自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

你咁買法,就要分開煮,先唔講佢有機會偷龍轉鳳,自己食好嘢,煮啲cheap 嘢比你個仔,分開煮時間,煤氣,水電等都多好多

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

HongV 發表於 19-3-19 01:50
點解做唔長既?

孖b, 兩歲前基本上個個做唔長,有個响孖b未出世,剛入屋已經要辭職,返學後個個做到完約。我家伙食係超好,工人唔食豬可以自己整咖喱,食翼肉丸蛋等。不過我家廚神厲害,引到佢地自願食,甚至偷飲老火湯後再溝水

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

硬任務 發表於 19-3-17 22:14
連豉油呢D咁細微的嘢都要分開買,吾知樓主個姐姐係咪每日一枝當水飲?
...

我家人果個真係分開用, 佢嫌普通果d唔夠咸
放下自在

子爵府

其實大家有冇睇吓樓主回應先鬧?
佢係分開煮比小朋友的餸,我覺得接受同理解,老實說,我自己都係咁對自己,小朋友食好,我同老公未必次次跟住食好嘢,尤其細個時
買舊銀雪魚百幾,冇激素雞翼又成百蚊包,我有時會煮少少比小朋友,自己唔食

回到正題,我覺得樓主可考慮比一個數姐姐們自己買自己喜歡的,個金額當然要合理啦

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

食我吾會特燈食得好,亦吾會故意限制,試過前一個姐姐將干瑤柱當零食甘食,無嫁,你問佢一定答你吾關佢事,吾知丫。偷龍轉鳳,不如自己吾好買。我食野食得好cheap , 叫佢買新鮮算,比指定金額買餸,但係,有時明知有隔夜餸剩,比少d, 姐姐就會好似玩野甘買豆腐煮。
甘吾通餐餐比女食豆腐咩⋯⋯
水費,真係我已經開細左個水制,佢米又係自己扭返大交700幾我真係好肉痛,但係,點話,我地返工,你叫佢吾好用,佢米乜都吾做囉。

大宅

Cherryluilui 發表於 19-3-17 19:27
覺得我cheap請路過, 真心求分享

我姐姐超大食,小數怕長計,本來我食咩姐姐食咩,佢跟我食咗organic 肉兩 ...

係呀!小心姐姐偷龍轉鳳,姐姐都識分乜嘢係正野,容乜易D cheap 野個仔食晒架,除非你自己煮,日日係屋企。不過咁樣自己都好辛苦

首頁

尾頁

跳至