婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:基督徒99.話我未婚有左BB令佢全家都好傷心,話係不幸(已更新)

好慘丫你呢啲說話如果我當面聽住1定喊出黎。

珍珠宮

引用:Quote:tc001039 發表於 14-6-25 03:59 一開

原帖由 ky0416 於 14-06-25 發表
好同意你所講
明知個99係基督徒
你倆個就做好d安全措施唔好攪出人命啦
都發生左無謂追究, 其實呢位99唔理佢係咩身份,佢都一定係一個愛面子嘅人

伯爵府

比較公平一點, 講下睇法:

(1)"未婚懷孕"恕未能認同, 因為會教壞青少年, 以為生命可以隨便, 用負責任解決.
(2)你地拍拖巳有7年一直都無出事, 為何突然出事??? 你男友出賣你???
(3)如果你兩位真係盡左能力去避孕(避孕套-事後丸-子宮環)都中奬, 咁真係黑仔值同情.
(4)你兩住成年人有經濟條件有能力結婚, 咪唔好理6299, 你自己有能力搞何計較佢地.
(5)你99雖然係唔識做人, 但你們都有錯, 因為明知山有虎偏向虎山行, 要自理.
(6)老實講, 一早知你99唔鐘意未婚懷孕, 佢仲點會呵護, 睇開點吧~~~

複式洋房

樓主 心地好 如果奶奶把口講d咁既野 我燥底性格會即刻反枱 不過我係偏激個d

男爵府

回覆:基督徒99.話我未婚有左BB令佢全家都好傷心,話係不幸(已更新)

比我第一日已經博奶奶,有bb吾系罪,吾好將你的宗教放在我身上,自己個仔未管好就吾好話我。

擺酒個度她吾請朋友可以理解,但親戚都吾請代表無人知?你老公請自己的朋友吾到他管。如果她夠膽講可以男家一圍都吾擺,我會話無所謂。

無關心bb都吾緊要,我呢世都吾會比她見bb...

我覺得吾洗味味菜都就大肚婆,但她講得出吾食得吾關她事,我會等她叫完再加多兩個送。我叫多兩碟都吾關她事。

呢個世界人善被人欺....

M.A.C  好野~  發表於 14-7-8 08:59

大宅

可怕既基督徒,好似天主教徒好d?
但我兩邊都唔信
信乜都好,要識尊重其他人

複式洋房

回覆:iamcaca2 的帖子

你嘅感受我好理解,因我嘅處境可以話同你大致係一樣,只係嗰個唔係我奶奶,而係我親母,而我唔係人家媳婦,而係人家個親女。不過我母親無你99咁勁係傳道人,佢只不過因一啲家庭原因而去信敎,但佢係一個好「迷」嘅教友,對我同c6未婚有咗反應都好似你99咁,成日都叫我同神認罪,叫我離開c6㗎!又覺得我失禮咗佢,唔想啲親友同我聯絡,更唔俾我參加親友嘅紅白事。

樓主,過去咗嘅人同事唔好介意咁多啦!現在最緊要係自己嘅小朋友,呢個先係同你最親呀!將來嘅人同事將來先知,話唔定某人某事响某時候突然開啓咗咩大智慧諗通咗呢,用返啲敎徒術語講句「等聖靈感引啦!」我成日都安慰自己,我同我母親嘅關係,可能等到其中一個兩腳一身先解決到呱!

我同我母親因呢件事後都見少咗,無謂大家舊事重提又搵交鬧,我個囝而家20個月佢都無問過一句,對我c6當然唔提啦!樓下主,如果你99而家接受唔到嘅,不如同佢少啲見,無謂大家唔開心啦!

