自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

kisskathy88 發表於 22-10-7 07:37
重要講sorry , 冇心搶人手機 (如果冇聽錯),係唔係因為有手尾跟
...

報咗警,有晒video,警察有權兩邊charge

公爵府

kit2004 發表於 22-10-6 14:23
之前要人讓座比佢仔女,又係地鐵教仔女要讓座,根本就係比說話人聽!至憎呢種人! ...

係,人哋讓左,仲 e e 哦哦

態度都唔友善

公爵府

mickeyeva 發表於 22-10-7 00:27
2個女人主動上東張, 真係厚面皮, 同係車廂個態度, 判若兩人, 係東張扮晒可憐, 博同情, 但眼淚都無滴, 好攪 ...

車廂入面好惡,倆個「著」左咩掣咁,平時係咪咁對佢哋老公架

https://youtu.be/R3JNY3avm_s

呢個 YouTuber 分析得幾好

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Shellyxlk 發表於 22-10-7 08:01
報咗警,有晒video,警察有權兩邊charge

怪不得啦,可能對將來身份有影響

侯爵府

20462046 發表於 22-10-7 08:04
係,人哋讓左,仲 e e 哦哦

態度都唔友善

人哋BBC、台灣人,有啲香港人成日踩香港踩到咁盡,佢哋梗係覺得自己高人一等

男爵府

咁犀利點解唔叫架的士坐,兩個女人攪事
攪到其他人遲到或好耐才開車

夠膽認自己係台灣人, 英國返,
又唔認自己係中國人

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

諗起陳年舊事
當時我女初生,c6手抱,一家搭電車去親戚家
99則邊有人落車,佢叫c6去坐(因抱住bb)

落車後,c6話佢隔離兩母女有如此對白
5/6歲女:好攰呀
媽:係咁㗎喇企多陣啦,d人有位自己唔坐都唔會俾你坐㗎

如果我在車上已經知,我實插到佢哋開花!痴筋,教個5/6歲女同個手抱bb嘅人爭位坐?點做人阿媽

民房

兩邊都有唔岩,如果有人影我小朋友,做阿媽既都會發惡保護小朋友先既。不過呢兩位媽媽既觀念都錯,其實好聲好氣出聲都多數會讓,同埋小朋友攰,第一唔應該老奉要人讓,我會自己抱住小朋友先,唔想麻煩人地,我見到人地抱住小朋友就多數都會讓比人地坐添。同埋明知小朋友攰,就一係比多少少錢去坐頭等。加上話小朋友易跌倒,其實小朋友企下唔係問題,更加應該要訓練下佢,同比佢知搭車唔係下下有得坐。

珍珠宮

有需要全車都可以係「博愛座」, 但最重要係禮貌,老奉咁一定唔讓。

男爵府

回覆樓主:

咁鐘意坐咪買張輪椅坐足一世

珍珠宮

Shellyxlk 發表於 22-10-7 09:42
人哋BBC、台灣人,有啲香港人成日踩香港踩到咁盡,佢哋梗係覺得自己高人一等
...

突破盲點:
台灣人會講國語係國語,只有大陸人會講國語係普通話,昨晚電視上 佢自稱係講[普通話的台灣人]

咁究竟係[偽台灣人]還是[大陸人為實]呢?

珍珠宮

meowmeow34 發表於 22-10-6 21:02
隔離有人開咗另一個post, 似乎想為呢兩個女人平反

有可能就係呢兩個媽媽其中之一
話說睇咗好多篇報道,都係一面倒話呢兩個媽媽錯

珍珠宮

birdbird 發表於 22-10-6 20:35
睇 YouTube, 個紫衫女人都有開手機影住人,佢都非善類。

另外,有個男人放袋嘢在個吉位上,又係另一自私行 ...

台灣人,前後對比

大聲夾惡 vs楚楚可憐

attach0/tmp/phpNVYRQI

禁止訪問

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Charlotte_mom 發表於 22-10-7 09:53
諗起陳年舊事
當時我女初生,c6手抱,一家搭電車去親戚家
99則邊有人落車,佢叫c6去坐(因抱住bb)

講野好難聽,單打

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

20462046 發表於 22-10-7 08:07
車廂入面好惡,倆個「著」左咩掣咁,平時係咪咁對佢哋老公架

https://youtu.be/R3JNY3avm_ ...

完全同意呢位ytuber的解說,1. 讓座一定要自願,2.可行可走小童不算可以接受讓座, 手抱才算,圖像都清晰列明.

好明顯這2位媽媽係因為攰想坐.不過下下影片公審都不對,特別影小朋友.

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

根本就係借題發揮,關咩國籍事吖!
咁老馮,就算港媽vs港媽一樣唔會有人撐。

侯爵府

mickeyeva 發表於 22-10-6 11:12
兩媽 : 細路一定要坐!

原來呆灣全民共同撫養小朋友?
佢小朋友攰關人咩事?
籌旗比佢搭的士好唔好

男爵府

Jane1983 發表於 22-10-6 14:10
亞媽自己坐,叫人讓座比11、2歲的仔女。香港真係唔興咁樣,多數大人自己唔坐,比細路坐。

做到咁核突,為 ...

無錯,我每次見到有公公婆婆都教小朋友起身畀公公婆婆坐,自己再起身畀自己個位仔女坐。要幾厚面皮先做得出叫人讓位畀自己仔女坐

男爵府

可愛教主2 發表於 22-10-7 18:02
突破盲點:
台灣人會講國語係國語,只有大陸人會講國語係普通話,昨晚電視上 佢自稱係講[普通話的台灣人]
...

去咗東森留言,台灣人也認為她們是台灣口音。更有留言叫她們在這情況不要強調自己是台灣人

首頁

尾頁

跳至