時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

alicemic 發表於 19-6-16 21:49
係㗎! 大陸好多城市都唔鍾意香港因為覺得阿爺就曬我哋 連起個迪士尼都唔可以超越香港, 但係好多香港人都 ...

我識得 一個傻婆呢真係 好憎 大陸,真的放棄唔講中文 佢平時在facebook只會講英文同埋佢希望嫁鬼佬, 不過佢偏激嘅 性格, 今年40有六好似未有男朋友
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小詠 發表於 19-6-16 21:50
其實佢哋嬲乜嘢呢?我畀佢哋呀更有資格憎恨共產黨因為我祖先擁有好多好多嘅地喺大陸。就係畀紅衛兵批鬥的 ...

我家族都係喎! 我家族原先係大陸開銀行㗎! 以前佢哋叫銀號! 又係文化大革命之後搞到冇曬! 有啲長輩更加係跪過玻璃嘅添! 但係佢哋最後都釋懷咗,始終當時嗰個局勢大氣候係咁樣你要怪怪得邊個呀? 最後四人幫都被拉咗被起訴要死嘅都死埋啦 仲可以點? 人要向前看㗎永遠睇返以前係冇意思, 咁樣唔會令你進步, 活係仇恨只會拖累自己!

珍珠宮

alicemic 發表於 19-6-16 21:56
我家族都係喎! 我家族原先係大陸開銀行㗎! 以前佢哋叫銀號! 又係文化大革命之後搞到冇曬! 有啲長輩更加 ...

認同所以我哋屋企人都從來冇怪過誰 以前嘅嘢都係不幸。

我家族仲有錢到成個島都係我哋㗎。。。 人要向前望, 而且我哋後人生活都好好好多都移咗民或者都生活好富強 靠努力打拼
所有遇見,皆有因果

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小詠 發表於 19-6-16 21:51
喺我心目中台灣同大陸人都冇分別㗎

我有次喺泰國去一間高級嘅餐廳食飯忽然間有一班人嘈到不得Balibala全部都係大媽, 我以為佢哋係強人點知聽真啲全部都係台灣嘅國語, 中國同台灣嘅人其實真係冇分別!

翡翠宮

小詠 發表於 19-6-16 21:54
我識得 一個傻婆呢真係 好憎 大陸,真的放棄唔講中文 佢平時在facebook只會講英文同埋佢希望嫁鬼佬, 不過 ...

我諗佢識唔到男朋友唔係關乎佢憎大陸嘅事嘅可能係性格太偏激啲男人頂佢唔住啫

珍珠宮

alicemic 發表於 19-6-16 22:00
我諗佢識唔到男朋友唔係關乎佢憎大陸嘅事嘅可能係性格太偏激啲男人頂佢唔住啫
...

梗係啦日日鬧夜夜鬧
所有遇見,皆有因果

男爵府

小詠 發表於 19-6-16 21:43
我淨係知道一個國家富強,城市好多人都好富有啦。我上次去大陸玩佢哋都話唔係恨嚟香港㗎大陸呢啲嘢又好食 ...

事實真係! 十年前大陸民衆因為自細嘅教育,真係當正港澳台係自己同胞屋企人嚟,因此阿爺大量政策傾斜香港,亦認不敢有意見……不過當大陸民衆係傻就會有代價嘅啦。依家慢慢反超,啲blue blood心態哎…唯有博命曬大陸冇嘅“民主”“自由”了。哎,唔講了,費事又拗

翡翠宮

小詠 發表於 19-6-16 21:58
認同所以我哋屋企人都從來冇怪過誰 以前嘅嘢都係不幸。

我家族仲有錢到成個島都係我哋㗎。。。 人要向前 ...

唔論你係乜嘢背景乜嘢出生自強不息好重要, 希望後生一代緊記!

翡翠宮

tibetlee13 發表於 19-6-16 22:01
事實真係! 十年前大陸民衆因為自細嘅教育,真係當正港澳台係自己同胞屋企人嚟,因此阿爺大量政策傾斜香港 ...

