自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

都敏俊C 發表於 16-1-6 15:53
之前見其他舖, 成日有人問點算係舊香港人?

我諗... 有 BNO 或者可以隨時補返 BNO, 都算係一個道地香港人吧 ...

有,但冇續。我又唔覺會自我感覺良好喎,人地英國都唔承認你,覺得被玩多d。但英國又冇理由要收曬當時六百萬港人。好奇問下BNO未出現之前以前d人用咩passport?

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆:我有BNO 揮手區

都無用既都唔知去左邊嚕

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+sblam+於+16-01-15+發表其實

原帖由 zipzip23 於 16-01-15 發表
我早幾個月都續返,當後備都好
同老公都續左BNO

人生本是苦

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:BNO 係讓我懷念the good old days 的證據,

原帖由 芳姑姐 於 16-03-15 發表
BNO 係讓我懷念the good old days 的證據,連之前嗰本護照仲保留係度,在我來說是時代的見證,也是土生土長 ...
bno 好似仲有一本前身架。 bdtc, 呢本真係冇

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我同老婆都有,再沒有續,因BNO好多地方都要簽証,但子女無甘即係無鬼用~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我細個時有,但因過左期,阿媽幫我轉用特區護照,咁可唔可以申請返BNO?

珍珠宮

引用:最地道,係BDCT利申: 我有

原帖由 SillyU 於 16-01-06 發表
最地道,係BDCT
禾有

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我有,不過到咗期,無打算續。好老實,我揸香港特區護照去旅行,人哋都知我係香港人,揸住本BNO,我又唔係英國公民,連屬土公民都唔係,我都唔知我算乜嘢,有乜事揾邊個幫?最重要係我同老公有BNO,阿仔97後出世係無嘅,咁唔通香港發生咗事,我同老公走,漏低個仔咩?何況我唔覺得有BNO等如英國會收留我
我要記得幸福......

禁止訪問

珊瑚宮

good_pig 發表於 16-3-15 08:12
bno 好似仲有一本前身架。 bdtc, 呢本真係冇
BDTC 續都係BNO。除非之前去咗英國, 係那期(?92-97)那邊有工作可即申請正式居留權。

伯爵府

我侄女個d97後出生無得擺, 但我會叫呢隻係純香港人, 因為父母都是香港出生。 而我有Bno, 爸媽大6出世。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-3-15 08:12 bno

原帖由 wonderlulu 於 16-03-15 發表
BDTC 續都係BNO。除非之前去咗英國, 係那期(?92-97)那邊有工作可即申請正式居留權。
...
我冇lu

寶石宮

引用:我侄女個d97後出生無得擺, 但我會叫呢隻係

原帖由 karenkatte 於 16-03-15 發表
我侄女個d97後出生無得擺, 但我會叫呢隻係純香港人, 因為父母都是香港出生。 而我有Bno, 爸媽大6出世。 ...
咁我父母都香港出世咪純香港人

伯爵府

good_pig 發表於 16-3-15 11:23
咁我父母都香港出世咪純香港人
Yes, 父母香港出生,子女香港出生,純正香港人。
我bf夏門出生, 我當異地姻緣。

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-3-15 11:23 咁我

原帖由 karenkatte 於 16-03-15 發表
Yes, 父母香港出生,子女香港出生,純正香港人。
我bf夏門出生, 我當異地姻緣。
...
好細個來香港啦?

男爵府

原來呢本叫BDTC, 咁全名叫咩?

揾勻都冇寫, 細個睇電視見人揸住好有型,未到九七要安排換BNO lu, 未結婚時,成家人在港,唔想一個人在外地,所以冇嘗試申請移民。而家老咗幻想退休移民泰國或者馬拉

我連舊回鄉証(成本簿仔嗰隻)仲係度,呢啲嘢唔捨得掉。

男爵府

補相

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至