自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

其實我唔明,如果件事係咁嚴重,點解校長主任唔記佢地大過?而只係記缺點?

公爵府

LekGirl 發表於 23-9-3 20:10
蘇同學定係個女仔停學一年?個女仔今年考完DSE去外國升學,咁蘇同學呢?究竟佢係今年先升中六還是同樣係今 ...

蘇應該去年已畢業

子爵府

TATEYAMA 發表於 23-9-4 01:32
原來白卡仔

預着個白卡咁就真系唔好彩,邊個同佢講咩都應該冇佢呼!不過如果真系犯咗法都一樣要受法律制裁

珍珠宮

sharon_pig 發表於 23-9-4 07:23
蘇應該去年已畢業

我睇得有啲亂,謝謝你回覆!

洋房

我可以講其實馬鞍山崇真中學一向有欺凌事件,但可惜這些問題一直無被公開。
小息常日都見到幾個同學捉起一個手無寸鐵的同學的手手腳腳令他無法移動,再不停撞他去門邊並拋他向垃圾筒。
有D同學似住自己大隻以借錢為名迫人比錢佢並唔還錢。
就算有老師見到同學打人,捉佢落訓導後,訓導四眼肥婆老師 最多話佢幾句就算,罰都冇罸,個同學反而怪責被打的同學並恐嚇他,之後繼續打人。
個人物品睇少眼都會被人破壞。
而且學生玩小圈子階級主義係常態。科長收功課,但功課最終被其他同學没收而並非比老師。
甚至有D留班生似住自己是學生大佬哈D好哈既老師 ,搗亂課堂。
只要個學生係體育校隊或者佢阿媽在校刊出現過,佢做咩衰野校方都保佢。
突然踢同學要害、用手鏈住個同學條頸,以上都係我在馬崇見過發生的事情,但全部都冇罸冇處理,老師通常次次都叫大家和解就算,之後繼續欺凌。呢啲暴力行為都唔理,更何況"只是"言語攻撃、網絡欺凌。以往通常男仔被人哈多,今次估唔倒連女仔都搞咁大件事。馬崇老師不嬲唔想理欺凌事件,最大權既訓導老師都係求其話幾句就算,更何況其他無權老師,有D老師為學校付出多年都只當佢part time,對老師已經差,更何況學生。

洋房

回覆 m00n 的帖子

我係馬崇學生,馬崇立場一向包庇某D學生及針對某D學生。只要個學生的家長和馬崇有關係,例如校刊有相,使個學生打完人後訓導四眼肥婆老師知道都唔罸。

但係訓導四眼肥婆老師會故意為難一D佢睇唔順眼既學生,冇做錯野都無啦啦揾籍口(例如:某人投訢你...)要個學生落訓導一轉。

所以我咁多年常日被同學打,但對方仍可聲大夾惡話自己無錯曪

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

IvanChanGD 發表於 23-9-4 15:00
我可以講其實馬鞍山崇真中學一向有欺凌事件,但可惜這些問題一直無被公開。
小息常日都見到幾個同 ...

珍珠宮

其實只係冰山一角, 好多教育工作者根本係不知所謂, 本身性格有問題。

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

個校長校監都好有問題

https://youtu.be/dBoh3JWrGf8?si=82c7vX6ZmzwcRQnI

洋房

bobo05 發表於 23-9-4 16:00
個校長校監都好有問題

https://youtu.be/dBoh3JWrGf8?si=82c7vX6ZmzwcRQnI

這是新校長,上任唔係好耐,之前校長係假髮佬校長。

假髮佬校長冇咩人氣所以在馬崇不太有影響力,真正最大權勢係班訓導老師。
但正如我之前所講,訓導四眼肥婆老師一向不公正及主觀地處理欺凌問題。

變了壞學生越玩越過份,無辜學生無啦啦比同學老師針對,形成惡性循環的欺凌文化

馬崇雖然有好人既老師,但通常都冇權勢及常日被學生哈

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

學校文化差, 好人嘅老師有幾個肯/可留低

大宅

olkan 發表於 23-9-2 20:03
呢間出名差

所以無人收既學生去曬個度 好恐怖

民房

Ma On Shan Tsung Tsin Secondary School Mission:
Our school upholds the educational tradition of the Tsung Tsin Mission of Hong Kong, which emphasizes education and mission. Our motto "Truth is Supreme" reflects our commitment to providing students with a high-quality and holistic Christian education that nurtures their moral, intellectual, physical, social, aesthetic, and spiritual development.

Understood the meaning of "Mission impossible"

大宅

沙田區有兩間崇真,大圍的沙田崇真同呢間馬鞍山崇真,但兩間崇真不論校風定成績都係天淵之別,馬崇係出名學生曳的,區內人都知

珍珠宮

MichEAL82 發表於 23-9-5 15:34
沙田區有兩間崇真,大圍的沙田崇真同呢間馬鞍山崇真,但兩間崇真不論校風定成績都係天淵之別,馬崇係出名學 ...

所以當年老師都有叫唔好選,同沙田有間基xx院(依家唔知有冇好咗)

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

ychan^ 發表於 23-9-3 16:54
今年中六即是考完dse已畢業?還是今年9月升中六?

己經去左 加拿大

男爵府

LekGirl 發表於 23-9-2 19:59
果個蘇同學好過份

點解個加害者咁似詹穗民
te quiero mucho mi amo

男爵府

回覆樓主:

咁有錢點解唔轉校 明知道間學校有問題

男爵府

charmingsam 發表於 23-9-4 00:12
去到大專,應該繼續禍害人間

曬氣啦 大把惡人啦社會 好快有人收佢 要飛仔有黑社會 大把 惡過佢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