自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

LittleRoxie 發表於 19-1-13 03:56
真人真事,2018大約四月
長軰深夜入境北區醫院急症室
以為會水洩不通

屯門医院由11㸃等到4,5㸃也未得

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

LittleRoxie 發表於 19-1-13 03:56
真人真事,2018大約四月
長軰深夜入境北區醫院急症室
以為會水洩不通

係,近幾個月家母常常出入醫院急症室及留院,通常急症室迫滿人,但食飯時間特別少人,有15分鐘分流位什至無人,飯後人群陸續出現,急症也有時間限制,明顯很多人是濫用吧~

家用一次在零晨在QEH收入院,上到老人科病防,给我感覺堅似是戰地醫院,病人超多醫護人員個個忙到不得了........

伯爵府

畀面勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-12 15:52
仲有,我奶奶舊年終於要喺私家做了換膝蓋手術。又係之前痛了幾年,叫做等咗兩年排到仁濟骨科,我都陪佢去 ...

香港醫療,好依賴病人向醫生交代清楚病情而去治療。我朋友7月時背痛,起初睇醫生診斷為拉傷肩頸,開止痛藥無效,轉針灸推拿,後期痛到影響睡眠及起唔床。再睇醫生安排照磁力共振,原來有腫瘤壓住神經線,排到期12月底做手術。
認真,由7月到12月,前前後後睇醫生排專科再約期做手術,見醫生10+。一般打工仔未必可以請假如期覆診,更何況長者老人家。

伯爵府

wmkcnw 發表於 19-1-12 01:24
在香港咁低稅率,又唔洗俾錢買醫保的地方, 能夠提供醫藥一條龍的服務, 好多外國人都覺得不可思議。
當然果 ...

我用過幾次公立醫院的服務。老實說香港公立醫院的硬件不錯,住院收費太便宜,但医生和謢士的質素真很不理想。專科醫生很年青,二十幾歲,經驗不足。例如有次他幫我exam時領我很痛,他沒有停止,而且我看到他mask後的笑容。謢士訓練不足和沒有禮貌。而且等候做手術的時間太長。時常都發生医療問題。聽了多次也害怕。因此我會用小小錢買一個醫療保險,如果身體不適,我選擇去私家医院。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

newcook 發表於 19-1-12 01:29
我土生土長,但我覺得好好喎

x 2

侯爵府

大力大力 發表於 19-1-13 08:17

係,近幾個月家母常常出入醫院急症室及留院,通常急症室迫 ...

現在大多醫院也似戰地了

侯爵府

wmkcnw 發表於 19-1-12 01:24
在香港咁低稅率,又唔洗俾錢買醫保的地方, 能夠提供醫藥一條龍的服務, 好多外國人都覺得不可思議。
當然果 ...

同意
我生仔時才第一次用政府住院服務
之後仔也入過醫院
我覺得時間雖然等得耐
但香港公營醫療服務其實水平好高
我放心(比起入私家醫院,兩者我都試過, 私家無錢嘅最好唔好諗)

伯爵府

係好!但太多人用同人手不足變佐唔好

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

青青河邊草 發表於 19-1-13 09:46
同意
我生仔時才第一次用政府住院服務
之後仔也入過醫院

我們一家三代,全部大病都係睇政府醫院,見證70年代的轉變,以前一早天光要去排街症專科, 入住醫院要比飲茶錢給清潔職員,近十多年來不斷的改善, 服務真是差天同地~

利申 : 多年來一直有交個人薪俸稅及公司利得稅~

私家醫院因為亂收費, 係畀富豪級的人去睇的,代還未到那個級數,所以以後還是睇政府醫院為主~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

大力大力 發表於 19-1-13 08:17

係,近幾個月家母常常出入醫院急症室及留院,通常急症室迫 ...

當然,門診,急症都是1xx,,重可以一大堆藥,出左事又R. 到着數,有d燥底重可发爛~鬧人,睇私家,有冇人會发癲?

子爵府

gec 發表於 19-1-13 09:25
香港醫療,好依賴病人向醫生交代清楚病情而去治療。我朋友7月時背痛,起初睇醫生診斷為拉傷肩頸,開止痛藥 ...

