自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

chunheilo 發表於 21-8-17 15:49
我都約咗月尾打,而家1516中,唔知打邊隻好

我都預約咗復,而家見好多人嘅副作用有啲卻步,諗緊轉唔轉返科興好。如果只係發燒頭痛全身骨痛都冇咁驚,講講吓好多之前無聽過的副作用,例如胳肋底下面生返一舊嘢/月經混亂/心悸

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我打咗第一針,而家好後悔揀咗復必泰

伯爵府

志志媽咪 發表於 21-8-17 21:53
我打咗第一針,而家好後悔揀咗復必泰

點解呀你有咩唔舒服?我身邊啲人打完第一針冇乜嘢喎

伯爵府

heily123 發表於 21-8-17 22:32
點解呀你有咩唔舒服?我身邊啲人打完第一針冇乜嘢喎

最近睇bk, 好多人講復必泰創辦人自己都唔打

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 heily123 的帖子

今朝打咗第二針暫時冇乜野、唔知明天會點呢。

伯爵府

志志媽咪 發表於 21-8-17 22:38
最近睇bk, 好多人講復必泰創辦人自己都唔打

咁你打完有冇唔舒服?雖然係,但全球好多人都打咗,而香港又開放埋比12歲小朋友打,應該過到安全測試先咁做,加上大部分醫生都打復必泰,應該安全嘅。不過無人知以後有冇後遺症係真。

伯爵府

heily123 發表於 21-8-17 23:07
咁你打完有冇唔舒服?雖然係,但全球好多人都打咗,而香港又開放埋比12歲小朋友打,應該過到安全測試先咁 ...

都有,屙左幾日

總之就好後悔

複式洋房

請定假,有可能會少少發燒

子爵府

heily123 發表於 21-8-17 16:24
我都預約咗復,而家見好多人嘅副作用有啲卻步,諗緊轉唔轉返科興好。如果只係發燒頭痛全身骨痛都冇咁驚, ...

我昨日問過醫生,最後選返科興,復太多副作用,唔想博。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

etam724 發表於 21-8-16 18:12
之前我忍唔住用按摩槍整住幾吓,痛到飛起呀

唔可以按壓架

伯爵府

chunheilo 發表於 21-8-18 07:46
我昨日問過醫生,最後選返科興,復太多副作用,唔想博。

醫生點講?通常佢哋唔會建議

子爵府

heily123 發表於 21-8-18 08:35
醫生點講?通常佢哋唔會建議

其實我問醫生邊隻副作用少啲,佢話復反應會大啲,我知道自己身體情況,未必受到咁大反應。

伯爵府

chunheilo 發表於 21-8-18 09:27
其實我問醫生邊隻副作用少啲,佢話復反應會大啲,我知道自己身體情況,未必受到咁大反應。
...

明白,真係1516

男爵府

我打完兩針復必泰,分享下經驗⋯
第一針,完全冇唔舒服,針口痛一日
第二針,6點幾打完有小小攰,返到屋企休息一陣好返好多,第二日有小小頭痛,食左2粒必理痛,之後就好返冇事,針口位痛2日。

生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

男爵府

虎到金來勳章

回覆 fishkpc623 的帖子

我2針都係左手;第一針打完,即刻feel到暈,直至返到家,飲大量水,不停去廁所,直至3小時後,先無暈;手臂第一日輕微痛,第二日比較痛,直至第四日就唔痛。

打第二針,我非常驚,因為打第一針時係暈;打完第二針完全無唔舒服(手臂比第一針痛),非常精神;到第二日,手臂比第一日痛,下午開始唔舒服,打針手臂位發熱、頸和頭都發熱,探熱37.3度,到晚上頂唔順,吃左2粒必理痛,過左3小時後,慢慢好返。到第3日,手臂紅左、腫左同熱發熱;第4日同第3日情況一樣;第5日就慢慢好返,今日第6日就好返好多,手臂有少少唔舒服。

我係打針前一星期開始飲益力多,打針前2日煲菊花、金銀花水飲(呢d都係聽返來、唔知有無關係);覺得已好好,起碼打第2針無暈;打第1針我真係驚自已返屋企途中暈低。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

stagea 發表於 21-8-18 07:59
唔可以按壓架

係咩,我真係唔識呀,仲諗住按鬆啲冇咁痛添 好彩而家冇事

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

etam724 發表於 21-8-18 16:30
係咩,我真係唔識呀,仲諗住按鬆啲冇咁痛添 好彩而家冇事

係架

男爵府

我打第一針復,手臂痛左兩日幾。無其他唔舒服。 上星期五好驚咁去打第二針, 竟然手臂只痛左一晚多, 好過第一針。放下心頭大石。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

stagea 發表於 21-8-18 16:45
係架

我冇按打針果位,係按胳肋底痛果度啫

琥珀宮

etam724 發表於 21-8-18 16:56
我冇按打針果位,係按胳肋底痛果度啫

哦,嚇親我

首頁

尾頁

跳至