自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

YAC0601 發表於 19-1-30 10:21
香港一樣恐佈,又有好多人不停用袋撞人,繁忙時間逼到人貼人,一埋站又再衝撞過。雖然話做父母要自己好好 ...

亙相體諒啦,仔細時我真係好少用BB車,預早好多出門口,亦會避開人多時返屋企,都係唔想辛苦自己同人迫,所以就算我用BB車等LIFT 都唔會好耐,從來都唔會勞氣

珍珠宮

2024年龍年勳章

Giant 發表於 19-1-30 10:31
段post嘅主角媽媽何嘗唔係戴住主角光環去批判別人呢?外表四肢健全有時都只係表面,我做完大手術,覆診嗰日 ...

其實世界唔係圍住佢轉,覺得佢太武斷兼唔理性

我試過一排腳痛,外表睇唔出,需要搭升降機
有次搭港鐵升降機,已滿人,外面個媽媽等到發脾氣依依哦哦,我即禁關門制。

其實我落一層等升降機先有位,個媽媽唔識變通唧!

大宅

調整自己心態會好d,預左無人會讓你,咁樣會好過d

大宅

我囡囡歲零前我都主要用揹帶出街

但係之後我陀住第二胎,用唔到揹帶,
帶大囡出街就只可以用bb車,
出街只可以坐地鐵/的士,
坐地鐵等(emoji)真係等到天荒地老。。。

伯爵府

brindlewin 發表於 19-1-30 08:11

難免的,尤其架車擺住大細包戰利品 , 而 ...

其實你心裡已經覺得人地架bb車唔係推bb

香港條路咁窄,如果拖住個歲幾兩歲行,你覺得唔會俾人鬧行得慢?教行路返屋企啦,呢d留言BK 都見過

好多媽媽都講過,抱唔到、揹唔到個廿幾磅嘅bb
我自己就因為腰痛。

好多人有腳傷要去搭(emoji),咁我地揹唔到bb 嘅咪用工具帶小朋友出街囉,點解要俾人歧視推車先?咪又係好多人以己度人對bb車一定唔係淨係推bb囉

睇呢到嘅留言淨係話自己揹住都出到街,點解我得你唔得?你身體無事得囉,咁傷左我都唔想!

連媽媽都唔明白媽媽嘅問題,真係唔旨意未生過嘅人明白

珍珠宮

A_lcy 發表於 19-1-30 14:18
其實你心裡已經覺得人地架bb車唔係推bb

香港條路咁窄,如果拖住個歲幾兩歲行,你覺得唔會俾人鬧行 ...

我真係拖住2歲仔行喎,我會盡量邊,唔去太逼嘅地方,或好早人潮未到就去。所有野都要取捨的。

我生完係9X磅,15x,談不上強壯,個仔8LB....凡事我只按自己能力安排。

伯爵府

brindlewin 發表於 19-1-30 15:33
我真係拖住2歲仔行喎,我會盡量邊,唔去太逼嘅地方,或好早人潮未到就去。所有野都要取捨的。

我生完係9X ...

如果有屋企人、朋友約食lunch、晚飯,就因為咁多人歧視我推 bb車,連星期六、日,邊到都唔洗去,因為一推,就大把人一口咬定係推車嘅父母錯!
有d小朋友響鬧市,好似灣仔、銅鑼灣返學,媽媽要推埋細b去接送都係推車嘅錯,明知要推車就唔應該俾小朋友響果到返學,咁嘅邏輯乎合你訂嘅標準未?

珍珠宮

A_lcy 發表於 19-1-30 16:19
如果有屋企人、朋友約食lunch、晚飯,就因為咁多人歧視我推 bb車,連星期六、日,邊到都唔洗去,因為一推 ...

我個個星期六日會去街喎,週末係自己全部包攬返,約人聚會,我咪之前講咗自己適應安排,呢個世界從來唔係我話曬事,如果推架B車就添更多煩擾,我又睇唔到咁係理由要全世界就我&架B車喎,我咪選擇其他方式去解決咯,如此而矣。

我只係指出一架B車的確要佔一定空間嘅事實,而狹小地方需要別人遷就你,你不可能要別人一味就你、還大刺刺的說人不認同你的“權利”就不夠愛心吧?!

伯爵府

brindlewin 發表於 19-1-30 20:10

我個個星期六日會去街喎,週末係自己全部包攬返,約人聚 ...

其實你認為推車嘅人要全世界就哂佢啫,但事實上係咪全部推bb 車嘅人咁諗先?我只係想等(emoji)嘅時候d 人起碼守下規矩排隊,唔好見人推住車就攝入(emoji)啫!

咁好多人去完旅行都拖一個大喼一個細喼都佔用空間,又應該俾人歧視?
傷殘人士部輪椅都阻到大家空間,又要俾人話佢好出街?

男爵府

我都知搭車推車麻煩!所以我得一個人係唔會推車出街,係全部用揹帶。到小朋友識行 就直接拖佢搭地鐵!

禁止訪問

男爵府

blue_blood 發表於 19-1-30 23:31
我個小朋友要坐車個時我都係少出街,就算要出街都係call Uber, 到小朋友肯自己行先搭地鐵
...

我仔一歲前 係好少出街搭車的。所以好少面對推車問題。

翡翠宮

牛年勳章

做左人阿媽唔係全世界就圍住你轉

我都做左人阿媽,都明帶小朋友出街係會煩好多野,但無計,個個都有權搭lift架,有排隊就得啦。
所以阿b細時我多數用揹帶,非必要少d出街,兩歲半開始就無用bb車,出入方便好多。

有時覺得有d媽媽認為全世界讓佢係應份既......

別墅

唔望得到優先 請勿打尖

侯爵府

回覆樓主:

我都覺得咩帶好方便
題外話,真心想問下
如果要食飯
而bb得幾個月大未坐到high chair
係咪一定要推車?
成日因爲要食野所以要推車
我都覺得煩

民房

我都身為一個媽媽,亦好明白做媽媽既難處,但我亦見過一個媽媽推住bb車搭扶手電梯可能因唔夠力爭d令bb車跌落電梯既驚險情況!!好彩企佢後面個男人即刻擋住推上去,如果唔喺成條電梯既人包括我都好危!!!推bb車為左顧已及人一定要搭lift ,香港人多,帶b出門前預多d充足時間就減少好多不心要煩惱la😄

男爵府

有d誇大困難囉
我一個帶3個出街都得(不過老公唔太放心
除非一定要去某地方睇醫生,辦點事,如果唔係,人多又迫的地方咪唔好去囉

大宅

ussimickl 發表於 19-1-30 00:46
你可以試下拉傷下自己條腳筋睇下係咪你講到只係腳痛可以用扶手梯咁簡單
所以成日講唔好用自己角度去唸人

你洗唔洗咁激動呀 你係傷咗既,有需要咪用電梯囉!而家講緊果D係「懶」到出汁既健康人仕呀!

我試過幾次推B車等lift, 排前面果D人大大聲咁話,洗咩行咁遠去搭扶手電梯,等lift 咪得囉!

咁呢D人咪又係喺自己角度出發!

男爵府

cheuklam.Lee 發表於 19-1-31 11:07
你洗唔洗咁激動呀 你係傷咗既,有需要咪用電梯囉!而家講緊果D係「懶」到出汁既健康人仕呀!

我試 ...

哦 相向既
你都會講傷左有需要咪用電梯
但係有人係講傷左都唔好用電梯叫搭扶手梯呀

你個case我就唔知喇
我未遇過唔識答

首頁

尾頁

跳至