唔知點講,可能會得罪人,有能力唔捨得使(錢)和無能力跟本無得揀的,都堆埋一條龍靠政府醫療,條隊點會唔長 ?
老人家無生產能力,靠我呢d中年仔女照顧,使多一蚊都要計著。有些老人病患,攞明排政府無望,唯有量力而為,自己做倒幾多幾多。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-13 10:22
唔知點講,可能會得罪人,有能力唔捨得使(錢)和無能力跟本無得揀的,都堆埋一條龍靠政府醫療,條隊點會 ...

如果你明白私家醫院的醫療架構(在醫院內不同科醫生,夾埋搵劏客),才會知道為什麼我會有錢不去私家醫院 ,我重申如果我是富豪有十億八億身家,就唔怕入私家醫院 ,私家醫院根本就當你水魚甘劏, 我外父入了私家醫院 一個月,共洗了一百萬 + 一個月生不如死的痛苦, 有時間寫給大家知道,就明白為什麼我不會入私家醫院了~

我又講少少, 當日我外父已病入膏盲,用住加壓供氧機(每日收費忘記多少百), 插住胃喉, 神智不清, 外父因為牙鬏,主診醫生還建議何脱牙或磨牙,收費近萬元 ,病人根本食唔到嘢,牙齒亦沒有用吧~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

私家醫院有不同科的醫生,如心臟科,營養科, 呼吸科,牙科,眼科, 泌尿科,腦科.......

正如我上面講,病人牙齒鬆 ,主診醫生便會叫牙科醫生過嚟睇,每項收費, 體重下降,又叫營養科的醫生過嚟睇,當然又是另外收費.......

很多人常常話私家醫院好,希望他們先了解私院的每項收費先~

我記得我外父份單,醫生晚上緊急到診 ,收費12,000蚊~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

畀面勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-13 10:22
唔知點講,可能會得罪人,有能力唔捨得使(錢)和無能力跟本無得揀的,都堆埋一條龍靠政府醫療,條隊點會 ...

我朋友個案,排政府照磁力共振,基本等到2020年。私家照再帶報告回政府覆診,一睇報告即知腫瘤要安排盡快做手術。
我自己同小朋友,有買保險及住院醫療,一直是政府用家。小朋友細時,跌倒成面紅,嚇到六神無主,第一時間諗到急症室,原來撞爆下巴要縫針,護士仲安慰我小朋友好平常。
又試過發高燒中耳炎,醫生怕感染肺炎,即刻安排照肺。
最近一次,半年前發高燒40度,怕中流感或甲流,醫生即安排入院及抽鼻化驗,住一晚留院觀察。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我覺得香港醫療好好哦, 早排家人盲腸炎, 在東區做微創手術, 住咗几日醫院, 都係大約$1,200左右出院.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

大力大力 發表於 19-1-13 10:30

如果你明白私家醫院的醫療架構(在醫院內不同科醫生,夾埋 ...

我講緊一些普遍老人病例子,例如幾萬做一對眼嘅手術,和十幾萬通吓波仔、換膝手術等等……! 一早已經講過,去到生命猶關,都係睇彩數。
我只是一個睇晒兩邊長老的尋常婦女,呻吓都得啩? 事實擺在眼前,有錢和無錢得到的醫療和安排,都會有一定分別和選擇,這點我們都不會理解錯嘅。聽吓不同會員的分享,都感恩自己和家人,比上不足比下有餘。

伯爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 19-1-13 10:30

如果你明白私家醫院的醫療架構(在醫院內不同科醫生,夾埋 ...

講真,如果有買保險,「就唔怕入私家醫院」。

伯爵府

畀面勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-13 10:55
我講緊一些普遍老人病例子,例如幾萬做一對眼嘅手術,和十幾萬通吓波仔、換膝手術等等……! 一早已經講過 ...

「有錢不去私家醫院」而同尋常百姓及基層市民輪候政府專科,情何以堪

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-13 10:55
我講緊一些普遍老人病例子,例如幾萬做一對眼嘅手術,和十幾萬通吓波仔、換膝手術等等……! 一早已經講過 ...

我無唔比妳呻~

我祗你想趁機會解釋一下,私家醫院唔係人人想像咁好的,除非你超級有錢,才能支付得到,一般保險很多收費有上限封頂, 什麼包一千萬保險根本就是騙人 ,拆開細分便知道了~

買基金真係好傷

首頁

尾頁

跳至