自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實做減肥唔單止飲食同運動, 其實運動時穿著嘅衣物亦都好重要

我剛開始運動時冇刻意買運動型bar bar, 後來發現會現曬啲花邊喺運動衫上面,而且亦會覺得承托力欠佳, 而且經常滑溜肩帶, 所以一個合適嘅運動胸圍係好重要

胸部比較豐滿嘅女性,我會建議選擇有鋼圈嘅運動型胸圍,價錢比較貴,但係真係必須 ,要有足夠承托力, 運動嘅時候減低尷尬!

如果做一啲靜態運動好似瑜珈, 又或者我身材比較普通, 冇鋼圈嘅胸圍已經可以足夠, 但我會建議穿著固定pad嘅胸圍, 活動pad胸圍會經常走位,交叉肩帶就更好!

大宅

lambing 發表於 18-11-19 21:04
早餐建議食最豐富碳水化合物業可以食最多, 但就避免食公仔麵同加工食物!

午餐: 要食最豐富嘅蛋白質,因 ...

哎,我錯晒,我反而晚餐食最多,早午餐可以小D,因公司冇乜吸引到我,但我晚餐自己煮,我實食多咗,真係忍不到口。你D相,似下午茶份量,晚餐唔夠飽可以㸃呀?不過都多謝你,我會努力試下的。如果你唔介意的話,我要將你成為我的假想敵 ,努力D先得 ,我重過你好多,我要加把勁

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

metrochung 發表於 18-11-19 21:38
哎,我錯晒,我反而晚餐食最多,早午餐可以小D,因公司冇乜吸引到我,但我晚餐自己煮,我實食多咗,真係忍 ...

下午茱如果肚餓,我會食份三文治或打杯什果無糖豆漿, 羽衣甘藍加豆漿加少少蜜糖,再食少少nuts都頂得下肚

水晶宮

metrochung 發表於 18-11-19 21:38
哎,我錯晒,我反而晚餐食最多,早午餐可以小D,因公司冇乜吸引到我,但我晚餐自己煮,我實食多咗,真係忍 ...

如果運動後覺得好肚餓系正常, 因為燃燒咗你身體的醣份, 呢個時候最好即刻食蛋白質(烚蛋、無糖豆漿) energy bar只係一個唔錯嘅選擇, 一啲專係畀運動後食嘅energy bar入面有bc aa對肌肉恢復更加好, 不過成廿幾三十蚊條, 我自己會食本條留番半條宴少少再食

水晶宮

回覆樓主:

運動服飾上亦有少少心得,全棉衣物當你個身出咗汗之後會同皮膚摩擦,會令到皮膚磨損, 快乾衣物就會比較合適!女士們著運動褲日有少少提示畀大家
下面條運動褲個褲浪會有一塊菱形小三角布, 呢塊布仔嘅作用係令你冇咁容易運動時爆呔, 例如你做一啲深蹲動作,就會發揮作用
上面條褲就冇嗰塊小布仔,如果條褲太緊身的話你個妹妹就會現形! 所以你就要自己加一條小短褲喺出面會比較冇咁尷尬
我自己會偏向喜歡比較高腰嘅運動褲, 因為太低腰一烏低身就成個屁股走曬出嚟 ,未必個個鐘意睇月光㗎嘛

大宅

lambing 發表於 18-11-19 22:16
運動服飾上亦有少少心得,全棉衣物當你個身出咗汗之後會同皮膚摩擦,會令到皮膚磨損, 快乾衣物就會比較合 ...

謝謝你,好詳細

首頁

尾頁

跳至