夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

hkugradute 發表於 19-5-15 17:59
回覆 麵包超人^o^ 的帖子

昨天跟孩子說不可太依賴媽媽, ...

比我係你个女都唔會明你講乜, 夜晚先見到, 重唔痴得就痴? 小朋友世界得你地, 你地个世界就大過佢好多.

作為大人係你為小朋友著想/做野, 唔係小朋友為你地著想/做野.

跟本女仔到初中都唔會痴父母, 第時就痴男友/老公, 又番工進修湊仔, 唔得閒理你兩位架喇, 好好珍惜剩低尼幾年時間重好, 你咪打少 D 機囉, 打少 D 機又好似會死咁.

伯爵府

回覆樓主:

個女得五歲 鍾意黐住個阿媽非常合理
如果你講嘅事冇加多減少 你阿媽已經幫輕你地唔少
起碼好多在職婦女最頭痛嘅晚餐同埋接送已經唔需要擔憂
其餘打掃家務有冇小朋友都係要做嫁啦
咁晚上剩返嘅時間要來照顧個女都唔過分
何以會令到佢咁成日黑口黑面呢?
請個工人係屋企 做晒所有雜務等佢淨係照顧個女
如果咁都仲投訴 呢個根本就係佢心中只有自己嘅舒適
當然親子時間係你同佢都要由參與
親子唔係請工人可以代替到

瑪瑙宮

頭先落去食早餐, 同枱一个爸爸同兩个囡, 一个小學, 另一個似2-3歲, 个媽咪之後先黎, 化晒粧粧扮好, 食到半路, 爸爸行去提款 (隔十步之內), 細囡唔見爸爸, 就問爸爸去左邊, 佢媽咪話去左O禁錢, 个小女孩就無講野. 到爸爸話落去截的士先, 叫媽咪睇住兩个囡, 个小女孩又問爸爸去左邊, 媽咪就話去截的士.

个爸爸照顧 D 囡食野, 自己又食野, 攪到成頭汗. 不過, 好明顯佢好 enjoy 親子時間的互動.

全程, 个小女孩無左爸爸响度會問, 知道行開左, 佢都唔會痴媽咪扭媽咪. 个女人一路都係睇手耭架, 不過佢間中會叫下小朋友食野, 讚下小朋友食野叻豬呀咁, .

才兩三歲就痴爸爸, 唔痴媽咪. 將來个呀媽唔好又話 d 囡唔痴自己, 時間番唔到轉頭的.

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-5-19 11:05
頭先落去食早餐, 同枱一个爸爸同兩个囡, 一个小學, 另一個似2-3歲, 个媽咪之後先黎, 化晒粧粧扮好, 食到半 ...

其實我都明你想表達什麼~就係如果享受照顧小孩呢樣嘢~就唔會覺得因爲要照顧佢地搞到自己冇私人時間~好明顯樓主太太唔享受~所以做得唔開心~就怨氣沖天~好同意你講嘅時間返唔到轉頭~小朋友肯痴自己只係呢段時間~到佢地大咗唔再想你跟著你咪有大把私人時間囉

瑪瑙宮

mingmama 發表於 19-5-19 12人:57
其實我都明你想表達麼间就係如果享受照顧小孩呢樣嘢~就唔會覺得因爲要照顧佢地搞到干三自己冇私人時間~好 ...

尼d5享受親子的父母只會越黎越多,90 后已是工人凑大,千禧后更是工人手機手遊長大,d私人時间变得好重要,人亦变得更自我自私,第時人不需結婚生子,用电腦模擬就得。

男爵府

Nancy20090615 發表於 19-5-19 15:06
尼d5享受親子的父母只會越黎越多,90 后已是工人凑大,千禧后更是工人手機手遊長大,d私人時间变得好重要 ...

同埋好多嘢都係儲返嚟嘅~同仔女嘅親密度都一樣~如果由小朋友細細個開始就有良好的親子互動~到佢哋大咗都唔會話同自己好疏離~好似我個女已經十幾歲~但佢都唔抗拒同我一齊出街~佢仲會主動拖我手~呢啲就係自己做幾多就可以有幾多收成囉

別墅

回覆樓主:

比起金錢上支持、女人對教養小朋友上更睇重
呢方面你又付出左幾多?
大家都有返工、家務大家都有份做
咁點解照顧小朋友上唔係一人一半?
照顧小朋友係好勞心勞力
比返工或家務更辛苦更有壓力
小朋友唔痴你亦可睇的出你對小朋友嘅付出唔夠你太太多
太太一路累積壓力,而家終於頂唔順就抑鬱了,開到聲要你幫多d,你分擔返一半其實都合理丫

別墅

del

別墅

hkugradute 發表於 19-5-14 15:42
回覆 Nico_Robin 的帖子

你笑完未?笑完就要向你請教一下。

唔係要你做晒
最基本一人一半做唔做到?

複式洋房

回覆樓主:

其實你個問題都發生在好多家庭上,唔想用工人,請鐘點姨姨,大家多翻多餘時間

大宅

回覆 hkugradute 的帖子

正如你所說你每日都要估佢想點,倒不如你每日問佢:老婆究竟我做啲乜嘢可以令你開心啲呀?我唔想再同你鬧交,我只想你開心!

珍珠宮

Kam227 發表於 19-5-23 15:17
回覆 hkugradute 的帖子

正如你所說你每日都要估佢想點,倒不如你每日問佢:老婆究竟我做啲乜嘢可以令你開 ...

這個建議很不錯!

再問埋有乜嘢有做同冇做都冇乜影響心情!
大家重新執一執位,何樂而不為

首頁

尾頁

跳至