自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

寵壞了 發表於 21-10-20 17:27
尋日問過佢話返學好開心,中意老師,中意同學仔,中意學校,中意學校但唔中意返學,因為要默書測驗做功課: ...

佢鍾意老師,問佢想唔想是老師眼中的好學生?話佢知老師喜歡守規矩、有禮貌的學生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解你女會有access 睇抖音小紅書㗎,呢d app 冇營養,你做家長一定要把關,小朋友裝app 睇app 前要問過你,你都要佢明白佢係小朋友唔識分咩係應該講咩係唔應該講,你過濾唔到所以佢唔應該去睇。

我係你既然已經教到咁絕望的地步,我會直接同佢講即使你好鍾意呢間學校,但老師一而再再而三地覺得佢冇禮貌唔聽話,你做家長已經好疲勞唔識點令佢尊重人,worst senecio 你要同佢轉校,甚至考慮埋寄宿,你叫佢自己考慮下係咪真係想咁

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

提提你今日要攬下個女。
我日日都咁做,而家初中都仲係。有肌膚接觸係親切好多。

男爵府

寵壞了 發表於 21-10-21 16:52

我都估你有,我有2個朋友都係咁,
佢應該係呻醋,引人注意,
曳嘅嘢差唔多,
佢係咪多數被忽略?
要比佢感受父母嘅愛,
要快啲處理呀,你小朋友唔算細了

大宅

慢慢教啦

伯爵府

唔好介意,我睇到你有個post話自己講嘢快同急

我唸可能個女都學到講嘢急

男爵府

寵壞了 發表於 21-10-19 11:17
小三,老師每個星期打來投訴,唔尊重老師,博咀⋯⋯
好多,唔寫甘多,再寫我驚在公司喊出來
係屋企教過,打 ...

三歲定80

水晶宮

Max20080525 發表於 21-10-20 22:35
去搵專業醫生同治療師幫手

無諗過唔守規矩鍾意唱反調都係病㖭、咁係睇精神定心理醫生?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

好明顯個女需要你關愛,你真係需要諗下辭左份全職工,擺多啲心機時間喺屋企同個女度。咁細個都唔教好,青春期更難教/想教都教唔到,你到時仲後悔!花幾年時間親身教好佢,到時再出返黎做野,有啲野比錢重要!

子爵府

虎到金來勳章

身教,心教, 用心教小朋友, 佢地會感受得到的, 小朋友有時會係大人皂一面鏡, 學左大人的行為而大家都唔覺的

侯爵府

aaaiqc 發表於 21-10-21 18:42
提提你今日要攬下個女。
...
關係好

自然
萬事有商量兼聽話啲

大宅

寵壞了 發表於 21-10-19 11:17
小三,老師每個星期打來投訴,唔尊重老師,博咀⋯⋯
好多,唔寫甘多,再寫我驚在公司喊出來
係屋企教過,打 ...

千萬不要打,要當佢係你既朋友,同朋友既溝通係點就點樣對你個女,甘大個仲打佢,你會無左個女

珍珠宮

好媽媽勳章

Florencema 發表於 21-10-21 22:13
唔好介意,我睇到你有個post話自己講嘢快同急

我唸可能個女都學到講嘢急

父母真係小朋友的一面鏡,我女同我一樣,講野好直接,講野又快,所以成日會講錯野,佢地真係一模一樣

珍珠宮

好媽媽勳章

木土土 發表於 21-10-21 18:22
佢鍾意老師,問佢想唔想是老師眼中的好學生?話佢知老師喜歡守規矩、有禮貌的學生
...

多謝你地引導我教佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

寵壞了 發表於 21-10-20 17:21
多謝提醒,諗下好似好耐冇真正抱過佢,尋日返到去,話攬攬,媽咪好耐冇攬你了,之後我有問過佢中意中意學 ...
你女開始係講多D, 唔好急, 慢慢來... 一步步去了解佢同解決問題... 努力呀

珍珠宮

好媽媽勳章

alicewtw 發表於 21-10-22 07:59
好明顯個女需要你關愛,你真係需要諗下辭左份全職工,擺多啲心機時間喺屋企同個女度。咁細個都唔教好,青春 ...

我發覺佢是妒忌家姐,因為好多時個個贊佢家姐靚,或有時會冇d細節上贊左家姐,但事實是家姐真係乖過佢好多,談不上好乖,但有比較就有傷害,我地從沒在面前大細超,兩個是一樣的,但可能有時有d細節上佢感受到,所以佢好多時好憎佢家姐,咩都要爭
就如尋日中午我地出去食lunch,我同佢坐埋一齊,家姐自己坐對面,其間我拖著佢兩隻手放上台,家姐見到話又要拖,我話好一人一隻,但佢竟然甘小事都甘介夠話唔得,佢要拖晒,夾硬唔比家姐拖,佢連甘小事都睇唔開,小器又自私

珍珠宮

好媽媽勳章

臭屁 發表於 21-10-21 19:35
我都估你有,我有2個朋友都係咁,
佢應該係呻醋,引人注意,
曳嘅嘢差唔多,

佢妒忌心都好重,唔知點會甘,其實兩姐妹在一起,我兩公婆都是好公平的,可能心底裏乖的會錫多d佢感受到我地錫家姐多d吧,但其實乖就會錫,成日哭扭計,玩對抗真的很反感

珍珠宮

好媽媽勳章

aaaiqc 發表於 21-10-21 18:42
提提你今日要攬下個女。
...

多謝你地提醒我,我當晚返去攬佢地,攬左好耐,發覺原來自己冇真正攬佢地好耐,平時間中攬一攬,當日開始真實地攬,感覺到佢地好開心,個日開始佢地返來第一時間講今日未攬攬,好多謝你地提醒我

珍珠宮

寵壞了 發表於 21-10-20 17:29
你屋企有無d大聲夾惡,乜都自己啱晒的大人,比佢有樣學樣?

你講中重點,真係有,由其是佢爸爸,郁下就大 ...

媽媽你都講「郁下」,呀女聽到你講學到唔奇

爸爸媽媽亦用打同鬧去教女,自己情緒控制唔到,呀女又點會學識控制自己情緒?
知道你哋已經無打呀女,不過一旦打過小朋友,對小朋友個影響係一世

你其他回覆亦話要忍個女,唔啱就責備,何來有忍嘅需要?

小朋友用電子產品有需要規管,無可能放任

以上都睇得出係家長問題導致小朋友有各種問題,當然小朋友有需要去輔導,同時家長亦需要去學習正確管教方式

想小朋友聽教,首先要建立良好親子關係,多關愛同良好溝通交流
定立清晰規矩、貫徹始終去執行,家長亦自身作則,小朋友得到安全感自然會自律

首頁

尾頁

跳至