在職全職

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 有無城大畢業的媽媽呀!

公爵府

畀面勳章

littlelittlechicken, 我生囡囡個時, 子宮頸唔開, 所以要開刀, 雖然有人話兩胎太接近開刀唔好, 但係第二胎唔開仲危險, 因為順產有機會整爆傷口, 所以我自己會揀開刀囉, 同埋開刀時間fix左, 安排各樣野都方便好多, 我老公份工, 冇得話放假就放假
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

洋房

winwin815,

good morning.

恭喜你呀1仔1女, perfect!!

想請教育嬰園, 邊間機構辦的比較好?

洋房

LittleLittleChicken 寫道:
joyce,

我的胃口只回復未馱仔之前,所以重得好慢,依家4個半月,只係重左1kg,不過尚算馱得okay,平時追小巴都仲得

==========
littlelittlechicken,

記得以前医生話臨生前, 比未有bb前, 重二十幾/ 三十幾磅, 最標準, 我以前駝囝囝的時候, 勁好胃口, 重咗差不多六十磅, 駝到後期, 医生叫我忍口, 仲驚我有糖尿, 好彩無事.

所以, 你唔馬史擔心, 駝到中, 後期就會重得怏好多架, 而且唔超重, 增磅標準, 生完收身快d, 重好.

公爵府

畀面勳章

joycehk, 其實依家d育嬰園受政府資助, 一般都好好架, 至於邊個機構好, 我就答唔到你, 因為我諗育嬰園所需資源多d, 多數每區得一間架咋, 有d區冇添架, 好似大埔咁, 就冇啦, 屯門可能多新移民, 就有兩間, 所以....基本上無得揀機構囉, 一係近屋企, 一係近公司, 撞到間好既, 係好好彩囉

其實都未confirm實係仔架 hehe
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm
該用戶已被刪除

公爵府

畀面勳章

littlelittlechicken, 都係育嬰園囉, 我返工前放佢落去, 放工就接佢返屋企, 夜晚同放假自己黎
歡迎參觀『文。穎之家』
該用戶已被刪除

公爵府

畀面勳章

littlelittlechicken, 文文算係一個易湊BB, 佢食得訓得, 佢一支7安奶, 用十分鐘到就飲晒, 糊仔/粥仔樣樣都鐘意, 每餐後都要眠一眠先安樂, 夜晚我湊佢返屋企, 8點幾9點就訓, 半夜就算醒, 都係喊一兩聲, 比個奶咀就OK個隻, 訓到第二朝6點幾7點

但係育嬰園D老師都好好, 佢地好有心機湊小朋友, 我地有本手冊比家長同老師溝通既, 文文返學第二日, 佢地已寫大半板比我知文文係園入邊既情況, 食奶點呀, 訓覺點呀, 仲提我文文個時有奶癬, 已幫佢搽野, 仲教我買邊集, 佢地每日都會同文文做嬰兒運動, 訓練佢既大小肌肉, 又有傾計時間, 所以文文返左好短時間, 已見老師開心過見到我, 始終我係新MAMI, 都唔知點同佢傾計

咁當然, 單對單照顧係會少D, 不過老師唔會由文文喊, 係放文文落去初期, 文文變得勁痴身, 始終佢係人奶B, 我又成日一個人係屋企, 真係去個廁所都唔得, 我成日捉住請教, 問佢地係咪要由BB喊下, 唔可以縱佢地, 老師會唔贊成, 因為有好多原因令BB喊, 唔睇唔得既, 慢慢...文文痴身既情況改善左, 佢連訓覺都係自己係床到碌黎碌去後訓著架

至於價錢, 唔平架, 正價要4千幾, 一般包奶粉, 有D園會包尿片添, 如果入息符合申請減費, 可以申請學生資助辦事處減費, 我覺得雖然唔平, 不過真係好過請工人, 始終工人都要兼顧家務, 唔似老師咁, 真係100%時間照顧小朋友, 同埋我地可以同老師取經, 請工人反而要教工人, 仲有呀, 佢地有廚房架, 有埋餐單比我地知每日食D咩野, 每日有唔同粥仔, 唔同湯水, 又有新鮮果茸, 請工人都未必做得到囉

最緊要就係唔使擔心嘛, 好多老師真係好有愛心架, 你估日日對住呢D咁細既BB咁長時間, 唔難頂架咩, 一日喊到黑都夠大壓力
歡迎參觀『文。穎之家』
該用戶已被刪除

公爵府

畀面勳章

littlelittlechicken, 好彩我同我老公份人工都唔使報稅同唔係bank出, 所以, 都可以申請到減費囉, 不過, 有好多mami因為覺得育嬰園好, 所以又請工人, 又比佢地返育嬰園架, 當早d返學咁

家務我有少少放棄架啦, 我一向好懶, 執屋係老公搞, 每日頂多煮飯, 不過湊住文文, 好難買餸, 依家都好少煮囉
歡迎參觀『文。穎之家』

複式洋房

我老公94年CITY U畢業(EF), 我就係02年(CTL)

洋房

welcome casa_mami

大宅

新人來報到.

98年 (BAAC)

bb 就來11個月大.

首頁

尾頁

跳至