我明你講乜喎

珍珠宮

alicemic 發表於 19-6-16 22:01
唔論你係乜嘢背景乜嘢出生自強不息好重要, 希望後生一代緊記!

冇錯呀,不過我記得我阿嫲同我講至憎唔係共產黨最憎嘅係日本仔,因為佢睇到日本仔攻打我哋嗰陣殺好多人, 包括孕婦和bb 。

佢一聽到有人講日文就會好驚所以去到死嗰日都唔肯去日本旅行㗎
所有遇見,皆有因果

翡翠宮

小詠 發表於 19-6-16 22:05
冇錯呀,不過我記得我阿嫲同我講至憎唔係共產黨最憎嘅係日本仔,因為佢睇到日本仔攻打我哋嗰陣殺好多人, ...

唉!佢哋經歷嘅年代先係真真正正嘅生於亂世

珍珠宮

alicemic 發表於 19-6-16 22:08
唉!佢哋經歷嘅年代先係真真正正嘅生於亂世

佢哋仲支持愛個八國聯軍同埋日本仔我就覺得佢哋好黐線。

同埋中國大陸政府好重視教育假如果唔係當初點解佢哋叫我哋捐錢起小學或者舖路呢 ?佢哋想小朋友返學 唔使行爛嘅路唔會有危險

我記得當年呢我爸爸都有啲錢一個人就捐咗三萬蚊 鋪好小學前面嘅路

我嗰時都有跟佢返去睇呀我見到啲小朋友好鍾意返學笑得好開心㗎
所有遇見,皆有因果

翡翠宮

小詠 發表於 19-6-16 22:13
佢哋仲支持愛個八國聯軍同埋日本仔我就覺得佢哋好黐線。

同埋中國大陸政府好重視教育假如果唔係當初點解 ...

佢哋而家支持八國聯軍, 正正係呀李漢奸佢哋去全世界宣傳香港有幾唔掂有幾需要你哋打救一樣囉!
我自己覺得文化大革命之後共產黨真係有反思,佢睇到自己有幾唔啱想去改變改進,所以佢哋改革開放重視教育,但係始終十三億人當年有窮到要死總會有啲地方先進啲有啲落後啲,就算而家大陸亦都有好多窮人未同世界接軌以至有咁多唔文明行為, 所以成日噏住什麼民主自由係咪真係適用於成個中國呢我係絕對有保留!

珍珠宮

alicemic 發表於 19-6-16 22:20
佢哋而家支持八國聯軍, 正正係呀李漢奸佢哋去全世界宣傳香港有幾唔掂有幾需要你哋打救一樣囉!
我自己覺 ...

要推行民主呢就係先要有國家富強人人有書讀人人 都識字

而家問題係某啲民主大國用自己嗰把尺去度人哋

佢哋都未去過中國生活
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

小詠 發表於 19-6-16 22:22

今日都畀另一個post, bk嘅姊妹唔認同我講嘅嘢話我係井底蛙㗎

當然啦啲後生仔未捱過苦食老豆老母嘅梗係唔知道生活艱難
所有遇見,皆有因果

翡翠宮

小詠 發表於 19-6-16 22:22

果啲民主大國就算把啦! 自己既國安法淩架法律, 只要我覺得, 覺懷疑,唔洗證據,唔洗審唔洗判, 要剎你就剎你, 要炸你就炸你, 換來一句收錯情報喎! 點解國際無人出聲?

翡翠宮

小詠 發表於 19-6-16 22:43
今日都畀另一個post, bk嘅姊妹唔認同我講嘅嘢話我係井底蛙㗎

當然啦啲後生仔未捱過苦食老豆老母嘅梗係唔 ...

你同港版紅衛兵講道理,係bk咁多年我忍得就忍,扮瞓嘅人叫唔醒!

首頁

尾頁

跳至