自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我個人認為:天主未曾應許天空常藍,人生總

原帖由 蝴蝶皇后 於 14-02-23 發表
我個人認為:天主未曾應許天空常藍,人生總會有不如意事,難道一不如意就選擇放棄、逃避?每個人出現喺呢個 ...
感覺上你嗰位神父係美化咗嗰位小朋友離世嘅畫面。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

贊同安樂死, 但必需係當事人意願, 任何人, 就算父母, 都唔能夠剥削他人的生存意願。

公爵府

引用:我支持安樂死,我討厭滿口仁義道德,但屋企

原帖由 yucheung 於 14-02-26 發表
我支持安樂死,我討厭滿口仁義道德,但屋企入面同身邊又無相同情況既親人係到吊緊命,你地可以咁仁義道德, ...
你地一定好大壓力

侯爵府

引用:Quote:原帖由+yucheung+於+14-02-26+發表我

原帖由 ivycowcow 於 14-02-26 發表
你地一定好大壓力
17年並唔係17日,除左好大壓力,其實仲好辛苦,唔止要用心仲要用好多錢,我地都無放棄,等待緊所謂奇蹟,但奇蹟到底幾時先出黎?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:我大仔有癌症,本身已一路好轉,但九歲時翻

禁止訪問

引用:不是病人不知其苦,不便亂作評論。長期重病

水晶宮

蝴蝶皇后 發表於 14-2-25 11:47
講返正題,我反對
無論安樂死對病人本身、醫生、幫忙決定嘅病人家屬,都已經觸犯十誡:不可殺人!

...

1. 新約主耶穌所說最大的誡命是甚麼?

2. 為甚麼新舊約的教訓那麼的不同?

3. 係咪死守規條,就能彰顯上帝的愛?

1. 主耶穌說: 最大的誡命是愛主你的上帝,其次係愛人如己.

2. 就是因為有人死守規條,將規條當作上帝,失落了愛呀!!!

3. 不給別人死,可以呀,如果所有信徒都肯用愛與實際行動去支援那些受苦的人,使他們活在愛裡,神蹟就會出現,他們都不用尋死了.但,現實世界有嗎?

如果死守規條,你怎麼理解歌林多前書1434-35:

婦女在會中要閉口不言……他們若要學甚麼、可以在家裡問自己的丈夫.因為婦女在會中說話原是可恥的。

建議你多讀幾篇聖經,和多聽不同的傳道人、牧者、神學家的証道,尤其是對生命課題有深刻研究和體會的那些,

其中一位,就是中大的教授龔立人.他是虔誠的基督徒.

另一位浸大教授羅秉祥,也是虔誠的基督徒.

他們的觀點迥異,但都是有血有肉有理據的,

他們都有著書立說.

他們可不是那些簡單地用二分法把世界割裂為"對/錯"、"黑/白"的人.

禁止訪問

回覆:見原來咁多人支持,但我只感到心痛---比利時!

首頁

尾頁

跳至