自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

米仔蘭 發表於 21-12-13 13:35
阿仔話當年阿媽出既35萬係借比佢而並不是當作投資,所以依家比阿媽50萬其中35萬係還本15萬還息。各位點睇呢 ...
馬後砲。。當年講乜都得啦。。當年~
夠可以話仔願意供楼全層送比阿媽啦~當年話嘅

伯爵府

阿仔話當年阿媽出既35萬係借比佢而並不是當作投資,所以依家比阿媽50萬其中35萬係還本15萬還息。各位點睇呢 ...

人哋點睇冇用,阿媽點睇先重要

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

米仔蘭 發表於 21-11-25 20:38
層樓當年買百多萬,父母出35萬,大仔出四萬,之後大仔供,大仔住,後來大仔結婚,層樓大仔倆公婆住,層樓既 ...

要知百多萬即係exactly幾多錢?

35萬÷買入樓價x現價= 父母應得的轉名代價

除了留父母生活洗費, 如果弟妹冇被父母資助買樓, 為對弟妹公平, 應用市價計,
如用折讓價益大仔, 對弟妹不公平

ps .聯名轉大嫂名要俾一半厘印,如是長命契, 99將來遺產反而唔洗俾厘印.
值唔值得花咁多錢搞?
你大嫂自己俾厘印?
計下要付幾多厘印先決定轉不轉名啦,
或叫大哥寫張欠單及寫明大嫂有份供樓, 俾大嫂信心,
將來如離婚不會因不是業主而被趕走.

大家都係女人, 最怕係男人有小三時反轉豬肚, 小三雀巢鳩佔, 自己有份供樓反而被前夫趕出街, ...
渣男做得出,趕埋子女走都有,真有其事

子爵府

米仔蘭 發表於 21-11-26 11:33
回覆 mimi199188 的帖子

裝修費係後來結婚前新抱出

咁裝修唔關賣樓筆錢事喎

當然要俾返阿媽100萬,新樓揀平啲囉,無父母當年既幫助,大仔點會有層樓…做人唔可以忘本,何況佢地又唔係俾唔起。
叫個仔教下個老婆啦,自己都係女人,自己都有父母

大宅

阿媽只拎番一百萬已經收順左,個新抱太貪心!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果係借錢就唔會落阿媽個名啦, 係咪? 呢D唔洗拗, 100萬已收順咗, 佢地唔想俾就等老人家百年之後一蚊都唔洗俾添.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

駛咩點睇,好彩阿媽有名。
唔分錢未唔好賣樓囉,呢D仔, 講多都晒氣。

咁衰,唔好旨意他以後比家用呀, 現在講就好聽,之後又可能話咩, 有小朋友洗費大,出入要買車代步唔方便,家用都唔比都似。。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

唔駛當係仔、好彩層樓有名仲有條件傾、個仔又唔係窮到燶只係貪心想唔供新樓、都係錢親、阿媽自己都要打算啦、係咪獨子?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

正衰仔…可以當無生過
層樓有名就唔駛理佢
好彩當時有落名

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

最少二百萬, 佢哋住咗咁多年供樓嘅錢其實係當交租。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

阿媽嬲到爆,佢仲傻到話50萬都唔要,由得佢去賣。點建咁蠢。

侯爵府

睛靈勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

侯爵府

睛靈勳章

米仔蘭 發表於 21-12-13 14:45

畀我一定會一人一半, 因為層樓兩個人名
叫律師樓分兩張支票出

男爵府

回覆 Wishsss 的帖子

咁係最合理既方法。

珍珠宮

聯名,一個唔簽名賣咩?賣手指

男爵府

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

vivi_C 發表於 21-12-13 17:53
2個字PK! 借$35 萬比佢,當中有冇還過先?而家擺明有著數個仔自己攞哂,50萬出手會唔會太低!自己比少少錢 ...

緊係無還過啦
。佢依家當其中15萬係還息!

珍珠宮

回覆樓主:

應該三百萬,個媽媽俾咗三分一,大仔當日冇媽媽俾錢做首期就買唔到樓,仲有媽媽咁多年都冇收年,以大仔當年冇資產,揾人借俾佢年息屬高風險,起碼20-25%,所以三百萬作敬老係應該嘅!
換轉我係大仔,我都會俾媽媽三百萬!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

既然睇清個衰仔真面目,層樓有你阿媽一半名,分佢一半,如果唔係唔使旨意可以賣得出!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

由得佢去賣?叫你阿媽千祈唔好跟個衰仔,懵盛盛簽咗個名就乜都冇喇!

首頁

尾頁

跳至