自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆 ddkk223 的帖子

其實樓主唔洗咁煩,唔好介意講好白,首先生唔生到都係個問題(可能真係要試一年,話曬卵子都42歲了了…而且風險好高,又唔一定會有,可以試試先。因為我都係過來人…)
再者,樓主可以反問自己,你想要bb的目的係咩。有左小朋友你就會無曬所有私人時間,日日訓得個4,5個鐘(除非打算請人幫忙)有咩原因要放棄咁多都要生?

如果係想體驗人生的過程唔怕風險唔怕人身180度改變唔好諗,去試下有冇得生啦(之後會無錢無時間,只要老公奶奶都肯幫手就無問題,錢嘅野多有多洗,少有少洗)

我自己覺得體驗人生係必須,唔需要理會別人點諗。

樓主嘅人生係樓主,只有樓主先會明白自己想要什麼。

P.S. 不是賣廣告,建議要決定生的話最好做身體檢查,或有左就要做下T21個d

公爵府

華妹妹 發表於 23-3-12 13:19
叫佢搵第2個女人生。
男人要變心,有仔女一樣會變。

完全同意,為咗怕佢變心,而佢又唔多願意情況下同佢生,真係自己及小朋友可能也一世受苦!如果以為有仔女可以令到一個變心嘅男人會留低,真係太一廂情願,自己幻想出來的,我眼見唔少現實唔係咁囉!

大宅

a12345678b 發表於 23-3-16 15:23
回覆 Reneeho 的帖子

我44k,我太太38k,加埋82k供緊層自住樓無小朋友,生活都只係啱啱好

我父母當年生我果時都好窮,但我都好多謝佢生我出黎。。。而家我雖然唔叫做好有錢,但生活都冇咩大問題,唔覺有跨代貧窮既問題。。反而因為細個窮,大個會更努力。。

只能夠講,人人性格唔同。。鍾意埋怨既人,就算父母搵10萬,都可以覺得佢地自私生佢出黎,比唔到其他更有錢既人既生活條件佢。。

男爵府

Reneeho 發表於 23-3-16 22:44
我父母當年生我果時都好窮,但我都好多謝佢生我出黎。。。而家我雖然唔叫做好有錢,但生活都冇咩大問題, ...

我認同性格問題,有個親戚個仔小康之家長大,有供佢去外國讀書能力果種,唔需要俾家用父母,可以怨父母一世,話父母自私點解要生佢,話父母唔係李嘉誠咁有米,宜家d細路係超乎想像。

我哋呢d窮開靠自己,知道父母窮怨冇用,自己努力工作。

大宅

回覆 ddkk223 的帖子

我情況同你一樣,我今年42歲,bb岩岩10個月,要做ivf先生到,所以你唔好諗想唔想生,係我地呢個歲數,自然生到都唔係甘容易既事。

子爵府

2024年龍年勳章

呢個post上咗新聞
樓主知唔知

伯爵府

ddkk223 發表於 23-3-12 13:03
我地同奶奶住,加上我都42,同居幾年,老公偏向吾想要b,我都一半半。呢個年紀最後要決定啦!比d意見我,好 ...

我同你同年,我老公又同你同年。佢本身好鐘意小朋友,但結婚前我已講明未必會生,加上這年紀生,一點都唔輕鬆,風險會大。
有時會諗,早多7,8年的話,應該會為佢生一個,可惜緣份未到

大宅

我地同奶奶住,加上我都42,同居幾年,老公偏向吾想要b,我都一半半。呢個年紀最後要決定啦!比d意見我,好 ...

生細路唔係一味淨係講錢一樣, 當然啦基本嘅經濟好重要,但精神呢? 心力呢? 時間呢? 耐性呢? 你收工返嚟係咪有咁好精神心機? 最重要你同另一半傾點做, 錢少或多 搞得掂就可以, 最緊要儲到錢退休,因為你哋始終年紀唔細,無謂將經濟壓力將來壓落下一代身上

水晶宮

畀面勳章

ilovepizza 發表於 23-3-17 00:22
呢個post上咗新聞
樓主知唔知

樓主=記者

男爵府

42畀我唔會要,老公又唔想嘅話,輕輕鬆鬆過埋下半世好過,年紀咁大至生好傷身體,而且冇咁好精力照顧初生bb

子爵府

身體狀況係點你自己先知, 42如果係我就唔會生, 同埋而家香港社會環境唔適合小朋友成長, 就算後生個班都未必會想生

男爵府

利申:我有小朋友的,有小朋友當然係好快樂。但同時照顧小朋友係難以想像,坦白講,小朋友出世後無事無干,當然最好,但高齡生始終未知的風險會較高。之後,要湊要照顧又教又會係另一個問題。
其實可能年過40歲後,我應該唔會生了,疊埋心水兩公婆過好過。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

唔好介意, 係香港搵16000蚊真係唔好生.....
你仲要同99 住.... 你去婆媳版睇下就知大獲
仲要你42先第一胎..... 有錢都仲可以..... 冇錢真係唔好攪
依架自由自在咪好囉, 人身唔係一定要生仔

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

開完post就潛左水

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

ilovepizza 發表於 23-3-17 00:22
呢個post上咗新聞
樓主知唔知

其實大家留言左成12頁都唔見樓主出黎答下大家, 係0回覆, 極有可能係作故仔POST 囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

生之前諗左養,湊,教既問題先好
咪第時生完嫌困身 又返唔到工

子爵府

42歲,收入$16000,當然唔生

公爵府

Reneeho 發表於 23-3-16 22:44
我父母當年生我果時都好窮,但我都好多謝佢生我出黎。。。而家我雖然唔叫做好有錢,但生活都冇咩大問題, ...

同意。
當然有錢d會好d, 比到小朋友舒適既生活,但有錢人既小朋友都可能有種種問題,甚至攪到要自殺既都有。
當我地好窮, 錢既問題就會變得好大,但當我地有錢,其他問題又會變得好大。

子爵府

2024年龍年勳章

pi0219 發表於 23-3-17 15:49
其實大家留言左成12頁都唔見樓主出黎答下大家, 係0回覆, 極有可能係作故仔POST 囉
...

似係喇
42歲仲點會諗,假嘅

複式洋房

ilovepizza 發表於 23-3-17 19:05
似係喇
42歲仲點會諗,假嘅

我要講既野同更新都第一頁,一直有睇喎

首頁

尾頁

跳至