自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Mm233 發表於 19-3-19 14:13
成個8,90年代真正樓價焦點一定係日本泡沫年代啦當時東京地價=全美國地價。香港樓價一直全球焦點? ...

同埋你話就算俾十幾厘都好輕鬆,你睇返我#153樓個post,30萬借6成計15厘分20年,月供都要2370,#158樓有jm話佢當時月薪2000咋

男爵府

喧嘩 發表於 19-3-17 21:25
樓主話一定要60%, 事實唔係囉, 只要有能力, 銀行會幫你問金管局批, 批多兩成俾你完全冇問題, 兩成首期已經 ...

請問要咩能力?一千萬也可以借八成?

男爵府

YAC0601 發表於 19-3-19 18:30
請問要咩能力?一千萬也可以借八成?

《自住用途》

(已根據2015年2月27日推出之樓按措施修訂)

1,000萬或以上物業之按揭成數高達5成;

700萬至1,000萬以下之物業按揭成數高達6成 (按揭額上限:500萬) ;

700萬以下物業之按揭成數高達6成;

透過按揭保險計劃,最高按揭成數為:

- 450萬元以下物業可高達8成(或高達90%*),按揭金額上限360萬元;

- 450萬元或以上至600萬元物業可高達8成

過到壓力測驗, 鐵飯碗就可以借盡, 但成數如上

伯爵府

hfl2000 發表於 19-3-19 18:04

太古城70年代尾賣25萬,80年代尾賣120萬,10年之間升幅係4. ...

20厘維持左幾耐?

你講D時期,根本對唔上。80年代頭係出現過20厘,但之後一路向下跌。而90年代就仲有10厘定期上下。唔係你所講既「如果定期有10厘,樓按應該要20厘」

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Mm233 發表於 19-3-19 18:55
20厘維持左幾耐?

你講D時期,根本對唔上。80年代頭係出現過20厘,但之後一路向下跌。而90年代就仲有10厘定 ...

1981年10月P最高峰19.61厘,實際按率係P+2至3厘=21/22厘;同期存款利率最高峰為13.21厘。
1981年10月同期Japan Long-term Prime Lending Rates係8.9厘(最高峰9.9厘發生喺1974年10月)。
(圖附: 所有數據,我特登為你而搵,你唔信我都無辦法,我唔再答了,無咁得閒)

伯爵府

hfl2000 發表於 19-3-19 21:00
1981年10月P最高峰19.61厘,實際按率係P+2至3厘=21/22厘;同期存款利率最高峰為13.21厘。
1981年10月同期J ...
你D圖咪證明我講既野正確囉 80年頭20厘,之後一直跌,去到80年代中已經跌到10上下。而日本泡沫係去到90年代頭先爆。

而香港係90年代仲有near 10%既定期。

首頁

尾頁

跳至