友全部個個在家學習無返學, 接觸大自然wor
當然好多人都concern 個係費用
又個支持生多D既話人地, 將自己既價值觀套落人地身上云云
窮有窮養, 開開心心就好之類, 你生一個富養完個仔都係庸庸碌碌無出色
睇到呢D咁既comment真係同呢度某D JM既意見同出一徹

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-4-23 11:45
岩岩見FB 有個報導
台灣32歲"靚媽"生5個, 岩岩有第6個
仲會繼續生, 唔會避孕,
某些論調,邊站得住腳丫。

伯爵府

JYS 發表於 21-4-19 17:50
https://topick.hket.com/article/2934565/【伸出援手】37歲好爸爸貨櫃碼頭猝死遺下妻生前輪班工作每班長達 ...

題外話:無錢就唔好生甘多

子爵府

littlefunpig 發表於 21-4-23 10:33
我明你, 我都算係個well-planning 既人
樣樣野都三思而後行,
正常成年人做野都係睇埋個後果

討論區唔係咁討論,唔通要一言堂?
正反聲音實有

子爵府

kwhkwh 發表於 21-4-23 12:07
某些論調,邊站得住腳丫。

論調站唔站得住腳無意思
死者已矣,得唔得到結論佢都唔會番生

首頁

尾頁

跳至