時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

老翻太太 發表於 20-1-31 16:07
點解唔夠人手係因為有人罷工囉,唔罷咪一切如常

大陸人播毒我唔否認,但人地播毒就等於醫護要罷工?仲有 ...

一切如常都唔夠人啦

否則點會急症室等咁耐呀

仲加重人工作量

珍珠宮

cecelc 發表於 20-1-31 16:10
一切如常都唔夠人啦

否則點會急症室等咁耐呀

又講返轉頭,既然不嬲都唔夠人,點解醫管局唔諗辦法增加醫護學額同引入外地專才呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

老翻太太 發表於 20-1-31 16:07
點解唔夠人手係因為有人罷工囉,唔罷咪一切如常

大陸人播毒我唔否認,但人地播毒就等於醫護要罷工?仲有 ...

病一定醫
但唔順氣係唔封關
一路比病毒大陸人落黎
醫護就做到死

高官扮仁慈唔封關
醫護就揾命搏
佢地都有家人架

水晶宮

老翻太太 發表於 20-1-31 16:10
啱呀,即使日後疫症過去,份工也隨時要對住不少大陸人,既然咁難委,份工唔適合,及早轉工啦
...

高官unun腳坐office唔洗接觸帶菌者就梗係口響啦

你都係架 你咁幫佢地
不如做返d實際野幫佢地
唔好做鍵盤戰士啦

水晶宮

老翻太太 發表於 20-1-31 16:12
又講返轉頭,既然不嬲都唔夠人,點解醫管局唔諗辦法增加醫護學額同引入外地專才呢
...

呢條問題都問左好多年

林鄭有計就唔洗搞成咁

珍珠宮

cecelc 發表於 20-1-31 16:14
病一定醫
但唔順氣係唔封關
一路比病毒大陸人落黎

其實呢,暫時睇到幾日各大醫院加埋嘅醫護罷工數字真係佔極少數(僅一百幾十個)香港醫護有幾萬人,比例只係0.00x% 。其實有無諗過只係純粹某小撮人嘅思維問題呢

珍珠宮

cecelc 發表於 20-1-31 16:19
呢條問題都問左好多年

林鄭有計就唔洗搞成咁

點解唔係關醫委會,醫管局同醫護人員協會事?係佢哋反對喎當初

水晶宮

老翻太太 發表於 20-1-31 16:21
其實呢,暫時睇到幾日各大醫院加埋嘅醫護罷工數字真係佔極少數(僅一百幾十個)香港醫護有幾萬人,比例只 ...

唔罷工唔代表企你果邊個喎
佢地可能有經濟負擔 佢唔可以貿然唔做
屋企人唔洗食呀

珍珠宮

cecelc 發表於 20-1-31 16:24
唔罷工唔代表企你果邊個喎
佢地可能有經濟負擔 佢唔可以貿然唔做
屋企人唔洗食呀

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

IPodnano 發表於 20-1-31 14:43
果然真係唔識野...
日本確診既武漢人兩個都係無病徵,無發燒,你以為量下體溫就得呀?
係咁勁呀,過關每人 ...
你咁識嘢就睇下上文下理,先大言不慚啦!

前面話“ 叫你去下醫院都驚喇”

而我真係咁啱有去!有需要去就去㗎喇!唔通有病都唔睇醫生??

自己/醫院都做晒可以做到的防禦,生活都要繼續㗎喇!

無人話一定無風險,至少我見到仲有好多值得人尊重的醫護在堅守崗位。

有部分醫護的確係令人失望!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

IPodnano 發表於 20-1-31 14:52
你支持封關定開放比大陸人帶病落黎?
醫護講明封關唔罷工,咁你地都鬧?
想問下你又做緊D咩?站起道德高地 ...
唔好喺度非黑即白,唔支持封關,唔代表係支持開放大陸人帶病落嚟!

啲人唔係好鐘意講香港人被消失好容易,搭洗頭艇未得囉!

物極必反~有大陸人挺而走險坐洗頭艇,仲難控制。

你個比喻真係自暴其短,全港人的事,封關所帶來緊影響,係全港性的。

你未繼續諗你自己 你屋企嘅安全先囉!幸好~現在在醫院內仲有好多盡責的醫護在當值。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

PacoMum 發表於 20-1-30 11:15
香港醫護只會搞政治,抗疫期間居然罷工,無恥至極!千古罪人
agree

首頁

尾頁

跳至