自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

somesome2020 發表於 23-12-18 02:43
我自己香港公立學校出身, 講英文有香港口音. 即使公開考試成綪唔錯, 入到3大, 一開口就係同blue blood 唔同 ...
所以其實都只係英文好d.
返學習慣香港口音嘅問題,其實可以出國留學或者多同外國人對話解決

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

俗語都有話錢唔係萬能,但無錢就萬萬不能啦

你同朋友比讀津校定Intl School, 但Intl School 入面又比緊另一樣野,比黎比去,除非去到首富,否則都係覺得自己唔夠有錢

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實讀到書邊度都一樣,阿仔啲同學大家都係津校,人哋咪一樣讀到書做到醫生。

讀唔到嘅多個選擇可以去外國,都係讀野雞學校,叫做有張沙紙咁解。手上揸住咩牌就睇住嚟打。

但我都認同真係唔好再生,冇錢冇能力唔識教就無謂生

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢個係千古不變嘅定律,所以我好同意以下說話
attach0/tmp/phpKvxghJ

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 23-12-16 13:41
有錢的確係多 好多好多選擇,就算發現小朋友細時有問題,有錢都多啲方法解決,病咗可以選擇私家,讀書方面 ...

講得啱, 有錢唔洗仔女養, 大家又唔洗當大家負累, 幾好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rachel_ching 發表於 23-12-18 10:26
講得啱, 有錢唔洗仔女養, 大家又唔洗當大家負累, 幾好

我自己思想算係傳統亦喜歡小朋友,所以一早就決定會生小朋友,2x年前身邊有啲人唔生,當時覺得佢哋好似欠咗啲嘢咁,過咗咁多年啦,而家身邊好多同事/親戚/朋友都無生小朋友,又覺得唔生其實亦有其好處,至少佢哋無小朋友嘅問題,錢自己洗一年去幾次旅行,有啲已經有樓收租隨時退休亦得。

不過有小朋友絶對係另一種生活,當中有喜有悲,錢唔在講當中所付出嘅心機同時間真的不少,如果冇錢生嚟要小朋友跟你捱,諗住養兒防老,其實真係好自私無謂生啦 !
我唔反對人生小孩,但要想清楚自己是否願意無私付出,養兒一百歲長憂九十九,唔計較自己啲錢唔打算養兒防老心態,唔好諗住生咗先算然後又打佢哋主意先至好生,無謂將來互相負累。

子爵府

somesome2020 發表於 23-12-18 02:43
我自己香港公立學校出身, 講英文有香港口音. 即使公開考試成綪唔錯, 入到3大, 一開口就係同blue blood 唔同 ...

口音真係唔緊要,新加坡人講英文都一樣有口音
外面既人唔會理

現在學英文配套比以前好,直資私校都請英文母語既老師教,小朋友英語底會打得較好。近年重視中英雙語,細個唔會只偏重英文。

男爵府

licpd 發表於 23-12-17 10:03
你睇隔離副牌好過你就自怨自哎係無用!

現實的, 打好自已副牌, 享受做牌的過程, 一鋪唔得就等下舖, 一日未 ...

講得好!邊有咁快認輸㗎!
有錢人用錢解決學習問題,冇錢人用努力解決學習問題

子爵府

December_baby 發表於 23-12-15 18:41
我冇錢,仔女只可以讀本地學校,邊緣人揀學校好煩
我親友有錢,仔女讀IB,一條龍上中學,完全冇我嘅煩惱
...

鬼唔知阿媽係女人系列

男爵府

得罪講,以前D人點樣生活,雖然窮心態好同樣快樂。

男爵府

回覆 貝_貝 的帖子

認同,屋企人讀緊醫學院,佢話同學99%都係有錢家庭,最少都係中產,再窮少少既就係屋企有幾層大陸樓

別墅

回覆樓主:

錢可以解決問題

大宅

QNDEC 發表於 23-12-17 15:03
其實唔係個個小朋友都讀到書,由其是香港高壓的讀書方法。小朋友小學階段讀書唔叻,可能中學、大學把握到
...

我覺得 如父母負擔到, 應該讓子女 讀國際學校, 香港的本地教育 (除咗 top 直資外) 算差, 教出來的學生, 英文, 思考, 解決問題 好麻麻.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