自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:NodameB 的帖子

公用野當然會比較污穢。

男爵府

回覆:在書局聽到有人話圖書館啲書好污漕

我借返來會用滴露抺書面,唔好借d太殘既書。以我囝睇書既速度,冇可能本本買。就算有錢買都冇位擺

:wave:

男爵府

畀面勳章

真系好污糟好多有鼻c

男爵府

畀面勳章

a__lien 發表於 16-3-24 12:43
公共圖書館的書比起書局的書 dirty,
但唔代表書局的書乾淨
書局d書起碼吾會有鼻c

男爵府

畀面勳章

最慘系揭下一頁果陣。隻手指掂到果度原來有鼻c

大宅

學校借最好,大把choice

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有D借出好多次的舊書的確好污糟, 所以我就算借回家睇, 揭完書後, 一定即刻洗手

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Jnam+於+16-03-25+發表圖書館

原帖由 bluetulip 於 16-03-25 發表
一係呢,jm 都係有錢,屋企又好大。
一係呢,可能根本唔多睇書。
真係咁多人買書就唔會d書銷路咁差,買完書睇完送人又係同製造垃圾冇乜分別,自己睇書都知道,人人口味唔同,通常人地送嘅書都唔啱心水,打入冷宮最多。只會在手上停留三,五, 七個鐘嘅書點諗我都唔會買,當然停到30日,或無了期睇唔完嘅又應該幾抵
不過真心希望咁多人唔係得個講字,真係去買,講真我地呢啲借書派對出版業真係災禍,人人都借出版社摺得,最好更多人唔鍾意借而會買,咁就會有更多好書睇,圖書館某d書亦唔會咁難借

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 NodameB 於 16-03-24 發表聽

原帖由 hippoo 於 16-03-24 發表
我都覺圖書館的書唔衞生
Agree

幸福可以好簡單

公爵府

引用:成日見有漬,D人可能對書打噴嚏,或者食住

原帖由 pakyin11302009 於 16-03-24 發表
成日見有漬,D人可能對書打噴嚏,或者食住野睇,所以我都覺污糟。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係好污糟

每次借來我用毛巾/濕紙巾先清潔
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

小朋友書我通常買,或去圖書局睇完就算,好少借返屋企。小朋友仲細,會攬住d書上床睇。但我覺得大人書借就ok,大個自己會知dirty會小心d

男爵府

我試過借了一本中間夾咗隻大烏蠅屍體!嚇死!自始死慳死抵都自己買書!

首頁

尾頁

跳至