自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

海綿大哥 發表於 21-11-14 23:30
唔好嬲先啦阿姨
你咁叫法,唔通你00後黎,仲細過我咩
我咪問你係咪想講企左邊囉?冇捉你字蝨喎

家教問題!
我自己係上班族,
仔女00後,高中丶初中,
都認知到使用扶手電梯要企定定!
如趕時間就行樓梯!
只係好簡單嘅道理!
你舉中環丶金鐘上下班時間嘅例子,
我只能夠講,
仲有好多香港人係未有呢個正確使用扶手電梯意識,
同埋只諗自己方便居多!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔覺

大宅

mitima 發表於 21-11-16 13:37
你講得冇錯其實而家拗嚟冇用, 可能要過多十年八年後社會風氣改變了到時呢個問題已經變得一面倒唔使再傾, 而 ...
留意番
我從來冇話我唔講「唔該借借」
事實上,我每次都會講唔該借過。對方多數亦會即刻讓開。有時甚至唔駛開聲,d人feel到我喺後面行落嚟已經企番右邊。

bk好多人唔睇字就腦補我連唔該都唔肯講,我都懶得逐個覆。我只係特別concern如果繁忙時段,一pair朋友/情侶掛住吹水霸曬兩邊阻住人行,哩種情況會點睇?唔係老人家或者小朋友要拖住喎。難道哩種行為叫同理心?一齊企單邊就傾唔到偈?不過哩個post嘅人完全冇回應過哩種情況,總之一見到撐左行右企就起晒鋼

禁止訪問

伯爵府

海綿大哥 發表於 21-11-16 14:10
留意番
我從來冇話我唔講「唔該借借」
事實上,我每次都會講唔該借過。對方多數亦會即刻讓開。有時甚至唔駛 ...

都係果句啦,電梯係唔應該行,理得理係咪繁忙時間啦...讓比你係人情,唔讓比你係道理,你理得人係一pair pair 定帶住小朋友,點解要一定讓比你,睇嚟你係仲未明個道理囉。

禁止訪問

大宅

wongsailam2020 發表於 21-11-16 14:16
你自己唔敢影相就去跑樓梯啦, 我企就企硬, 有本事就影到夠

淨係依度都無乜人撐你啦, 真係可悲:ha ...
我每次一開聲,企左邊嘅人都會聽聽話話企番右。你吹咩?d人咁聽話,我做咩仲要去跑樓梯?

首頁

尾頁

跳至