自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

bearbearlove 發表於 23-6-18 10:15
咁佢本身有無仔?

長老有個獨生子,獨生子有兩個仔(孫)兩個孫都係係十幾歲炸,人生勝利組,起碼到出生時有間屋住唔使愁!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 23-6-18 09:02
毎個人都會有偏見,冇錯佢讀書係叻,但係比較自我中心,屋企嘅野佢唔會理。反而二仔係一個暖男,會顧及家 ...

我明

不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 23-6-17 19:33
遺產轉了大仔名後, 過了海就是神仙,
再過了20年,仲可以拿回來設立基金咩?

兩年都唔知咩環境,仲話20年,隨時都駛晒,仲成立咩基金?口頭承諾更加係嘥氣,十幾年前我個姑仔話唔要老爺間屋,全部俾番晒兩個阿哥,點知老爺死後,佢金睛火眼去雞蛋裡挑骨頭,想盡辦法分最多,不斷質疑呢樣果樣,周圍同親戚講個大哥呃佢,原本佢大哥都想分多D俾佢,點知睇晒所有文件,佢根本係分得最多果個,衰到連律師會計師費都唔肯出。

未見到銀碼之前,個個都好清高話唔貪錢,但人心難測,人心亦多變,十次有九次半見到都係見錢開眼,為錢連親情都唔顧。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

capricornbb 發表於 23-6-18 10:34
長老知道第二個原因未?如果知都執意只俾佢,咁就唯有您自己同大仔慢慢傾
...

我諗佢係知與唔知之間,我哋喺屋企唔會故意提及依啲咁嘅事情,老人家諗啲咩嘢每日都可以唔同,我都無從稽考。

珍珠宮

alicewong18 發表於 23-6-18 11:42
長老有個獨生子,獨生子有兩個仔(孫)兩個孫都係係十幾歲炸,人生勝利組,起碼到出生時有間屋住唔使愁!
...

呢度啲細路又好似唔多理究竟將來有冇屋,原因係佢哋都可能選擇唔留返係依度住,到海外發展,我屋企唔算富有,所以都唔可以話係乜嘢人生勝利組,大家睇餸食飯姐。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 23-6-18 11:33
遺產轉了大仔名後, 過了海就是神仙,
再過了20年,仲可以拿回來設立基金咩?

其實我係唔想家中長老離開後,咁快轉所有嘅資產到大仔名下,我係希望家中長老諗吓會唔會成立一個基金,或者授權我去咁樣做,等到三個仔長大成人,差唔多到咗30歲以上先至攞到。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

goodsnooky 發表於 23-6-18 13:30
我諗佢係知與唔知之間,我哋喺屋企唔會故意提及依啲咁嘅事情,老人家諗啲咩嘢每日都可以唔同,我都無從稽 ...

船到橋頭自然直,祝您父親節快樂

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

goodsnooky 發表於 23-6-18 13:35
其實我係唔想家中長老離開後,咁快轉所有嘅資產到大仔名下,我係希望家中長老諗吓會唔會成立一個基金,或 ...

如你是遺囑執行人, 不要愚孝, 照你的想法做.解釋俾大仔聽, 別產生誤會.他太年輕, 投資並非100%賺,可能敗家的是他,講笑
大仔現在對2弟無情, 將來也未必分些俾2仔或關照3弟.

如大仔反對, 要立刻過晒佢名,叫佢告你.
有血性的唔會告老豆. 又不是不俾大仔, 只係遲些俾及俾一些2,3仔

有些執行人吞全部產業, 血親為親情都冇提告

大仔如冇血性到告你, 要立即轉晒佢名,
你事先告訴他,他如告你, 你的遺產不會有佢份. 如他仍堅持要告你, 你才立即俾佢. 如他咁涼薄, 資優都冇用

將在外, 軍令有所不從
遺囑太不合理就不必跟足,
岳飛接到皇帝第11道金牌, 仍未肯退兵

大丈夫有所為, 有所不為
對不公義,不要愚孝

伯爵府

2024年龍年勳章

Jasmine-4711 發表於 23-6-18 17:20
如你是遺囑執行人, 不要愚孝, 照你的想法做.解釋俾大仔聽, 別產生誤會.他太年輕, 投資並非100%賺,可能敗家 ...

如果樓主如你所言,跟自己意願處理長老的遺產,即係徇私,係有血性都唔會做。亂用非自己的財物,其實何來公義?

子爵府

Jasmine-4711 發表於 23-6-18 17:20
如你是遺囑執行人, 不要愚孝, 照你的想法做.解釋俾大仔聽, 別產生誤會.他太年輕, 投資並非100%賺,可能敗家 ...

執行人都要跟遺囑做㗎喎

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 goodsnooky 的帖子

其實老人的決定是當下最正確的,繼承和管理家業最適合的是大仔,父母養老靠二仔。細仔不是親生的,盡責養大就可以了,血緣的牽絆很難斷的。因爲你本身有偏心二仔,你對大仔和二仔的看法極大可能是有偏頗的。即使你不喜歡大仔,你依然承認他聰明會理財,那説明他是真的能力強。另外,按照性格來看,你應該指望二仔照顧細仔。
至於你的財產,
1)三兄弟平分,三兄弟保持表面上的和諧,大仔有限度照顧細仔
2)大部分給二仔,你就把自己置於大仔的對立面上,大仔二仔變仇人,老死不相往來
3)大仔二仔一人一半,細仔沒有,大仔大機會會照顧細仔,但對細仔心理傷害大

翡翠宮

Vengerov 發表於 23-6-18 19:05
執行人都要跟遺囑做㗎喎

唔係人人咁乖.
我都識人, 阿哥做執行人, 將遺產全部吞晒 . 兩個妹為了親情冇告佢, 繼續過時節聚餐

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好仔不論爺田地

侯爵府

goodsnooky 發表於 23-6-18 13:35
其實我係唔想家中長老離開後,咁快轉所有嘅資產到大仔名下,我係希望家中長老諗吓會唔會成立一個基金,或 ...

見過一個例子,長老在,兩姊妹好似好和氣,長老一走,財產都未分,已經唔俾面阿媽,欺凌阿妹。(其實大既細個時已經覺得阿妹係來同佢爭產)
如果第二時兄弟不和,分得少既可能怪你唔出力幫口,你就做咗磨心。

侯爵府

goodsnooky 發表於 23-6-17 10:21
呢度做trust 唔係一個好嘅理財工具,政府改例將trust的稅率提高至百分之三十九。
...

唔関正苦事bor

子爵府

居然有人挖墳
6月post

珍珠宮

observer 發表於 23-9-24 22:39
居然有人挖墳
6月post

隻chocolate 想起底lol

首頁