自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

belgiumchoco 發表於 19-1-31 20:25
搵間唔常去既西醫睇,佢就算留左,下次你可以去第2間

都好

男爵府

lovinxenia 發表於 19-1-30 16:21
生完B已經3個月,唔知係生完b既關係,定係睇得bk夫妻版多既關係,我成日都好唔開心。就算c6對我好好,我都 ...

唸太多了!放鬆一下吧!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

lovinxenia 發表於 19-1-31 20:43
我同c6講左啦,佢多左whatsapp我,返屋企每個站都同我講聲又誇張咗d,佢會陪我去睇醫生㗎啦。
...

真係好啦,都話你幸福滿滿架啦

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我同c6講左啦,佢多左whatsapp我,返屋企每個站都同我講聲又誇張咗d,佢會陪我去睇醫生㗎啦。
...

你c6做得好

珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lovinxenia 發表於 19-1-31 17:23
岩岩打算放低對仔女去我媽到就去架啦,但佢又
揾交嗌所以先冇去,我會盡快去架啦。
...

加油

珍惜 感恩
You got this!!

珍珠宮

lovinxenia 發表於 19-1-31 20:40
2歲同3個月,帶埋去有d麻煩。

你可以問問健康院姑娘有冇建議,正如某類社工輔導對象係問題家庭嘅婦女,某d會同時安排幫手照顧幼童,甚至有d宗教機構有陪月員義工在場(非牟利),所以問吓姑娘見議都無妨呀!
3個月bb好多野陸續要買、要換,上bk睇吓bb產品分享好過去d無聊版面呀!我之前都經bk jm分享去買左勁多bb野最正係用完又放去bk二手市場

公爵府

畀面勳章

生完B已經3個月,唔知係生完b既關係,定係睇得bk夫妻版多既關係,我成日都好唔開心。就算c6對我好好,我都 ...

咪再睇EK 夫妻版。

大宅

...

太好勒
兩個人互相支持好重要
睇下佢可唔可以幫到你照顧小朋友,然後你睇醫生/母嬰健康院
希望你一步一步向好方面發展

大宅

虎到金來勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你想得太多喇, 不要常常往壞的方向想, 唔係都被你諗到係, 這只會令情況越來越差, 多D諗開心的事情, 向C6反應叫佢care你多點, 加油

珍珠宮

回覆樓主:

杞人憂天

水晶宮

回覆 lovinxenia 的帖子

你知唔知好多人係比自己嚇死自己, 明明家庭和諧就係要揾嘢黎煩. 放鬆d, 唔得就要揾心理醫生幫幫你. 路係人行出黎, 你的心態如何日子也必如何!

複式洋房

回覆樓主:

或者你可以試下簡化你的思考方式
1. 只專注"自己"的事情,其他人的事件(夫妻版,婆媳版,新聞果d)是別人的事,唔會copy到你身上的,你自會有你自己的人生路。
2. 只專注"現在"的事情,"過去"的事(如曾經受傷害果d),已經完完全全過去咗,只是你生命的一小部分;而"未來"果d(即擔心"未必發生"的事),更加唔好諗,慳番d時間。

於是你只需要諗下如何令自己每日過得更美好更積極。衷心祝福你!

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

可能產後抑鬱,快搵人幫

子爵府

lovinxenia 發表於 19-1-31 16:40
啱啱諗住去健康院,放低對仔女俾我媽睇住先。但又俾佢刺激我,我控制唔到掟爛左個仔架車,嚇親個仔。
...

快快睇醫生,你需要藥物舒緩。

男爵府

睇醫生

翡翠宮

2018復活節勳章

好男人仲有好多,但jm們唔會特登攞黎講,比人話哂命架。你老公都唔錯要珍惜呀,咪自己嚇自己啦。加油呀

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆 lovinxenia 的帖子

啱架~上黎發洩下, 搵朋友傾下, 唔好放係心到, 好易病

大宅

c.vieri 發表於 19-1-30 16:29
睇醫生,唔好再睇夫妻版

贊同。快d睇醫生。
有時代入太多吾系咁好。發生晌別人身上,吾代表會發生晌妳身上。
要愛惜自己。

大宅

lovinxenia 發表於 19-1-30 18:55
我怕睇醫生食藥斷唔到尾。

你唔睇就真係斷唔到通常開始有產後抑鬱係好易攪 唔駛去到食藥
但你唔比人幫你 唔同人傾訴 一定好快要食藥 仲要食好耐架

你要跳出黎左拉右拉搵人幫你 朋友好 阿媽邊個都好
我果時生完都好驚我老公同我離婚 好多野諗 我就同佢講 我今次喊住講完你一定要攬實我 唔係我一定會死呀

我老公其實唔知咩事 你叫佢攬住咪攬住囉 跟住就慢慢講出黎 同埋我有日日打去產後支援熱線搵人幫我架 有時同d姑娘講又唔係面對面 佢又好溫柔咁聽你喊 你又唔駛驚比人知ar ma

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

你老公都好緊張你GE~~~

首頁

尾頁

跳至