自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

littlemelody 發表於 18-9-13 15:57

'對你不止感激敬禮對你知己才是虛偽'

唔...其實樓主你明唔明人地歌詞表達緊咩架?

對你不止感激敬禮你知己才是虛偽
個套戲, 華仔為左SAMMIE做咁多野, 所以心唔但止係感激, 仲係鍾意佢
所以先話「當佢"知己"咁就真係虛偽」

願可做你 腳下那堆爛泥 來守護你 我未理身上那污穢
呢首講個男人為左可以襯起個女既(以花代入)
幾CHEAP既野佢都肯去為對方做 --> 包括做人地腳下面既泥
雖然係CHEAP, 但泥土入面既養份令對方可以盛放, 等於佢傾盡自己去俾對方

孩兒在公司很忙 不需喝湯
呢個唔係單解「飲飲食食」
喝湯係呢句既重點, 阿媽最鍾意問人唔返唔返黎飲湯
呢首歌叫「SHALL WE TALK」呢句野正正係好寫實咁話俾你聽
阿媽叫你返黎飲湯, 唔係飲湯咁簡單, 係想爭取時間見下D子女
但仔女永遠就覺得, 飲咩湯丫, 唔飲啦, 我好忙呀
所以個「喝湯」先係呢句既HIGHLIGHT

塔尖仍舊記得這擁抱極美好
樓主你係咪冇睇過瘦身男女???
SAMMI係响東京鐵塔下面發狂咁搵劉華..
呢句野, 係有意思架喎.......................

你覺得「硬耳」, 冇問題既, 其實人人口味真係唔同
但句句野真係解得通, 唔係填詞人亂作

公爵府

yui1625 發表於 18-9-13 16:33
唔...其實樓主你明唔明人地歌詞表達緊咩架?

對你不止感激敬禮當你知己才是虛偽

我梗係知歌詞講乜啦 ,咁淺白

禁止訪問

大宅

happybebebe 發表於 18-9-11 22:26
插班生甲動作很劉華

仲有

Music gives me love
biology gives me love

唔係咁咩?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

布丁Purin 發表於 18-9-11 17:11
食軟雪糕…
啱啱畢業日日夜夜淨係做做做
相當激烈求求其其隨時無得撈

邊個填架? 人嚟,踢佢去辛者庫!

男爵府

hfl2000 發表於 18-9-11 19:01
你唔愛我啦 係廣東話口語化歌詞啫,都仲ok既,但twins果首士多啤梨蘋果橙林夕填詞真係暈
...

可能整蠱twins,林夕寫比王菲D歌好正吖,D人都唔識唱歌,咪求其寫幾個字比佢地唱lo..

子爵府

布丁Purin 發表於 18-9-11 17:11
食軟雪糕…
啱啱畢業日日夜夜淨係做做做
相當激烈求求其其隨時無得撈

呢首真係

首頁

尾頁

跳至