自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

露比EE 發表於 21-10-15 18:47
我估都係,阿當夏娃已經同進化論有矛盾,所以聖經係2千幾年後嘅今日成為故事了!
...

呢個世界係咪進化論,睇平時食嘅 究竟有雞先?定蛋先?邊樣進化邊樣先☺️

「傳道書 11:5
你不曉得風的路向,不知道骨頭如何在孕婦胎中形成,照樣,創造萬物之 神的作為,你也不得而知。」

別墅

wongsailam2020 發表於 21-10-15 11:35
點睇神愛世人, 但又用大洪水殺晒幾乎所有人?
點睇神愛世人, 但又威脅我地話唔跟佢就要落地獄, 其實係咪神 ...

神屬性有好多,如:公義、恩慈,和平、好憐憫、智慧、愛。有些屬屬性,看似相反,底實卻是相對。 神是公義,但罪是不義;唯因信稱義。「太 5:17
“你們不要以為我來是要廢除律法和先知;我來不是要廢除,而是要完成。」

別墅

邱悠月 發表於 21-10-14 21:39
曾經喺宗教學校做嘢,假期有日要返去聽耶穌,突然傳個袋過嚟話要俾錢 我放空氣落去

又有宗教嘅 ...

基督徒會追思故人,人身只是歸回塵土。

創 3:19(新譯):
你必汗流滿面,才有飯吃,直到你歸回地土,因為你是從地土取出來的;你既然是塵土,就要歸回塵土。”

至於點解學生學得好,老師反而感恩神。我能相像「知識」如「硬道」,唔係自己講出,別人就會心領神會。日常要教囝囡嘅,應該好明白只能祈求神賜囝囡得著「心曉通明」的智慧,得著自己尋找力量,然後得應許尋見的重要。

別墅

Hommeip12 發表於 21-10-16 02:26
神屬性有好多,如:公義、恩慈,和平、好憐憫、智慧、愛。有些屬屬性,看似相反,底實卻是相對。 神是公義 ...

「環球聖經公會」apps去研讀經文,多資料支援,讚!

「bibleproject」YouTube睇短片,聽經卷由來,呢對team又真确,又有水準,讚!

伯爵府

arale1668 發表於 21-10-14 16:56

拿我無話憎同埋無話要申請

我識人其實人十係神婆,玩埋問米,符几, 但佢係一個掛名天主教徒。 無嘢架,父母遺留嘅名分,保留住仔女選名校又多5分,何樂而不為。

大宅

Gniw 發表於 21-10-16 00:23
以前我都係咁認為,黑暴之後,原來真係可以200幻人相信和講同一個大話。
...

吾可以這樣比較,舊時資訊傳播是用口和書本,現在是用資訊科技,如 TG 和facebook, 兩者相差太遠。

站在一般人性角度想想就是了,不要用現代思維去復雜化事情,但要深入反問靈魂深處所想。

大宅

Juniecat 發表於 21-10-16 00:34
見識過太子站拜祭死人事件後,要數千人一同講大話,原來真的很容易

明白你所想,但時代不同,科技不同,兩者不可混含而談, 對嗎?

珍珠宮

wongsailam2020 發表於 21-10-15 11:35
點睇神愛世人, 但又用大洪水殺晒幾乎所有人?
點睇神愛世人, 但又威脅我地話唔跟佢就要落地獄, 其實係咪神 ...

以前學生時代教會學校聽過係話見到當時人類表現完全無道德殘酷姦淫無道等等所以當神重臨見到極其震怒,因此要重新洗牌。
長大後覺得其實一般能幸運地承傳下來導人向善的宗教不可能只repeat你去做好啦做好啦,咁係無用,只會落得冇人信並消失的下場,得罪講因人類就係犯賤,好多時律法都搞唔掂,一定要另有威嚇加善誘才有用,

有派別就話若你現在不做好就死後下地獄落油鑊炸受苦(你口中的威脅) ,做好就輪迴做返人,否則受完苦下世做畜牲甚至只能做鬼,係要2樣加埋先夠 power令犯賤的人類向善

有d就話神曾因人類做衰野太多用洪水殺之,做好就子孫繁盛和死後永生等

珍珠宮

畀面勳章

siulili 發表於 21-10-16 02:55
我識人其實人十係神婆,玩埋問米,符几, 但佢係一個掛名天主教徒。 無嘢架,父母遺留嘅名分,保留住仔女 ...

