自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

小傑媽媽 發表於 19-8-15 18:18
我由細到大性格都好內向,講野唔敢大聲,唔太敢面對面同人接觸,所以成日比人嘲笑,大個變得好自卑!我上網 ...

我都內向架. 但就跑出來做生意, 一個人出trip, 一個人住 ... 別太介意有無朋友,有幾多朋友, 自己活得自在就得, 千祈唔好做別人想的自己. 方向正確最後一定有好收成.

男爵府

小傑媽媽 發表於 19-8-15 18:18
我由細到大性格都好內向,講野唔敢大聲,唔太敢面對面同人接觸,所以成日比人嘲笑,大個變得好自卑!我上網 ...

同路人

我細個上堂不敢答問題, 老師點名叫我答問題 , 答案我是識的, 但奈何緊張到出不到聲, 只能垂下頭來, 老師以為我冇溫書,好冤枉呢! 我亦變得好自卑 。我坐小巴不敢嗌落車, 常常過咗站都未落到車, 覺得自己好冇用

出來工作後我好怕開會 我開會唔敢出聲, 畀人覺得我冇貢獻, 好慘!

做了媽媽候,我也被迫變得大膽了, 我不想孩子跟我一樣有毛病, 唯有頂硬上, 我都冇諗過我可以做老師,對住一大班人講嘢, 這一種練習非常好, 我而家對住一大班人,基本上問題不大,雖未至於次次都能談笑風生,但也好似正常人一樣參與話題

只要你下定決心 ,應該慢慢能改善的,加油呀!

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

小傑媽媽 發表於 19-12-29 13:48
多謝你的分享!
由內向到而家可以做到老師,當中你一定付出左好多努力
我好鍾意你個名,活出彩虹 ...

小傑媽媽,我做到,你一樣可做到,希望我的例子能鼓勵你,為母則強呢

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

vkm2014 發表於 19-8-19 16:18
想問樓主或者其他內向朋友,你地係唔係心地善良、冇乜機心,從來都冇諗過或做過傷害人既事,包括出口傷人 ...

Exactly! 我係這種人呀

首頁

尾頁

跳至