大宅

貓狗褓姆

我本身唔係信教,不過我既道德觀念都覺得未婚有左唔係幾好,如果我個仔將來同我講佢未婚有左,我都會唔係幾開心,但係我一定唔會咁樣對一個有左BB既人,我自己都陀過仔,情緒會直接影響BB。我就算話都只會話對你地既行為好失望,但係有BB係開心事,大家一齊去面對!兩個人結合唔係真係兩個人,係兩個家庭,BB係大家庭既新成員,點會話係不幸,俾我係你都會記一世呀!

講到尾都係面子問題,如果係信仰問題,起佢同神傾訴完後就應該原諒你地啦!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實先唔好理宗教唔宗教, 始終婚前性行為真唔唔應該鼓吹。我18歲開同C6拍拖,當年拍咗5年左右我大學畢業才第一次有sex,但現在回想如果婚前keep住冇sex relation 可能會更好。可幸的是當中冇發生意外冇意外懷孕。我父母都冇宗教信仰但思想傳統,佢地連我出外過夜都唔俾,更唔准我同C6出門去旅行,如果我未婚懷孕即兜口兜臉話佢知同全世界知佢個女同人有婚前性行為,所以我諗明白你99介意什麼。不過果時既然你已經有咗,佢作為你C6媽咪唔應該一開始就只埋怨同要你地道歉,佢應該有先關心一吓你同個bb先,咁你當時唔會咁難受。你喺佢角度想想,佢作為一個媽媽仲要係傳道人,一定從細就教灌輸佢個仔唔好有婚前性行為。咁你地未婚懷孕好明顯係同全世界宣佈佢教子無方,咁佢又真係好難一下子接受的。相信大部份父母不論係咪基督徒都會教育子女唔好有婚前性行為吧。
知道你現在已婚又bb已出世,希望你地一家生活快樂 。

複式洋房

俾我實開佢拖,你係基督徒,吾代表全世界都要陪你守教條,你吾教好你自己個仔吾好有婚前性行為,反而怪我俾佢搞大個肚,傻的嗎?你覺得難過係因為你接受吾到自己教子無方,吾應該將個罪名推係我同我個B既身上!搞得就會有風險會有BB,這是常識吧?拍拖7年,你個仔同我都吾係基督徒,除非玩7年神交架姐,吾係隨時都有機會搞大個肚架啦!吾好咁霸道好嗎?

複式洋房

有宗教又點..人品超有問題。
信咩教都無用啦咁

子爵府

作為父母未婚懐孕我只會保持是\"無奈接受\"! 不論是基督教與否!

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

公爵府

引用:好多謝咁多位jm 既留言同支持支持我既、評

原帖由 iamcaca2 於 14-06-23 發表
好多謝咁多位jm 既留言同支持
支持我既、評論我既留言我每一個都有睇到
其實每個人都有唔同既觀點同想法既
所以話d所謂教徙真係仲衰過d普通人佢對的的態度好明顯已違教義,無關愛

別墅

一路以來信教令人既image係好nice.最鐘意就係幫助別人。
你99破壞左個個神聖既image無得上天堂點算?

子爵府

回覆:iamcaca2 的帖子

答佢,人總有錯。何況呢d 野,佢個仔都有錯。

公爵府

引用:一路以來信教令人既image係好nice.最鐘意就

原帖由 fr362 於 14-07-22 發表
一路以來信教令人既image係好nice.最鐘意就係幫助別人。
你99破壞左個個神聖既image無得上天堂點算?

...
佢99直頭犯十誡啦

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你地知唔知基督徒唔可以有婚前性行為 ~~~~~~~~~~~~~ 樓主同佢c6都唔係囉,有咩問題

公爵府

俾我一定小返佢,你信教係你自由,但無權管我!

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

公爵府

引用:Quote:原帖由 iamcaca2 於 14-06-23 發表好

原帖由 yl88 於 14-07-22 發表
所以話d所謂教徙真係仲衰過d普通人佢對的的態度好明顯已違教義,無關愛

...
其實基教表面講愛,但唔聽話要永燒,這是咩愛?

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

複式洋房

回覆 Evildada 的帖子

agree...

首頁

尾頁

跳至