自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

gec 發表於 19-1-13 10:54
我朋友個案,排政府照磁力共振,基本等到2020年。私家照再帶報告回政府覆診,一睇報告即知腫瘤要安排盡快 ...

我爸爸做完白內障手術,隨即做埋青光眼測試,有了報告和醫生專介信,好彩排到期見政府專科。其實,專科醫生第一日睇我爸爸,已經知道眼疾的事,但大家都心知,病人自己使錢行多一步,想盡快做手術,用者自付好合理。當然,養老嘅錢應慳則慳,希望可以從政府嗰邊,繼續得到跟進囉。
唔係大富大貴人家,有幾多十萬,年年去醫病? 無呢份錢等政府醫療,條隊多人到無望 。都係嗰句,有能力嘅,為自己家人又好,錢買時間,盡早得到治療。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

gec 發表於 19-1-13 11:02
「有錢不去私家醫院」而同尋常百姓及基層市民輪候政府專科,情何以堪
...

當我是有些少錢.....

但我每年私人及公司交那麼多税,用些少政府資源對得起天地良心 ,絕對不會覺得情何以堪~

大宅

「有錢不去私家醫院」而同尋常百姓及基層市民輪候政府專科,情何以堪
...

有錢d人都不肯出私家做檢查,就鬧死左都未有得做,大佬呀,不通d人收埋d空位,等放工咩!好心d人,有錢就出街睇,比真正需要的人,最衰就係d有小小知識人,就声大夾惡

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-13 11:11
我爸爸做完白內障手術,隨即做埋青光眼測試,有了報告和醫生專介信,好彩排到期見政府專科。其實,專科醫 ...

私家醫院有他們架構的問題,公立醫院亦有但,只要了解公立醫院怎運作,很多大病是可以很快得到適當的治療~

有機會可以同大家分享一下,但先決條件不要有人搞事及單打~

子爵府

大力大力 發表於 19-1-13 11:10
我無唔比妳呻~

我祗你想趁機會解釋一下,私家醫院唔係人人想像咁好的,除非你超級有錢,才能支 ...

大力,我未嫁做緊人哋女朋友,講緊廿幾年前,已經帶未來奶奶出出入入醫院做手術(癌),出生入死不下十次以上,我當然明白和清楚私家醫療嘅事。都未計呢十年八年,一般長老的年老病,同樣要進進出出各政府門診,經驗都唔少。
有所感慨的,一般老人病痛,可以花錢買時間,家人和病人可以有幾安心。可惜資源有限,政府和我們的荷包都有限呢。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

圓圓2017 發表於 19-1-13 11:18
有錢d人都不肯出私家做檢查,就鬧死左都未有得做,大佬呀,不通d人收埋d空位,等放工咩!好心d人,有錢就 ...

係, 公立醫院排得最長就是磁力共振,自己花一萬幾千,先拿個報告再回去, 如果不行是嚴重是是很快得到治療的~

所以儲蓄,儲備是非常重要的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-13 11:21

大力,我未嫁做緊人哋女朋友,講緊廿幾年前,已經帶未來奶 ...

長老道年紀大,身體機能衰退真係好難搞,我家母就是有障礙認知障礙症,身體一直差, 近兩個月日日臥床在醫院 (公立),直接機能衰竭~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 19-1-13 11:25
長老道年紀大,身體機能衰退真係好難搞,我家母就是有障礙認知障礙症,身體一直差, 近兩個月日日臥床在醫 ...

大力,其實我們呢一代中年人,有心有力嘅盡到點孝義,盡做囉。其實,老人家能享兒孫褔,他/她們是知道嘅,咁伯母有你們陪伴老年,得到幸福快樂。我們做子女,要讓父母親安心,亦要表現淡定,有時佢哋自己都有一定打點。
邊個唔想幫屋企人攞到最佳的「褔利」,只是層次上的急緩,我帶出有需要嘅比有能力嘅人多。抱歉引起大家傾長者唔安心的事,我們都是希望身體家人,健康快樂。

伯爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 19-1-13 11:14

當我是有些少錢.....

講到私人同公司一年交重稅,點解編輯內文「當我是有些少錢」

侯爵府

回覆樓主:

同意! 香港其實好好,只係有D人貪得無厭,覺得幸福係必然姐。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

大力大力 發表於 19-1-13 11:22
係, 公立醫院排得最長就是磁力共振,自己花一萬幾千,先拿個報告再回去, 如果不行是嚴重是是很快得到治 ...

唔想洗錢咪等囉,等又鬧, 最好呀即係有得做, 你都唔好想即刻有得做啦,肯定好大鑊呀 ,。 係啲人見到醫生就隻狗咁, 淨係識鬧我哋

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

gec 發表於 19-1-13 11:45
講到私人同公司一年交重稅,點解編輯內文「當我是有些少錢」

好好地一個帖,给空間好好地大家討論一下,請不要搞事~

伯爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 19-1-13 14:07

好好地一個帖,给空間好好地大家討論一下,請不要搞事~ :a ...

「私人同公司一年交重稅」原文內容如此,誰人「真。搞事」?
以為編輯內文無人不知?

琥珀宮

大力大力 發表於 19-1-13 11:10
我無唔比妳呻~

我祗你想趁機會解釋一下,私家醫院唔係人人想像咁好的,除非你超級有錢,才能支 ...

去私家醫院,唔係人人要過百萬埋單!

香港咁多人去私家醫院(其實一樣成日無位),大把人係無保險亦唔係超級有錢!

侯爵府

大力大力 發表於 19-1-13 11:18

私家醫院有他們架構的問題,公立醫院亦有但,只要了解公立 ...

大病好多人都知有得快醫、不如分享一下小及中病點可以很快得到適當的治療、吾冼等到大病先醫。排皮膚專科門診要2 年幾
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

...

有保險的,一般普遍病患,幫襯出面私家分流,已經疏導了好一批病人。可惜,長老們那年代,唔興買保險這慨念,真心白銀使咗唔少錢在醫療方面,都是他們一直慳埋嘅儲蓄。面對健康,不得不低頭,養老儲蓄觀念,真係要從年青開始,我都唔想連累自己兒子,一個睇幾個老嘢

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

SaBB 發表於 19-1-13 14:22
大病好多人都知有得快醫、不如分享一下小及中病點可以很快得到適當的治療、吾冼等到大病先醫。排皮 ...

如果唔係大病/長期病,我們一般都會喺出面睇專科,如皮膚科我就唔會去政府排,除非好有時間又等得,才會平衡做排定先~

有一次,普通檢查話我好似心律不正,我去政府要排2年,跟著我就自己出去做跑步機,好似七千蚊 結果一切正常,便不用去排政府了~

其實好多身體小毛病,基本上私家醫生,很快都已經解決到的~

如長期病, 糖尿,高血壓可以叫私家醫生寫紙到政府 排期,以後政府醫院三個月覆診,便會見醫生一次攞埋藥~

大宅

大力大力 發表於 19-1-13 14:07

好好地一個帖,给空間好好地大家討論一下,請不要搞事~ :a ...

我冇呀,我呻下咋

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-13 14:25
有保險的,一般普遍病患,幫襯出面私家分流,已經疏導了好一批病人。可惜,長老們那年代,唔興買保險這慨 ...

妳要談保險,我就同妳說保險吧~

請問今日香港社會,一位75歲的老人家,保險費是多少一年呢?

首頁

尾頁

跳至