龍鳳媽

伯爵府

BKFinder 發表於 21-10-16 06:57
以前學生時代教會學校聽過係話見到當時人類表現完全無道德殘酷姦淫無道等等所以當神重臨見到極其震怒,因 ...

曾經聽過一個問題。 在聖經裡,誰殺了最多人?

這問題對我一個無宗教信仰嘅人而言, 第一個感覺係(咁搞笑)。 認真思考亦有值得深究的意義。

看見人類腐敗就以洪水浸沒世界,只留下Noah's family and animals.

答案係咪因為世人都要受到耶和華的審判,所以祂可以主動毁減世界?

以我膚淺嘅理解係人死後才會接受審判,而不是被摧毀。

希望無得罪各位信徒。

男爵府

wongsailam2020 發表於 21-10-15 10:08
學生成績好, 神的恩典
學生成績差, 學生不夠努力
工作順利, 神的因典

我聽過最經典係,基督教家庭,做人第三者,呢個係神俾佢地既考驗

珍珠宮

siulili 發表於 21-10-16 07:24
曾經聽過一個問題。 在聖經裡,誰殺了最多人?

這問題對我一個無宗教信仰嘅人而言, 第一個感覺係(咁搞 ...

Yes,只repeat叫人你做好啦做好啦的教係踢唔郁犯賤的人類,冇人會 follow,不能承傳下來,只會消失

一定要有若做不好就有大禍先得先嚇到人 follow遵守

其中好多會提及死後有審判,如做左衰野下地獄日日割肉油炸等,但這是個別審訊,係有用但不夠的,因為缺少了集體負責制,好可能只有信的才做好,各自修行,影響力有限,一個社會要大部份做好才是較理想,所以最好信的也向其他人呼籲做好,甚至影響其他人做好才有用

所以有些宗教要人時刻都敬畏神,不只敬,畏也極其重要,我學生時聽完學校的經訓,神一開始曾因大部份人類的惡行集體得重判,先令人畏,到絕大部份人作惡的情況改善就用個別死後審判,微觀地處理個人做不好的部份

而我學生時代聽完後自己思考後,覺得除開首講人類會有集體負責事件加要畏神,之後一般人好易好快忘了,所以最後都會提醒,神回來的日子近了,再次喚起人類不只要自己做好,亦要影響其他人做好,否則會否再震怒再一次洗牌。。前後有所呼應把力度加強

見有人常執住一句神愛世人去攻擊,
這等於中國政府當然愛香港人全力支持香港人保持社會繁榮,但對不守法的人如曱甴一樣會有審判。曱甴不能只執住一句內地政府說支持香港但又為何走去審判佢一樣

侯爵府

Hommeip12 發表於 21-10-16 02:11
「路加福音2:52 耶穌的智慧和身量,以及 神和人對他的喜愛,都不斷增長。」這是在聖經中記錄耶穌的一段。 ...
thx but 呢d真的唔算什麼紀錄,另人有其他幻想空間也無可厚非

侯爵府

熊熊老婆 發表於 21-10-14 10:45
咁即係話聖經係第一代文宣?

kckammy

侯爵府

wongsailam2020 發表於 21-10-15 10:43
原因得一個, 就係平凡到無野值得分享
有個conspiracy theory 就話可能去左印度學佛,有興趣可看看#222的片

侯爵府

lawiskcyu 發表於 21-10-16 04:27
吾可以這樣比較,舊時資訊傳播是用口和書本,現在是用資訊科技,如 TG 和facebook, 兩者相差太遠。

站在 ...
只是工具和平台(速度和接觸面)不同,原理都是一樣

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至