自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

jihappyma 發表於 23-8-5 08:15
輸入外勞人工平均也有5個位以上,包食住上班10小時,如果以上條件香港家庭願意請嗎?

如果同菲律賓外傭同 ...

其實俾得起的大有人在
唔同market 唔同人
犟個選擇唔好嗎?
某些大戶人家都仲有本地人住係度的僱員
講緊幾萬不等 咪都有人請有人做

如果一萬蚊請到有質素又溝通到
我覺得有唔少人會考慮

侯爵府

littlefunpig 發表於 23-8-5 03:10
一陣告香港人歧視佢
日日小紅書見
影唔到個樣影間屋

你睇吓我僱主間屋幾大!
我僱主好多名牌袋呀,你睇吓!
我僱主去咗旅行呀,而家得我一個人喺屋企!
可能到時係呢啲,你都知佢哋幾咁鍾意係小紅書開心share,佢哋連公屋都可以show off 嘅!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

shobi 發表於 23-8-5 11:10
你睇吓我僱主間屋幾大!

我那香港僱主啊⋯⋯
以為是真品、原來都是A貨!
住公屋的僱主、悲催!
屋子連50坪都沒住5口人!有夠慘

隨手都一堆話題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

noodle_noodle 發表於 23-8-4 23:59
d太太咁鍾意請個外人返黎同自己分老公,大陸仲進取過菲印

老公要鹹濕就乜都得啦!駛乜等輸入勞工,過個關幾方便

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Vengerov 發表於 23-8-3 13:09
內地朋友都系請50+。無小三問題。

你唔知香港阿伯六、七十歲都喜歡返大陸娶老婆,五十幾歲都啱嘅!

子爵府

blackberry 發表於 23-8-5 15:04

而家請內地家傭咪名正言順俾個小三入屋,唔洗要過關,隨時隨地可以齊人之福

男爵府

回覆樓主:

今日睇小紅書先見有人話佢媽媽係重慶做鐘點,一個月4000幾5000人仔,計返都成6000港幣,仲唔需要離鄉背井,可以日日返屋企煮飯訓覺,自己安排時間
如果大陸人肯收呢個價賣身來香港,好難說服我唔係另有目的

公爵府

blackberry 發表於 23-8-5 15:04
咁又唔係咁講呀,擺喺屋企,朝夕相對,有感情都唔奇!

公爵府

kit2004 發表於 23-8-3 17:50
香港政府應該要改法例啦,最重要就係黎工作應該冇居留權,懷孕同一黎記周身病僱主唔需要承擔!依家既法例傭 ...
你講得好啱,千祈唔好有居留權!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

你睇吓我僱主間屋幾大!

女嘅好鍾意著得少啲,再開帖大叫穿衣自由,話顧主歧視佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

littlefunpig 發表於 23-8-5 11:56
我那香港僱主啊⋯⋯
以為是真品、原來都是A貨!
住公屋的僱主、悲催!

珍珠宮

外國傭佢地唔得,點都會重頭學起。加上背後無支撐。

內地傭,如果窮地方出身的人思想係低處未算低,生活習慣,思維香港人未必接受到。
如果佢本身有D錢使乜離鄉別井寄人籬下做工人。又唔係俾得高人工。

所以內地傭,唔好喇呱。

男爵府

你睇吓我僱主間屋幾大!

我喺b站真係見過所謂的助理share佢老板間屋,仲話平時都係得佢住,老板平均一個月先返去住幾日

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

littlehoneymum 發表於 23-8-5 17:50
咁又唔係咁講呀,擺喺屋企,朝夕相對,有感情都唔奇!

後生應該唔會肯做,如果請個亞嬋都勾到佬,咁咪知道自己搵錯老公囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

要僱主協會建議,而政府到依家都唔出聲,正一廢柴!新加坡同台灣政府都做左野所以印尼就唔敢郁佢地!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