自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

引用:1)+一家五口,+老公同大仔做裝修,+自己大6有

原帖由 noodles9112002 於 15-07-31 發表
1) 一家五口, 老公同大仔做裝修, 自己大6有屋收租, 一仔一女攞全免差不多兩萬(未計午餐錢), 計劃去新加波。 ...
去旅行都有平有貴,去日本,住得可好平食又食平,唔去乜野景點唔買野,都可以曬命話暑假去左日本,唔帶細路又慳大筆,如果樓主見係呢d\'寒酸\'充有米旅遊, 都唔洗恨

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

引用:1) 一家五口, 老公同大仔做裝修, 自己大6有

原帖由 noodles9112002 於 15-07-31 發表
1) 一家五口, 老公同大仔做裝修, 自己大6有屋收租, 一仔一女攞全免差不多兩萬(未計午餐錢), 計劃去新加波。 ...
其實有樓收租都系入息一部分。佢吾報書薄都要報稅啦!

但有心逃稅就好難講!

子爵府

畀面勳章

引用:我仲識人,1家5口,阿爸1個搵錢,阿媽無做

原帖由 chloe_b 於 15-08-13 發表
我仲識人,1家5口,阿爸1個搵錢,阿媽無做野,有3個仔女,重要有工人,岩岩上左樓(公屋,上左樓至請工 ...
咁巧合我媽個鄰居?佢住天x邨?

大宅

引用:Quote:原帖由 jojoplanet 於 15-07-31 發表

原帖由 catcatcat549 於 15-07-31 發表
中產永遠最苦, 税要比,公屋、居屋冇得申請。 住公屋根本 take緊平租 的福利,点解仲免租? 但中產就連唯 ...
我上次講完都俾人追擊話我行緊既地都係我享受緊既褔利

別墅

yan511229 發表於 15-8-14 01:47
咁巧合我媽個鄰居?佢住天x邨?
唔係,佢住九龍區

大宅

回覆 dobbybabie 的帖子

我7月尾有去買舊書 但好多因為改佐版買不到!因為大仔中四沒有師兄放書,多數中六放書又不同版!因此要買新書.你都好勁可以買到咁多舊書!

子爵府

引用:回覆 dobbybabie 的帖子我7月尾有去買舊書

原帖由 大卡細卡 於 15-08-15 發表
回覆 dobbybabie 的帖子

我7月尾有去買舊書 但好多因為改佐版買不到!因為大仔中四沒有師兄放書,多數中六放 ...
哦,是呀,中四好少放書架,因大多數都留到中六,我大仔當年升中四都買唔到麼舊書,記得升中四都用咗二仟幾買。原本今年有師兄的CHEM啱,佢話八月十日放咗榜先,但當曰我仔都要同書商買了,又搵唔到個師兄,唯有買了,凈是個二本新書都四佰,好貴

水晶宮

想問,拿關愛基金的人係咪都是拿綜援的?

禁止訪問

水晶宮

引用:Quote:wlhbee 發表於 15-7-31 16:13 我交稅

原帖由 ivory0915 於 15-07-31 發表
X 2

返工有你份、交稅有你份、旅行呢就 . . .
唉,咪係

水晶宮

引用:以前細個見申請書津啲同學,係拎套免費書 (

原帖由 ivory0915 於 15-07-31 發表
以前細個見申請書津啲同學,係拎套免費書 (蓋個印在書上),咁咪幾好,唔明做咩而家要出錢 ~ ...
是什麼年代?我細時,未見過d書有印。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

birdbird 發表於 15-8-16 22:08
是什麼年代?我細時,未見過d書有印。
我好大 ga la . . .

話時話,當時唔多人申請的,一班 40+ 人都係 2-3 個申請 only ~

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

首頁

尾頁

跳至